To engelske skønheder

 

Hvem vil ikke gerne have en rose, der er fyldt som de historiske roser, men kommer igen som de moderne? Det er netop, hvad engelske roser gør. Her er to forholdsvist nye sorter, der er sundere og mere hårdføre end de første engelske roser og dermed mere velegnede til vores klima.

Engelske roser er en krydsning af nye og gamle roser: De har de gamle roser fyldte, romantiske blomster, men remonterer som moderne roser, dvs. at de blomstrer igen senere på sæsonen. Det var en revolution, da de kom på markedet for efterhånden en del år siden – dem måtte man bare eje! Men jeg er nok ikke den eneste, der har måttet erfare, at mange af de engelske roser ikke var så lette at have med at gøre. En hel del af dem er lidt for sarte til vores klima, mens andre er meget modtagelige over for sygdomme, eller kræver særbehandling af den slags, man bare ikke har tid til i et moderne hverdagsliv.

Hos David Austin, der har udviklet disse roser, har man selvfølgelig arbejdet hårdt på at gøre dem sundere og mere hårdføre. Det har bl.a. resulteret i disse to skønheder, der begge er forholdsvis nye. Jeg så dem i England for nogle uger siden, hvor de stod sunde og flotte og med masser af blomster, hvilket bestemt var en undtagelse. For selv om roser generelt er glade for regn, kan det også blive for meget af det gode. Der er lidt Hollywood dem begge to. Glem alt om underspillet skønhed – disse roser smukke på en særdeles struttende og voluminøs måde. Jeg synes, de er skønne, men endnu bedre er det, at de selv her sidst på sommeren har så mange blomster at byde på. For en utålmodig sjæl som mig er et helt år langt at vente mellem hver blomstring, især hvis man har en tendens til at holde sommerferie fra sidst i juni. Det er sket mere end én gang, at jeg skulle af sted i det øjeblik, roserne endelig havde taget sig sammen til at springe ud. Med disse roser behøver man ikke at ærgre sig, men kan tværtimod glæde sig over, at der også er masser af roser i haven i september.

Jubilee Celebration hedder denne rose fra 2002. Den har helt tætte, næsten kugleformede blomster. Farven er lyserød, men som man kan se på billederne nedenfor er kronbladene gule i bunden. I det hele taget changerer farven ret meget, hvilket giver en utrolig lækker og meget speciel effekt. Den kan i Danmark fås hos Rosenposten.

Jubilee Celebration bliver ca. 120 cm høj og hos David Austin skriver de, at det er en af de bedste roser, de nogensinde har fremstillet. Udover at være smuk, er den også både sund og hårdfør.

Lady of Shalott hedder denne rose, der blev introduceret i 2009. Den minder om Jubilee Celebration i faconen, måske med lidt mindre fyldte blomster. Farven er fantastisk, en smuk abrikos med lidt lyserødt indover. Den er på samme størrelse som Jubilee Celebration og hos David Austin skriver de, at det er en af mest robuste og hårdføre roser i hele deres kollektion, plus at den blomstrer uafbrudt hele sommeren. Den er, skriver de, simpelthen den helt perfekte rose for den uøvede gartner. Da jeg så den i England var jeg helt syg for at bruge den i en buket sammen med dahliaer, men det var selvfølgelig umuligt. Men den må ejes, så det kan blive til virkelighed til næste år. Jeg har ikke umiddelbart kunne finde en dansk forhandler, men man kan sagtens bestille den direkte fra David Austin Roses.

 
 
 

21 kommentarer

 
 1. Eva says:

  Jeg har Jubilee Celebration i haven. Den har udover den slående skønhed også en utrolig duft. Faktisk vil jeg sige at det er den rose jeg har i haven – der dufter allerbedst.

  Anchers i Greve har den også.

  • Kirsten Ulsø says:

   Disse to roser fåes i næsten alle danske planteskoler.
   Det er alt for dyrt i forsendelse at tage dem hjem fra Austin.
   Dette blot til orientering.
   Med venlig hilsen
   Kirsten Ulsø

   • Du har ret i, at Jubilee Celebration kan fås mange steder, f.eks. hos Rosenposten.dk. Men Lady of Shalott er ifølge vores oplysninger ikke kommet til landet endnu. Og det er faktisk ikke særlig dyrt at bestille dem direkte fra David Austin. Lady of Shalott koster 13 pund (ca. 112 kr.) pr. stk. og det koster koster 16 pund (ca. 138 kr. ) at få tre styk sendt til Danmark. Hvis man slår sig sammen og køber 12 roser i alt, bliver fragten 18,6 kr. pr. rose. Det giver en samlet pris på ca. 130 kr. pr. rose, hvilket er en ganske normal pris for en engelsk rose. Men skriv endelig igen, hvis du har andre oplysninger.
    Isabella

 2. Eva Birch says:

  Hvor er de bare smukke begge to. Dufter Lady of Sharlott også?

