Bregnen er back!

 

Efter flere årtier i glemsel er bregner tilbage. Brug dem til skønne sensommerkrukker i hvidt og grønt. Her er de sat sammen med planter som lyng, stenurt og solhat, der alle kan plantes ud i haven, når vinteren nærmer sig.

Man kunne få dem i Ikea og man skulle bare have dem: Bregner var ganske enkelt 70′ernes indendørsplante nummer et. De stod allevegne, fra teenageværelser til venteværelser, typisk på toppen af en reol, så deres fligede blade virkelig kom til sin ret og gerne i selskab med husfred, der også havde en gylden periode dengang Abba var ung. Men som det går med alt, der bliver moderne, var bregnerne pludselig væk igen, skubbet ned fra sin stjerneposition af først pletter i luften og siden pelargonier. Sådan er livet, eller i hvert fald den menneskelige natur. Vi bliver stimuleret af det, der er nyt, spændende og anderledes, hvilket er ganske uskyldigt, så længe det planter, der er tale om. Nå, men bregnen er back! På billedet nedenfor ses den i en skøn vase-formet krukke på Petersham Nurseries (læs mere om dette fantastiske sted her) sammen med en hvid verbena.

 

Bregner egner sig fint til krukker og er med sin klare, grønne farve smukkest sammen med andre grønne farver samt hvidt.

I den store altankasse til venstre: Bregne ‘Green Lady’ sammen med solhat ‘Meringue’,  stenurt ‘Capo Blanco’ og perlekurv. I den lille altankasse er den kitchede buketfylds-bregne, der faktisk ikke er en bregne, men en plante fra aspargesfamilien med det latinske navn aspargus gemengd, sat sammen med efterårslyng ‘Beoley Silver’ (til venstre) og irsk lyng ‘Alba’ og pletter i luften til højre. Disse krukker vil klare sig fint udendørs til langt ud på efteråret. Når de er ved at være triste at se på, kan planterne plantes ud i haven og vil komme igen til næste år  – selv pletter i luften, der jo næsten kun  bruges som stueplante, er hårdfør. Altankasserne, der hænges op, hvis man vil, men som lige så godt kan bruges som krukke, f.eks. på en trappesten, kan fås på shoppen og er på tilbud lige nu. Se dem her

Grønt i grønt er smukt. En bregne eller to ville passe fint sammen med duftpelagonier eller husløg. Sæt gerne mange krukker med forskellige grønne planter sammen som på billedet her.

 
 
 

9 kommentarer

 
 1. Dorthe says:

  Nogle interessante betragtninger om modens væsen, Isabella.
  Kan godt huske dengang jeg selv havde bregner inden døre og elskede dem, så vidt jeg husker i 60′erne. Men nu har jeg har et stykke tid gået og ønsket mig et kæmpe rundt bed i haven, under høje træer, udelukkende med bregner, uden at ane, at de igen er kommet på mode. Har endnu ikke besluttet mig for hvad slags, det skal være. Men klimaet med regn i tide og utide tror jeg bestemt de vil trives. Tak for tipset. Hilsen Dorthe

  • Det lyder som en skønt projekt! Bregner er både romantiske og ur-agtige, synes jeg, der er lidt Jurassic Park møder victoriatidens England over dem. Jeg har dem også i min egen have, hvor de laver en fin overgang mellem have og skov.
   Isabella

 2. Ingvill Egeli says:

  Utrolig vakre og inspirerende bilder! Ikke minst var pottene fine!

  • Det glæder mig at du kan lide billederne! Jeg elsker også den store vase-agtigpotte og ville ønske, vi kunne sælge dem på nettet. Men de er simpelthen for tunge til at blive sendt, desværre.
   Isabella

 3. Nette says:

  Skønne og smukke er de. Jeg giver dig ret i, at man får tankerne hen på forhistoriske tider, når man ser en flok høje lysegrønne bregner.

  Undskyld jeg skifter emne, men jeg blev i dag inde på Claus Dalbys blog mindet om, at jeg sidste år købte nogle henrivende lyserøde perlehyacinter hos dig. Hvornår kommer dine forårsløg mon?

  • Forårsløgene bliver lagt på hjemmesiden på mandag, den 5. september. Der er lyserøde perlehyacinter igen, til alle dem, der ikke nåede at få dem sidste år, eller til dem, der gerne vil have flere. Men der er også de fineste perlehyacinter i andre farver, blandt en helt sart babyblå. Det glæder mig meget, at du blev glad for de perlehyaciner, du købte sidste år – jeg synes også selv, de lyserøde er rigtig fine.
   Isabella

   • Nette says:

    Tak for svar. Jeg slår koldt vand i blodet til på mandag. Den lyserøde perlehyacint er så yndig med lyserøde tulipaner, at man ikke kan få nok :-) )

 4. Bregnen har aldrig været ude af billedet hos mig. Jeg er vild med Strudsevingen – den vokser mange steder i haven – og så er Venushår og Aspagarus også så fine!

  Dejlige billeder!

 5. Elvira says:

  Jeg faldt lige over dette indlæg, og jeg må simpelthen ytre min egen begejstring for bregnen. Det er en fantastisk plante, som jeg også har brugt flere steder her i sensommeren. Den giver et dejligt frodigt udtryk i krukker og under træer og buske og mellem stauder.. Rent faktisk bruger jeg den på mange måder, som jeg bruger hostaer.

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 5 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).