Prydløg – se de nye sorter

 

Dekorative, uimodtagelige over for sygdomme og ikke spor tillokkende for skadedyr: Man kan efter min mening ikke få nok prydløg i haven. Se nogle af de nye skønne sorter, vi får til salg på shoppen i år.

Prydløg må være havens letteste blomst. Man graver løget ned her om efteråret og for disse fem minutters arbejde bliver man belønnet med blomster i mange år fremover. Er man nybegynder i haven, er prydløg en af de blomster, der med garanti vil resultere i en succesoplevelse, for ingen skadedyr (dræbersnegle inklusive) kan lide dem og ingen sygdomme bider på dem. De kommer bare, år efter år efter år. Der findes mange forskellige prydløg, fra de helt små, der ikke er meget større end et almindeligt purløg til de største, der får meterlange stilke og gigantiske blomsterhoveder. Men det er dem midt imellem, der er de mest anvendelige. Stort set alle prydløg blomstrer i forsommeren, dvs. fra sidst i maj til først i juli. Netop derfor er de utrolig anvendelige i staudebedet, hvor de vil give både højde og farve, inden stauderne er vokset til. Meget praktisk passer de med deres blålilla farver til alle andre farver. De fleste prydløg danner de karakteristiske kuglerunde hoveder, men ikke dem alle. I år får to hjem, der begge har nikkende blomster, en virkelig fin fornyelse, synes jeg. Nedenfor billeder af nogle af de prydløg, vi får til salg i år – de bliver sat til salg på shoppen på mandag, den 5. september.

Ovenfor ses den mest kendte af alle prydløg, Allium ‘Purple Sensation’. Den bliver høj og får kuglerunde blomsterhoveder i en stærk lilla farve. Her står den mellem valmuer, der ikke er sprunget ud endnu.

Ovenfor: Purple Sensation blomstrer i maj-juni. Men de er også super dekorative senere på sæsonen. Til højre ses frøstandene sammen med solhat. 

Ovenfor: Nectaroscordum siculum ssp bulgaricum – ja, det er et rimeligt kompliceret navn, men det hedder den altså på latin og så vidt jeg ved har den ikke et dansk navn. På engelsk hedder den også siciliansk honninglilje, hvilket passer fint til dens klynger af små, nikkende brune blomster med lyse kanter. Ikke lige så hårdfør som Purple Sensation, den kræver et beskyttet og lunt sted. Men jeg kunne ikke stå for den! Den bliver høj, ligeså høj som Purple Sensation, se billedet nedenfor.

 Ovenfor: Her ses nectascordum i et bed, den bliver lige så stor som Purple Sensation og vil under gunstige forhold selvså sig.

Ovenfor: En anden skøn nyhed,  Allium cernuum, der danner fine, nikkende, lilla blomster. Den har omtrent samme størrelse som Purple Sensation og er ligeså sund og hårdfør.

 

Ovenfor: Denne allium hedder Allium sphaerocephalon og bliver mindre end Purple sensation, ca. 60 cm høj og med blomster på størrelse med store valnødder. Den er også fuldt hårdfør og er ligesom de lidt større prydløg utrolig anvendelig i staudebedet. Den er fantastisk sammen med blå blomster som f.eks. mandstro, men jeg har også set den brugt mellem små formklippede buksbomkugler. De to slags kugler var fine sammen.

Ovenfor: Man kan også få små prydløg. Her rosenprydløg, der kun bliver 20 cm høj. Sætter man dem i tætte klynger vil det se ud som om der er tale om én blomst – fint i forgrunden af et staudebed, eller i en lav krukke.

Ovenfor: Her ses det tydeligt, hvor anvendelig prydløg er i staudebedet. De giver både højde og farve på et tidspunkt, hvor de fleste stauder endnu ikke er sprunget ud.

Prydløg er super gode i buketter, her Purple Sensation sammen med to slags vortemælk, lyserød lungeurt og pink tulipaner. Prydløg vil få blomstervandet til at lugte af løg – jeg synes ikke, man mærker det, hvis man kun bruger et par få, men skal man lave et stort blomsterarrangement med mange prydløg kan man minimere lugten ved at komme lidt klorin i vandet.

 
 
 

9 kommentarer

 
 1. Aase Andersen says:

  Jeg glæder mig allerede til at lægge endnu flere løg. Og så er det jo pudsigt at man allerede kan længes efter foråret.
  Og håbe på en mindre våd sommer.

 2. Elisabeth Schwarck says:

  Jeg er især vild med Allium cernuum’en, men angående blomsterløg: Den smukke, liljeblomstrende tulipan ‘Marilyn’, som I solgte for nogle år siden ( og som ser fantastisk ud på billedet i din bog ‘Havefryd’ med ‘Flaming Parrot’), har jeg ikke haft held med at finde nogen steder. Får I den igen? Jeg måtte desværre efterlade den i min gamle have dag vi flyttede sidste sommer, og jeg savnede den frygteligt i min nye, blomsterløgs- tomme have her i foråret.

 3. Nette says:

  Uuuuuh det tegner godt. Purple sensation sammen med Allium cernuum må da bl.a. være et hit.

 4. Ingvill Egeli says:

  Aldeles nydelig – blir inspirert til å gå i gang og grave ned løk!

  Også jeg har strevd med å finne Marilyn. Og et par av de orange tulipaner som anbefales. Håper å komme over dem en dag. Det er så utrolig inspirerende det du anbefaler, Isabella!!!

 5. Til Ingvill og Elisabeth: Jeg havde egentlig ikke tænkt mig at tage Marilyn hjem, de rødstribede tulipaner har aldrig været særlig populære, mærkelig nok – jeg synes ellers også selv, de er så fine. Men hvis vi alligevel skal genbestille vil jeg forsøge at få nogle hjem fra Holland. Til gengæld har jeg taget Mariette og White Triumphator hjem, de er også liljeblomstrende og henholdsvis rødlilla og rent hvid.
  Isabella

 6. Dorthe says:

  Det var virkelig gode nyheder!
  De liljeblomstrede er fantastiske tulipaner, som plejer at komme igen igennem flere sæsoner, selv i min lerede have. Glæder mig meget til Marilyn – håber du kan skaffe dem.

 7. Trine M Olsen says:

  Hej Isabella.

  Du har tidligere år haft et færdigt blomsterbed som I solgte. Er det også noget der kommer i år?

  På forhånd tak for din tid.

  med venlig hilsen
  Trine

  • Det er rigtigt, at vi tidligere har lavet forslag til færdige bede, men vi har nu aldrig solgt alle planterne/løgene/frøene til dem. Men det er en god idé som jeg vil skrive mig bag øret til næste år – tak for den!
   Isabella

 8. anne says:

  Kære Iabella
  Du skriver ovenfor “prydløg en af de blomster, der med garanti vil resultere i en succesoplevelse, for ingen skadedyr (dræbersnegle inklusive) kan lide dem”
  Dræbersneglene i min have har gjort det af med 9 ud af 10 flotte hvide prydløg. Da de kom frem sidste år åd de bare blade og strængel, der kom aldrig blomster på. Nu er der blot et tilbage!
  Mvh anne

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 14 + 6 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).