Æbleopskrifter fra Café Hack

 

Her er opskrifterne til den æbletærte og den æblemarmelade, jeg havde med i radioprogrammet Café Hack og som jeg fodrede Søren Dahl med. Programmet blev sendt den 2. oktober på P4.

Æblekagen er en klassisk fransk tærte, der består af en mørdejsbund, vanillecreme og æbler. Man forbager bunden i ca. 10 minutter. Mens den bager, laver man cremen. Når den forbagte bund er kølet lidt af, breder man cremen ud på bunden, dækker den med tyndt skårne æblebåde, drysser med en blanding af sukker, kanel og vanillesukker, kommer lidt smørklatter på og bager til sidst tærten i ovnen i ca. 25 minutter. Som man også kan høre i programmet er det af det stor betydning, hvilken slags æbler, man bruger. Et klassisk, syrligt spiseæble som Belle de Boskoop giver en syrligere, mere ‘herreagtig’ tærte, der, som Søren Dahl påpeger det, vil smage rigtig godt med flødeskum til. Mens et sødt spiseæble som f.eks. Cox Orange vil give en sødere, mildere tærte. Til gengæld er det synd at bruge de oversøiske, importerede æbler uden særlig meget smag til denne tærte, der trods alt tager lidt tid til at lave.

Æbletærte

Dej:
90 g smør
2 dl hvedemel, gerne  italiensk 00-mel, det gør bunden ekstra sprød
1 dl flormelis
1-2 spsk vand

Creme:

2 æggeblommer
1 spsk sukker
1 spsk hjemmelavet vanillesukker
1 spsk majsstivelse
1 dl piskefløde
1 dl letmælk

Fyld
ca. 4 store æbler, helst cox orange
25 g smør
2 spsk stødt kanel
1 spsk hjemmelavet vanillesukker (hvis du bruger almindeligt vanillesukker: Bland 1 spsk op med 1 spsk almindeligt sukker og de 2 spsk kanel)

Fremgangsmåde:
Hak smørret sammen med mel og flormelis i en foodprocessor. Hæld det over i en skål. Saml dejen med det kolde vand, ælt den igennem og lad den hvile koldt i 1 time. Rul dejen ud og beklæd en tærteform med den. Bag tærtebunden ved 175 grader i 10 minutter.
Lav imens cremen :
Rør æggeblommer med sukker, vanillesukker og majsstivelse. Rør piskefløden og mælken i. Varm cremen op til den jævner. Kog den igennem i ca. 1 minut. Lad den køle helt af.
Lav nu tærten færdig: Fjern kernehusene og skær æblerne i tynde både. Fordel cremen over den forbagte tærtebund. Fordel æblebådene over cremen. Skær smørret i stykker og fordel dem over æblerne. Drys med kanel og vanillesukker og bag tærten i yderligere 20-25 minutter, eller til æblerne er møre. Denne æbletærte kræver sådan set ikke noget tilbehør, men en klat vanilleis kan aldrig skade. Til gengæld er creme fraiche ikke så godt, dens syrlige smag overdøver let smagen af den gode creme i kagen.

 

Æblemarmelade

Det er super let at lave æblemarmelade og det er af samme grund lidt af en gåde for mig, at vi ikke gør det lidt hyppigere - vi i betydningen ‘os danskere’, der jo producerer nogle af verdens bedste æbler, der kan købes overalt for næsten ingen penge, hvis vi ikke lige selv har dem i haven. Prøv den, jeg er nemlig ret sikker på, at du vil blive overrasket over, hvor let den er at lave og hvor godt den smager. Du kan bruge noget af den til tærten nedenfor, det er en dejlig efterårsdessert.

1 kg madæbler, f.eks. Belle de Boskoop. Vægten skal være af skrællede, udkernede æbler. Du kan i princippet bruge alle former for æbler, men madæbler giver en kraftig, lidt syrlig smag. Hvis du bruger et sødt spiseæble, kan du tilsætte lidt citronsaft for at give marmeladen lidt mere karakter.
700 g syltesukker
1 stang vanille
evt. citronsaft

Kom de skrællede, skivede æbler i en gryde med lidt vand. Skær vanillestangen over og flæk den. Kom de fire stykker vanillestang i gryden og lad dem koge med. Kog æblerne ved kraftig varme, indtil de begynder at koge ud. Tilsæt løbende lidt vand, så de ikke brænder på. Madæbler kan være længe om at blive møre – regn med, at de skal koge mindst 20 minutter. Tilsæt syltesukker og lad marmeladen koge i yderligere 10 minutter. Hvis æblegrøden stadig er klumpet, moses æblestykkerne med en kartoffelmoser. Smag evt. marmeladen til med citronsaft og hæld den på glas. Tip:  Hvis du godt kan lide kanel, kan du koge et stykke hel kanel med.

 NB! På poserne med syltesukker fra Dansukker står der en anden fremgangsmåde. Glem den. Den er sikkert god til jordbær, men duer ikke til madæbler.

