Tirups Örtagård – stadig et besøg værd?

 

Tirups Örtegård ligger lige på den anden side af sundet og har i mange år været kendt i havekredse som stedet, man skulle tage hen, hvis man var interesseret i krydderurter. Planter, altså, ikke tørrede. Det begyndte med et beskedent vejsalg af egne stiklinger, men allerede da jeg var der første gang var stedet vokset og havde også en lille besøgshave og en ditto café at byde på. Det var før broen blev bygget og GPS’en opfundet, hvilket gjorde turen til noget af en ekspedition, komplet med en søsyg medpassager og adskillige ikke-planlagte omveje i det skånske. Dengang  blev vi en anelse skuffede over besøgshavens størrelse, for det hele var ganske petit, ikke større end en almindelig parcelhushave, og det samme var udvalget af krydderurter til salg. Til gengæld var der over hele stedet en naiv, skånsk bondehusromantik, der satte sig på nethinden og gav én en følelse af, at man kendte et hemmeligt, lidt magisk sted. Så da jeg drog af sted igen forleden, var jeg spændt på, hvordan stedet ville være nu, femten-tyve år senere. Lad mig begynde med haven. Den var stadig lille, men også stadig yndig:

Plantesalget er blevet udvidet, Tirups er nu en regulær planteskole med speciale i krydderurter og stauder. Her er rigtig mange spændende krydderurter samlet på ét sted og priserne er bestemt rimelige. Hvis man gerne vil anlægge en krydderurtehave eller bare har krydderurter som sin passion vil man formentlig blive ret så opstemt over udvalget.

På billederne nedenfor Agastache ‘After Eight’ og Agastache ‘Raspberry Summer’ – to varianter af den skønne anisisop som jeg ikke kendte.  ‘After Eight’ har mørkere blade end den almindelige anisisop og en lidt mere slik-agtig duft, mens ‘Raspberry Summer’ har lysegrønne blade og fine pink blomster. Ingen af dem er lette at finde i Danmark, jeg undersøgte det nemlig, da jeg kom hjem.

På Tirups kan man også finde fine stauder. Her Echinacea ‘Vintage Wine’, en flot mørkerød solhat, mørkere rød og mere speciel i virkeligheden end den ser på billedet forneden. Den er til gengæld ret let at finde i Danmark:

Og her Heuchera ‘Marmelade’, der vil være helt fantastisk i efterårskrukker. Denne alunrod er også forholdsvis let at finde i Danmark:

Der er masser af smukke planter på Tirups Örtegård og de er sat sødt sammen:

Og man kan købe tomater af egen avl, krukker og havetilbehør i den udendørs butik:

Cafeen er også blevet udvidet, man kan få smørrebrød på den skånske måde, små lune retter og hjemmebagte kager, der er udmærkede uden at man ligefrem har lyst til at bede om opskriften.  For haveinteresserede med sarte øjne bliver jeg dog nødt til at advare om det meget store udvalg af hæslige skulpturer, der i øjeblikket er placeret overalt på gårdspladsen og først i haven. De gør, at Tirups ikke har den æstetiske helhed som man finder tilsvarende steder i f.eks. England. Men er du kørt over broen alligevel og er du interesseret i stauder og krydderurter er det oplagt at besøge Tirups, der ligger kun et kvarters kørsel fra Malmö og en lille time fra København.

Find åbningstider og kørselsvejledning mm her

 
 
 

1 kommentar

 
 1. jette nielsen says:

  Hej Isabella

  Som flere gange tidligere er jeg blevet inspireret af dine tur forslag, flere i Sverige, de har alle været rigtig gode og hyggelige. Den sidste var turen til Tirups en dejlig lille panteskole m.m.. Et autendisk hyggelig sted. Vi var der nok lidt for sent på særsonen midt sept. i øvrigt var der udsalg så jeg fik et fint lille oliventræ med hejm. Vi spiste frokost på stedet og fik Jansons fristelser for første gang rigtig dejligt. Så der skal vi op igen til foråret.
  Jeg håber at der kommer flere tur forslagmåske også nogle her i Danmark.
  En stor tak til dig for din måde at inspirere en på inde såvel som ude.

  Sensommer hilsner
  Jette

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 10 + 15 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).