  • Ja, det gør den. Her er hvad de selv skriver om duften hos David Austin: There is a pleasant, warm, tea fragrance, with hints of spiced apple and cloves.
   Isabella

 3. Pernille says:

  Smukke roser.. vi mangler bare at få duften ind i stuen, smiler… men det hjælper med sådan en poetist beskrivelse.
  Nu du skriver om roser, kender du så klatrerosen ‘Valdemar’ jeg har kun set den på billeder, og kunne godt tænke mig at hører om nogens erfaring med den.. smiler.. og så tænkte jeg lige på dig.. Fortsat god weekend.

 4. Kære Isabella
  Smukke roser, spændende ideer og lækre opskrifter. Det er rigtig skønt at følge med her på verandaen. Jeg følger nøje med i de nye indslag, som bliver sendt ud i slutningen af hver uge.
  Det er bare en rigtig fin blog.
  De bedste hilsener
  Kirsten Miran

 5. Karen says:

  Jeg er helt enig med Kirsten – det er en rigtig dejlig blog, du har lavet.

  Og det er skønt at forberede næste års blomster nu – plante flere stauder og roser og lægge løg. Hvem der bare havde uanede mængder af tid til alt det dejlige, som verandaen står for!

  Mange hilsener, Karen

 6. Anne urner says:

  Jubilee Celebration ser så smukt ud, det minder mig om min egen yndlings DA rose Abraham Darby som har en fantastisk duft og farvespil.

 7. cecilia says:

  Så härligt vackra, skulle passa på min gård i skåne. Det får bli en tur,,,

 8. Tina says:

  På min træterasse, som blev bygget sidste sommer har jeg i forvejen Pat Austin op af den gule husmur og Summer Song ( 3 stk. ) i en meget stor blomsterkasse.
  Tror Lady of Shalott skal have en plads sammen med sine “søstre”.

 9. elisabeth fogh hansen says:

  hej Isabella, meget flotte roser, men kan de ikke købes gennem dig?

  • Nej, vi har desværre aldrig haft roser til salg, kun frø og blomsterløg og knolde. Men som nævnt ovenfor er Rosenposten.dk et godt sted at købe roser på nettet og de har Jubilee Celebration i deres sortiment. Lady of Shalott kan fås direkte fra David Austin i England. Den kan købes på deres hjemmeside.
   Isabella

 10. Lisbet Sonne says:

  rosenposten@rosenposten.dk har mange Austin roser. De sender over hele landet. Kvalitet og service er fin.

 11. Ingvill Egeli says:

  Jeg ble så glad da jeg så at dere har skaffet den sjeldne tulipaneb Marilyn som jeg og en annen kunde hadde sett i en av dine bøker. Til min store sorg kan jeg ikke bestille løk hos dere siden jeg bor i Norge. det er utrolig frustrerende at tollerne er så strenge. Hvis ikke skulle jeg handlet hele mitt løkbudsjett hos dere… Det kan du tro! Jeg blir helt fortvilet!!

 12. Marlene says:

  Uh, Jubilee Celebration er da helt fantastisk – den må jeg have anskaffet mig til næste år. Superskønne billeder af den :-)

 13. Eva Birch says:

  David Austin roser kan også købes hos Hugo og Ellen Lykke i Søby ved Hornslet. Jeg tror nok de har en hjemmeside også, men haven er bestemt et besøg værd. Desværre er Hugo død fornyligt, men Ellen driver butikken videre.

 14. Grethe Hansen says:

  Jeg glæder mig til sommer har i dette efterår sat 2 af disse omtalte roser i vores have – glædeligt forår

 15. anne andersen says:

  Hej Isabella.
  Lady of Charlot kan købes hos Rosenposten, jeg har liga set den i deres netbutik, og den må jeg eje.
  Venlig hilsen
  Anne Andersen

 16. Kasper says:

  Lady Of Shalott er kommet til landet. Jeg har set den på nogle af de mere velassorterede planteskoler.

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 13 + 5 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).