 Æblmemarmelade-tærte

Tærten her ser måske ikke ud af så meget, men den smager overraskende godt, hvis jeg selv må have lov til at sige det. Og den er noget hurtigere at lave end den klassiske, franske æbletærte øverst.

Bund:
90 g smør
2 dl mel
1 dl flormelis
1-2 spsk vand

Æblemarmelade:

600 g æbler. Vægten skal være af skrællede, udkernede æbler. Det svarer til ca. 4 store madæbler.
400 g syltesukker eller 400 sukker plus rød Melatin, se dosering og vejledning på pakken (syltesukker er i princippet bare sukker blandet med et fortykningsmiddel som Melatin.)
1 vanillestang
Lidt citronsaft

Begynd med at lave bunden: Hak mel, flormelis og smør sammen i en foodprocessor, eller smuldr det i hånden til dejen ligner revet ost. Tilsæt en anelse vand for at samle dejen. Form den til en kugle og lad den hvile i køleskabet i en time. Er du utålmodig, kan du lægge den i fryseren i ca. 20 minutter. Sæt ovnen på 180 grader. Rul dejen ud på et meldrysset bord. Smør en tærteform og beklæd den med dejen. En tærteform af metal med løs bund er bedst. Bag bunden i ca. 15 minutter eller til den er let gylden. Tag bunden ud af formen og læg den på et kagefad. Hvis du har bagt bunden i et fad af stentøj eller lign. skal du bare lade bunden blive i formen.

Lav marmeladen som beskrevet ovenfor. Fisk vanillestykkerne op og hæld den varme marmelade ud over den afkølede tærtebund. Marmeladen vil stivne, når den bliver kold. Spis tærten med letpisket flødeskum.

 

 
 
 

16 kommentarer

 
 1. Vibeke says:

  Uhmmmm………….jeg vil glæde mig til at høre
  café Hack og senere prøve opskrifterne.

 2. Eva says:

  Yeeees….Isabella. Godt at du fremhæver vores dejlige danske – super lækre æbler. Lige nu fås de jo ikke bedre. Har selv lige hentet en pæn kasse på Kildebrønde frugtplantage, hvor der er pluk-selv. Valget faldt på – netop – Cox Orange.

  Alle tre opskrifter ser utroligt indbydende ud. Du er en værre fristerinde – Isabella! ;)

  kram og gode tanker til dig
  fra
  Eva

 3. Kirsten Hougaard says:

  Uhmmm … hvor lyder det godt. Har Ingrid Marie i haven. De må også kunne bruges til marmelade – det vil jeg prøve :)

 4. Hanne Cordner says:

  Trængte lige til en ny æble tærte..opskrift. og denne her lyder utrolig lækker… men jeg kan ikke tåle fløde…sååå har du et godt forslag til brug i stedet for?? Tusind tak.. C”,)

  • Jeg må lige vide, om det er mælkeprodukter generelt, du ikke kan tåle, eller om det kun er fløde? Og lad mig også lige vide, om det er flødeskummet til den anden kage, du gerne vil have et alternativ til eller om det er til fløden i cremen i den første kage?
   Isabella

   • Hanne Cordner says:

    Det er fløde og ægte smør jeg ikke kan tåle… Lavede sidste år julesmåkager for første gang med ægte smør… og jeg kunne slet ikke tåle mine egne småkager..suk.. det er det samme med fløde… så jeg kan ikke spise kager med fløde..men kan sagtens tåle alm let mælk og andre produkter… det er kun det fede jeg åbenbart ikke kan tåle… så det var fløden i cremen i den første kage…jeg gerne ville ha´ alternativ til … tusind tak…

    • Det var da irriterende for dig! Det er ikke svært at lave cremen med mælk alene. Du udelader bare fløden og kommer en anelse mere Maizena i for at gøre cremen tyk nok. Det er sværere med kagebunden, for jeg synes altså ikke, at en tærtebund bliver god, hvis den ikke bliver lavet med ægte smør. Du kan jo eventuelt lave din egen version af en klassisk dansk æblekage, bestående af æblemos, makroner og en klat ribsgele med en lækker vanillesauce til (du laver bare cremen lidt mere flydende, altså med lidt mindre Maizena).
     Isabella

 5. Susanne Schneider says:

  Hej Isabella,
  Det lyder som nogle super opskrifter. Eneste problem er at jeg ikke tror jeg kan finde en syltesukker her i England. Har du evt et alternativ?
  MVH Susanne

 6. Susanne Schneider says:

  Ja, men saa laerte jeg det. Tusind tak

 7. Karina says:

  Hej.. Hvor længe kan æblemarmeladen holde sig? Hvordan skal den opbevares?
  Karina

 8. Sarah says:

  Har en masse æbler, så vil prøve din marmelade.
  Hvor længe kan den holde sig og skal den konserveres?

  Mvh Sarah

 9. Henriette says:

  Hej. Jeg har fået et helt læs æbler fra naboen, og vil lave din lækre æbletærte øverst på siden til mine kolleger. Men kan jeg lave den dagen før, så den stadig er lækker næste dag?

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 2 + 6 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).