Myslibar

 

Perfekt til gåturen, til madpakken eller bare til eftermiddagsteen: Der er både gods og smag i en god myslibar, der består af havregryn, nødder og tørrede frugter overhældt med en masse af smør, sirup og sukker. De er fantastiske, når man går sukkerkold og har desuden den fordel, at de ikke skal bages, hvilket vil sige, at de også kan laves i et mindre veludstyret sommerhus eller hytte.

Gå ind på hvilken som helst café eller sandwich-bar i England, og du kan være helt sikker på at finde en myslibar ved kassen, som regel nydeligt pakket ind i en lille cellofan-pose. De er ikke altid særlig gode med deres kunstige smag af billigt fedstof. En hjemmelavet myslibar lavet af gode ingredienser er til gengæld en lille himmerigsmundfuld sådan som jeg erfarede det sidste år foran indgangen til Sissinghurst, hvor en venlig dame med en bod solgte af egen produktion. Lige hvad man havde brug for efter en lang og let nervepirrende køretur i venstre side! En god myslibar er med sine havregryn, nødder og tørrede frugter perfekt at have med sig, hvad enten det er til en lang tur i skoven, en cykeltur eller til skituren, når vi kommer dertil. Den er også perfekt i madpakken, især hvis ens maveur har det med at ringe højt og længe inden frokost og man bare har brug for et eller andet. De kræver ingen bagning overhovedet, så jeg vil sige, at man skal gøre sig virkelig meget umage, hvis de skal mislykkes. Alle kan med andre ord lave dem. Det eneste, man skal huske er, at de skal have tid til at stivne i køleskabet og at de af samme grund helst skal laves dagen i forvejen. Når de først er lavet, kan de holde sig en uges tid.

Fremgangsmåde:

325 g smør
250 ml lys sirup
250 g lyst muscovadosukker 
250 havregryn, ikke for grove, økologiske Ota solgryn er velegnede
200 kokosmel
125 cornflakes
125 g valnøddekerner, groft hakkede
125 g andre nødder eller kerner, f.eks. solsikkekerner, mandler, pecannødder eller hasselnødder – vælg hvad du kan lide
125 g tørrede abrikoser, groft hakkede
125 rosiner
60 g tørrede dadler, groft hakkede
60 g tørrede tranebær

Desuden skal du bruge en firkantet bradepande eller bageform på ca. 30 x 40 cm.

Kom de hakkede, tørrede frugter i en skål sammen med alle de tørre ingredienser. Vend det godt rundt med fingrene, så de tørrede frugter bliver jævnt fordelt. De kan godt klistre lidt sammen til klumper: sørg for at nulre disse klumper mindre. Knus cornflakes’ene lidt, mens du vender ingrendienserne rundt. Varm smør, sirup og sukker op under omrøring i en tykbundet gryde, indtil det er smeltet og glat. Hæld denne masse over de tørre ingredienser og vend igen rundt med fingrene, så alle de tørre ingredienser er vendt sukker-smør massen. (Fingrene er det eneste ordentlige redskab, du kan bruge, det går bare ikke med en ske). Fyld denne blanding i en firkantet form, der er foret med bagepapir. Tryk massen godt sammen i formen med hænderne. Dæk med et stykke bagepapir og læg så mange konservesdåser, der er plads til, ovenpå massen, så den under pres. Sæt formen i køleskabet natten over. Skær barerne ud næste dag.

 

Tip: Både de tørrede frugter og nødderne kan varieres efter smag og behag.

 
 
 

5 kommentarer

 
 1. Marianne Kähler says:

  Kære Isabella!

  Opskriften på müslibars lyder fantastisk!

  Har I regnet på kalorieindholdet???
  Tænker at det er lidt højt.

  VH Marianne

 2. Jeg har ikke regnet på kalorieindholdet, men det er med garanti højt! På den anden side er en hjemmelavet myslibar fyldt af nødder og tørrede frugter bedre at komme i maven end en pose slik, der jo kun er tomme kalorier…
  Isabella

 3. Pia Thomsen says:

  Hvad er muscovadosukker og hvor købes det?

 4. Muscovadosukker er lyst rørsukker, der har den samme fugtige konsistens som brun farin. Smagen er krydret og karamelagtig – mildere, men mere raffineret end brun farins. Det er super lækkert! Det kan fås i større supermarkeder.
  Isabella

 5. Anne Wohlers says:

  Så har jeg prøvet opskriften. De smager fantastisk. De er gået rent ind hos mine børnebørn, de elsker dem.
  Det var en “lidt” stor opgave. Der var mange forskellige ting der skulle handles ind, og det fylder meget.(Endte op med at bruge suppegryden).
  Men der bliver også en stor portion, jeg har frosset halvdelen ned. (Håber at man kan det !!).
  Tip: Jeg brugte gummihandsker til håndæltning.

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 12 + 14 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).