Bind en dahlia-buket – trin for trin

 

Der er stadig masser af grønt at hente i haven af den slags, der skal til for at binde en fyldig buket. Se hvordan du binder en dahlia-buket med masser af fyld trin for trin.

Dahliaerne forsvinder fra haven i det øjeblik, frosten sætter ind: På blot en enkelt nat mister de al deres farvestrålende skønhed og bliver sorte og slatne og lige til at grave op. Hvornår frosten sætter ind vides ikke med bestemthed, men at den gør det, er til gengæld fuldstændig sikkert. Så det gælder om at nyde de smukke dahliaer så længe man kan. Når man laver buketter med dahliaer, skal man bruge masser af fyld, da dahliaer eller er lidt svære at bruge. Deres hoveder sidder nemlig ikke helt lige på stilken som de gør det på f.eks. roser. Dahlia-hoveder sidder en anelse skråt og nikkende og de har derfor brug for noget at hvile hovedet på. Heldigvis er der masser af fyld i haven lige nu, det gælder bare om at få øje på det.

Gør først de dahliaer parat, du skal bruge. Du skal fjerne alle bladene langs med stilkene. Fjern også alle sidestilkene. Dette kan være lidt svært, fordi der tit er knopper på dem, men gør det alligevel! Knopperne springer ikke ud og det er super svært at få stilken til at sidde som den skal, hvis den har en sidestilk. Du kan stikke sidestilkene i til sidst,eller du kan bruge dem til en lille ‘restebuket’.

Bind derefter en buket udelukkende af fyld. Her er brugt viburnum (de lysegrønne blade i midten), vortemælk (de rødlige, smalle blade), kaprifolie, rose (rosa glauca, der har de smukkeste, blågrønne blade og som danner fine, små hyben) samt pæonblade (de mørkegrønne yderst). Hold denne buket af fyld i den venstre hånd (hvis du er højrehåndet, eller i højre).

Stik en dahlia hele vejen ned igennem buketten med højre hånd og saml stilken med den venstre.

Stik endnu en dahlia i buketten på samme måde.

Drej buketten og stik dahliaer i fra den anden side. Fortsæt på denne måde, indtil buketten er tæt. Husk, at du helst skal bruge ulige antal af den samme type dahlia, altså 3, 5 eller 7 af samme slags, da lige antal er svære at fordele, så det ser pænt ud. Sørg for, at de dahliaer, du sætter i midten, er længere end dem, du sætter i siderne, så buketten får en fin kuppelfacon. Du kan rette dette til til sidst ved at hive de midterste blomster lidt op. Du kan fremhæve kuplen yderlige ved at stikke lidt højt fyld i til sidst.

Så er buketten færdig og sat i en vase.

Jeg ved, at mange af jer sikkert gerne vil vide, hvilke dahliaer, der helt nøjagtig er brugt. Men denne buket blev til af en spand dahliaer, der ankom til Hesede ad lidt pudsige omveje. Derfor har jeg desværre ikke sortsnavnene.


 

 
 
 

4 kommentarer

 
 1. Susan says:

  Kære Isabella,

  Dagens artikel om dahliabuketter har virkelig været en øjenåbner! Før så mine dahliabuketter ynkelige og ustyrlige ud (især fordi jeg har ikke ret mange dahlia), men den jeg har lavet i dag med 2 dahlia, 2 sankthansurt og så ellers pæonblade mm. ligner en million!

  Mange hilsener
  Susan, Bruxelles

 2. Trine says:

  Hvis man skal binde en buket og give væk er det ikke så smart at følge jeres anvisning, for man kan ligesom ikke give en buket væk i vase med vand i.
  I burde vise, hvordan man binder en buket, så blomsterne ligger ordentligt i forhold til hinanden. Det synes jeg er svært men langt mere brugbart.
  Bare som en konstruktiv kritik.

  • Du kan sagtens forære denne buket væk, du binder bare en snor om, når du er færdig med at binde den. Og det er slet ikke svært at få blomsterne til at sidde pænt. Tværtimod er denne måde, hvor man stikker blomsterne ned i en buket af fyld, meget lettere for en nybegynder, end den traditionelle måde, som blomsterhandlere bruger. Men hvis du gerne vil have nøjagtig anvisning på den traditionelle måde, kan du finde en trin-for-trin-anvisning i min bog, Blomster og buketter.
   Isabella

 3. Kristina says:

  Mange tak for den gode vejledning, jeg var ellers begyndt at tænke om at melde mig ind i blomsterbinder kursus. Men det behøver jeg ikke mere:).
  Har i øvrigt tilføjet Verandaen til min blogliste og glæder mig til flere timers hyggelæsning. Elsker jeres stil:)

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 10 + 4 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).