Bliv mæt i London – morgenmad og frokost

 

Det er stadig svært at få en god og mættende sandwich i London, hvor hvidt papbrød med mayonnaise og våde tomater spist med en pose chips stadig er det, englænderne selv bedst kan lide. Men god morgenmad og frokost findes!

England har aldrig haft en tradition for kulinariske højder. Tværtimod var det engelske køkken indtil for få år siden berygtet, for ikke at sige Europas kulinariske nulpunkt. Men i de sidste 10 år har kokke som Jamie Oliver og Gordon Ramsey ændret billedet af det engelske køkken og sandt er det, at der er masser af sublime restauranter i London. Men når man går rundt i London som turist og bare skal have en sandwich, får man stadig en nedtur. Der er ganske vist masser af sandwichsteder, der tilsyneladende er fyldte af lækre sandwicher, men når man sætter tænderne i dem er det det samme hvide, bløde brød smurt med Miracle Whip og fyldt med dårlig skinke og en våd tomat. Svære at få ned og endnu sværere at blive mæt af. Der går man så resten af dagen med den usunde fornemmelse man får, når man har spist rigtig dårlig mad, hverken mæt eller sulten, bare halvfyldt på en utilfredsstillende måde. I de sidste par år er der imidlertid dukket to steder op, hvor man kan få rigtig godt mad, og det gode ved disse steder er, at de findes flere steder i London. I alt bliver det til syv steder, så næsten uanset hvilken del af London, man befinder sig i, kan man virkelig få god morgenmad og/eller frokost til meget rimelige penge.


Daylesford er et gods i Gloucester, ejet af Sir Anthony and Lady Bamford. Det er et stort, økologisk dyrket landbrug og allerede for en del år siden fik det sin egen gårdbutik. Gårdbutik er lidt af en underdrivelse, for selv om den ligger midt ude på landet er det en stor og super elegant butik, nærmest en lille Dean & Deluca med tilhørende café. Der er også en havebutik, en butik med tøj og en spa. Jeg besøgte gården for fire år siden og måtte smile en anelse, for selv om man kunne købe et økologisk brød til rimelige penge kostede de trøjer, de havde hængende, fra 5000 kr. og opefter. Man havde ikke helt styr på det der med at henvende sig til den brede befolkning – Sir Anthony og hans kone er selv velhavende på den måde, man nærmest ikke kender det i Danmark og havde, ifølge naboerne, slet ikke brug for at projektet gav overskud. Nå, men det er der ændret på. Nu ligger der tre Daylesford Organics i London. De er alle sammen kopier af butikken i Gloucester, dvs. en lækker madbutik og café, hvor alt fra parmaskinke til fransk brie er økologisk. Det er super godt og ikke dyrt: En stor kop kaffe koster £2 eller 17 kr., hvilket må siges at være rimeligt. Jeg har netop været i London og jeg droppede morgenmaden på hotellet og spiste morgenmad på Daylesford hver morgen, hvor ristet brød er lækkert, ristet surbrød og ikke pap. Her kan man også købe sandwich til resten af dagen, igen lavet på ordentlig brød og med tykke skiver ost og masser af grønt. Selv sandwich af hjemmelavet rugbrød kan man få, hvilket er ret imponerende. Og, som alle vi danskere ved, meget mættende! De tre butikker ligger i henholdsvis Notting Hill, i Chelsea (lige ved King’s Road) og i stormagasinet Selfridges på Oxford Street. Se hvor de ligger helt nøjagtig her.


I Daylesford Organic kan man også få masser af køkkengrej og porcelæn, samt et udvalg af lækre kogebøger. Køkkentøjet er i modsætning til maden ret pebret. Men det er fint at se på!

Ottolenghi er en lille kæde bestående af fire butikker med super lækker take-away. Nogle af dem har også siddepladser, men der er få af dem, og folk står i kø, så det er ikke et sted, man sidder i timevis med avisen, snarere et sted, hvor man tanker hurtigt op på en god og sund måde: Her kan man få en hovedret med 3 eller 4 salater til, for lidt over hundrede kroner. Det er godt givet ud, for portionerne er rigelige og maden mættende, det kan f.eks. stegt landkylling eller skiver af oksesteg med tre salater af den fyldige slags med masser af grøntsager og bulgur/linser/kikærter. Man kan klare mange stormagasiner og museer bagefter! Stifteren Yotam Ottolenghi kommer fra Israel (man aner et let mellemøstligt præg), men er uddannet dessertkok, hvilket mere end anes. Jeg har ganske enkelt ikke fået så gode kager i London som her. Prøv dem! Man finder Ottolenghi i Notting Hill (tæt på Daylesford), i Kensington, Belgravia og  i det trendy, unge Islington. Se nøjagtig hvor her.

 

 
 
 

2 kommentarer

 
  1. ida says:

    Lyder og ser fantastisk ud – prøv også Lailas v. Arnold Square i Shoreditch området. Fin lille cafe med øko. butik next door. Deres ‘fried eggs with sage’ og et glas frisk ‘mint tea’ lægger en god bund!

  2. Kan kun give dig ret mht. de økologiske butikker.
    Jeg var i den i Chelsea i foråret og aldrig har jeg fået så gode jordbær og sandwichen var også mums.
    Bare det at gå rundt derinde er den rene fryd.

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 13 + 8 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).