Kage med vanillemousse og karamelcreme

 

Den ser måske ikke ud af så meget, men tag ikke fejl: Selv om der hverken er blå glasur eller glitrende stjerner på denne dessert, smager den forførende godt. Den består af en luftig vanillemousse på en bund af karamelcreme smagt til med kastanjelikør. En perfekt dessert efter en robust efterårsmiddag.

Det er med kager som med mennesker. Man kan ikke dømme dem ud fra deres udseende. Jeg måtte engang lide det sviende nederlag at se en af mine absolut bedste kager tabe stort til en kage dekoreret med lakridskonfekt til en lokal vejfest. Indrømmet, i sammenligning var min kage ikke nær så festlig og det var selvfølgelig naivt af mig at tro, at en underspillet, hvidpudret fragilité kunne vinde over en kagemand med pink og sorte knapper. Men gæt hvilken kage, der blev spist først? Nemlig. Det er med kager som med mennesker. Man kan ikke dømme dem ud fra deres udseende og det er ikke altid de mest iøjnefaldende, der er de bedste. Kagen her er i samme kategori. I disse tider, hvor cupcakes med tårnhøje spir af glitrende blå icing er på højeste mode virker den beskeden, grænsende til det ydmyge. Men tag ikke fejl! Det er nemlig en lille himmerigsmundfuld, der består af en lagkagebund, karamelcreme og vanillemousse. En super fin dessert her i efterårsmånederne, gerne efter en robust hovedret som f.eks. vildt eller lam. Hvis man hører til dem, der har det sjovt med en tylle, kan man gøre kagen festligere at se på ved at dekorere den med flødeskumsblomster. Eller man kan lave striber hen over den med flydende karamel. Men for smagen er det ikke nødvendigt.

Fremgangsmåde:

1 lagkagebund

5 spsk kastanjelikør + 2 spsk kastanjelikør (Hvad er det? Se nedenfor.) Karamelsirup eller kaffelikør kan bruges i stedet.

1 glas Milk Jam eller Dulce de Leche (Hvad er det? Se nedenfor.)

1 pakke nøddekurve fra Irma (eller lav dem selv, se opskrift fra Karolines køkken her. Laver du dem selv, behøver de ikke at have form som kurve, da de skal bruges knuste.)

4 æggeblommer

200 gram sukker

4 dl sødmælk

2 spsk Maizena

1 vanillestang

2½ blade husblas, svarende til 4 gram

3 dl piskefløde pisket til ikke alt for stiv flødeskum

Kom en lagkagebund i en springform på 24 cm og dryp den med de 5 spsk kastanjelikør. Det gøres lettest ved at pensle bunden med likøren. Klip et stykke bagepapir til i to lange strimler og for siden af springformen med dem. Det er lettest at få dem til at sidde på plads, hvis du smører den side, der skal ind mod formen, med lidt smør . Sæt glasset med Milk Jam i en tykbundet gryde med lidt vand i på komfuret og varm den en anelse op, så den bliver lidt mere flydende. Rør den lind med de 2 spsk kastanjelikør. Fordel cremen over lagkagebunden. Knus nøddekurvene groft og drys dem over cremen.

Nu laves vanillemoussen: Læg først husblasen i blød i en skål med koldt vand. Sæt det til side. Rør æggeblommer med sukker og Maizena i en skål. Det er ikke nødvendigt at piske det med en elpisker. Varm mælken op til kogepunktet. Rør den varme mælk i æggesnapsen. Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Kom både korn og stænger i cremen. Varm cremen op i en gryde og kog den igennem under omrøring, indtil den blive mørk gul og tyk. Hæld cremen over i en skål. Kom husblasen i den varme creme under omrøring. Fisk vanillestængerne op. Lad cremen køle af i køleskabet, indtil cremen er helt kold og husblasen begynder at stivne. Når cremen har konsistens som rå æggehvider, dvs. er lidt sej i det, men stadig flydende, vendes flødeskummet i cremen. Hæld cremen over kagebunden og sæt hele kagen i køleskabet i mindst fire timer. Kagen kan sagtens laves dagen i forvejen, da den holder sig fint.

Kastanjelikør er en super lækker likør, der egentlig ikke smager af kastanjer, men snarere af valnødder, mandler, vanille og karamel. Den kommer fra Frankrig. Vi har den til salg på hjemmesiden, du kan se den her. På bare en enkelt weekend med prøvesmagning solgte vi omkring hundrede flasker på Hesede Hovedgård, eller sagt på en anden måde: Når folk smager den, må de bare have en flaske, så god er den.

Milk Jam eller Dulce de Leche er mælk, der er indkogt i meget lang tid, indtil det bliver et lidt karamelsmagende smørepålæg. Vi har det til salg på hjemmesiden, du kan se det her. Men det kan også fås i større supermarkeder som f.eks. Irma og SuperBest. Der er 215 g i vores glas og lidt mere i Irmas – det betyder ikke noget, om der bliver brugt lidt mere eller mindre i denne opskrift.

 
 
 

2 kommentarer

 
 1. Hanne says:

  Jeg har selv lavet Dulce de Leche, en meget nem og lækker version. Opskriften findes, hvis man Googler “Beretninger fra et autentisk landbrug”, og den står under syltesager. Prøv den…….
  Men nu skal din kage prøves i week-enden. Det var godt jeg fik købt Kastanjelikøren nede i butikken ;-) Den kan kraftig anbefales, mums…..

 2. Lise says:

  Jeg står og er klar til at fremstille denne kage, men
  pludselig står der nævnt ‘Maizena’???
  Hvor meget skal der bruges?? Det står ikke nævnt
  i opskriften eller er det bare mig, som er lidt
  ‘tung’ i optrækket??

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 5 + 10 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).