Hjemmebagt knækbrød

 

Med en svensk mor vokser man op med knækbrød som en af livets hjørnesten og der skal derfor ikke siges et ondt ord om Wasa i diverse varianter. Men de nye knækbrød med masser af kerner, der er dukket i de senere år, er nu heller ikke at foragte. De er til gengæld ret dyre, så der er virkelig noget at spare ved at lave dem selv. Og det er ikke spor svært.

Her på Hesede Hovedgård spiser vi morgenmad sammen hver torsdag morgen. Det er morgenmad af den ret slammede slags med bagerbrød og Kærgården og skiveost og syltetøj til at komme oven på osten og pålægschokolade og rejeost og somme tider kommer der også en kanelstang på bordet. Med en svensk mor fik jeg aldrig den slags morgenmad, da jeg var barn – den stod på knækbrød, eller ‘hårdt brød’ som det hedder på svensk, med smør og ost og det var det. I weekenden var der blødkogte æg og ristet brød og grapefrugt drysset med sukker, men pålægschokolade og rejeost var simpelthen ikke en del af menuen og jeg har stadig svært ved at vænne mig til det (til ret stor morskab for mine kolleger). Vi skiftes til at tage denne morgenmad med, og det var lidt af en lettelse for mig, da Anette, der kommer og hjælper på lageret fra tid til anden, en dag havde hjemmebagt knækbrød med. Det smagte super godt, så jeg bad om opskriften og her er den.

Fremgangsmåde:

1 dl havregryn

1 dl sesamfrø

1 dl hørfrø

1 dl solsikkekerner

1 dl græskarkerner

3½ dl hvedemel

2 dl vand

1 dl olivenolie

1 tsk bagepulver

1 tsk salt

Evt. ekstra salt til at drysse med

Sæt ovnen på 200° varmluft. Kom vand og olivenolie i en stor skål. Bland de tørre ingredienser, kom dem i skålen og saml dejen. Del den i to og form hver del til en firkant, så godt det nu kan lade sig gøre. Læg hver del mellem to stykker bagepapir og rul dem tyndt ud. Fjern det øverste stykke bagepapir og sæt den udrullede dej plus bagepapir på en plade. Bag knækbrødene i 15-20 minutter eller til de er smukt gyldne. Lad dem køle lidt af. Skær derefter knækbrødene ud i rektangler med en skarp kniv.

Tip: Du kan variere denne opskrift i nærmest det uendelige. Knækbrødene kan f.eks. drysses med flaget salt som f.eks. Maldon, eller med en blanding af salt og rosmarin. Andre tørrede krydderier som timian og oregano kan naturligvis også bruges. Du kan drysse kommen på, eller små stykker soltørrede tomater. Du kan bruge andre former for olie, f.eks. valnøddeolie og forstærke smagen af valnødder ved at tilsætte valnødder, der er hakket meget groft, eller simpelthen knust let i en morter.

 
 
 

13 kommentarer

 
 1. henriette qvist says:

  Hej Isabella. Har fulgt dig siden din programrække på TV. Denne blog er bare endnu en ting at se frem itl.
  Mht knækbrødene vil jeg bare sige at de sagtens kan skæres inden bagning med et pizzahjul, når papiret med dejen er flyttet over på pladen. Jeg skærer dem også af og til i meget mindre tern, så ungerne kan spise dem som “småkager”.

 2. Jane Møller says:

  Hej Isabella !
  ….bager knækbrød hele tiden. Jeg synes at det er nemmest at skære dem ud med en pizza-skærer / eller klejnespore før man bager.
  Men såden udvikler vi jo forskellige måder.
  God dag til dig.
  mvh
  Jane Møller

 3. Hanne says:

  Man kan med stor fordel skære knækbrødene ud, med en pizzaskærer, inden de bages. Så falder de nærmest fra hinanden når de er bagt. Knækbrødene er super lækre, hurtige at lave og ingen opvask…..

 4. Bennie Bakmann says:

  ……………. super knækbrød, der altid gør lykke, når de serveres til ost eller som “kuvertbrød” til fiskeanretninger.
  Har også serveret dem til tomatsuppe, – også med stort held.
  Tørrede tranebær er godt at putte i dejen, især hvis man vil bruge knækbrødene til ost.

 5. Karen says:

  Spændende – det vil jeg prøve. Selvom jeg bager vildt meget til vores Bed & Breakfast, så har jeg aldrig prøvet at bage knækbrød!

 6. Lena says:

  Har bagt rigtig mange knækbrød efter den opskrift, super god som snack, med en lækker pesto på og til et godt glas rødvin til.

 7. Corinna says:

  Hvor er det dejligt med hjemmebagt knækbrød. Blev inspireret til at afprøve at lave det af min rugbrødsdej, som er med 5 forskellige slags kerner.
  Når jeg i hæve / bage fasen når frem til at skulle komme min dej i bageforme, så fandt jeg på at tage lidt fra og rulle ud på 2 bageplader til knækbrød.
  Har brugt samme fremgangsmåde med at skære ud med pizzaskæreren inden bagning og bagt i 20 min. Jeg tror vi bliver afhængige af dem.

 8. Katrine says:

  Det er uden tvivl verdens bedste knækbrød. Nemme og billige at bage. Hos os bages de med koldpresset rapsolie, da vi synes at olivenolie smager lidt skarpt i knækbrød. Ydermere skærer vi dem i mindre stykker inden bagningen, og gemmer dem i en luftttæt dåse når de er afkølede. Lækre sprøde kiks, skønne som mellemmåltid og hapser til aftenkaffen, og som snack i madpakken.

 9. Marianne Petersen says:

  Hjemmebagt knækbrød er bare det bedste der findes.
  Jeg begyndte at bage knækbrød sidste år da jeg boede i Grønland i 3½ mdr. og da det ikke altid var til at finde ingredienser, prøvede jeg mig frem. Ind imellem kunne jeg ikke finde solsikkekerner, og græskarkerner, så prøvede jeg med 3-kornsblanding (husk at koge det, hvis du vil prøve det for ellers er nogle af kernerne alt for hårde)
  Jeg bruger også rapsolie, for olivenolie er alt for stærkt. Desuden kan det anbefales at putte et “knips” cayennepeber i, DET smager helt vild godt. Dog en advarsel; hjemmebagt knækbrød er stærkt vanedannende ;-D
  Hilsen Marianne i Hvam.

 10. Mette says:

  Hej Isabella
  Det er en dejlig opskrift på knækbrød og jeg har fået opskriften fra AMO – Den Store Bagebog 3. Den er stort set identisk med din.
  Mange julehilsner
  Mette

 11. jesper says:

  Kan man bruge rugmel, istedet for “hvidt” mel ?

 12. Mia says:

  Da jeg ikke tåler “hvidt” mel bruger jeg altid fuldkornspelt og det bliver bare super.. Så jeg tror da godt at man kan bruge rugmel, måske prøve at tage halv rug og halv spelt..

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 11 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).