Lær at lave grøntsager helt perfekt

 

Man behøver ikke at gætte sig frem til, hvor lang tid grøntsager skal have for at blive møre på den lækre, sprøde måde. Der findes nemlig en meget lettere metode. Se den her!

Når man læser kogebøger skrevet af rigtige kokke, det vil sige dem, der har en stjernerestaurant eller tre, vil man opdage, at de er utrolig nøjagtige med stort set alt, lige fra hvor mange gram bagepulver, der skal i en kage til hvor mange minutter en grøn bønne skal koge. Kun ved at være helt nøjagtig kan man nemlig være sikker på, at en ret bliver ligeså god hver eneste gang, man laver den. Det er selvfølgelig noget andet hjemme i ens eget køkken. Selv om der nok er nogle, der følger en kageopskrift ret slavisk – det gør jeg faktisk selv, hvis jeg ved, at den er god - kender jeg ingen, der står med vægt og  minutur, når der skal laves middagsmad en hverdagsaften. Men der er altså tilfælde, hvor nøjagtighed ikke så tosset, f.eks. hvis man foretrækker sprøde grøntsager frem for den udkogte version.

Fremgangsmåde:

1 bundt asparges

4 ikke for tykke gulerødder

lidt smør eller olivenolie

1 dl vand eller grøntsagsbouillon

Salt, peber, evt. basilikumblade

Skær de nederste 10 cm af aspargserne, disse ender er altid lidt træede i det og bliver alligevel aldrig møre. Skær de vaskede og skrubbede gulerødder i kvarte på den lange led. Smelt smørret og/eller olien på en pande og svits asparges og gulerødder i det i et par minutter. De må ikke begynde at tage farve. Tilsæt nu 1 dl vand eller grøntsagsbouillon, men ikke mere, og krydr med salt og peber. Lad gulerødder og asparges koge ved stærk varme i nøjagtig 3 minutter. Hæld dem i et dørslag og server omgående. Du kan tilsætte basilikumblade i det sidste minut af stegetiden, hvis du ønsker det. Denne metode kan bruges til alle faste grøntsager, der smager godt i en sprød version (dvs. stort set alle grøntsager, undtagen kartofler).

TIP: Hvis du skal have gæster, kan du lave grøntsagerne parate om formiddagen. Steg og kog dem som ovenfor, men hæld masser af koldt vand over dem, når de færdige. Nu kan du sætte dem i køleskabet, indtil de skal bruges. Varm dem op i lidt smør på panden, lige inden serveringen.

 
 
 

2 kommentarer

 
  1. helle says:

    …lyder mums…..de 3 min. er det fra vandet kommer i eller fra det begynder at koge ?

    • Det er fra vandet kommer i. Vandet begynder nemlig at koge med det samme, dels fordi det er meget lidt vand, der bruges, og dels fordi panden allerede er godt varm i forvejen.
      Isabella

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 7 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).