Amerikanske havregrynscookies med rosiner

 

Disse solide småkager er en ægte, amerikansk klassiker. De er lavet med havregryn og rosiner, er krydret med lidt kanel og har en lækker, blød midte. De er hurtige at lave og skønne at spise til en kop te, efter man har været i haven.

I amerikanske film får børn småkager og mælk, når de kommer hjem fra skole, og hvis man nogensinde har overvejet, nøjagtig hvilken småkage, der er tale om, kan jeg fortælle, at det formentlig er denne, der er en ægte amerikansk klassiker og som på engelsk hedder Oatmeal Raisin Cookie. For os nordeupæere vil mælk og småkager som efter-skole-mad være et højst grænseoverskridende måltid (for hvor er rugbrødet og den rå gulerod?), men småkagen i sig selv fejler ikke noget. Det er tværtimod en rigtig skøn,  tyk småkage, der ikke er sprød hele vejen igennem, men har en lidt blød midte. Den er faktisk ret mættende og vil være god, efter man har været i haven. Og børn vil elske den, selvfølgelig efter rugbrødsmaden og den rå gulerod.
Denne opskrift blev sendt ud med et nyhedsbrev for nogle år siden, så nogle har måske set den. Men da den af en fejl aldrig blev lagt ind på hjemmesiden og har været efterspurgt af flere, kommer den her igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåde:

150 sukker (stødt melis)
150 lyst muscovadosukker (fugtigt rørsukker, fås i større supermarkeder)
175 g smør
2 æg
1 tsk vanilleekstrakt (eller 1 spsk vanillesukker)
175 g mel
225 g havregryn
170 g lyse rosiner (sultanas)
1 tsk kanel
1 strøget tsk fint havsalt
1 tsk bagepulver

Hak begge slags sukker med smørret i en foodprocessor, eller pisk det med en el-pisker. Til æg, kanel og vanilleekstrakt. Hak igen. Bland mel og bagepulver i en skål, tilsæt havregrynene og rør godt rundt med hænderne. Hæld sukker-smør-blandingen i skålen med de tørre ingredienser. Hæld rosinerne i og ælt dejen igennem med hænderne. Form dejen til kugler på størrelse med en lille goldbold eller en (ret) stor valnød. Sæt kuglerne på en bageplade beklædt med bagepapir og giv dem et lille tryk med to fingre, så de bliver lidt flade. Bag dem i ovnen i ca. 10 minutter v. 180 grader. OBS! Pas på – kagerne skal kun lige akkurat blive gyldne. De ser faktisk ikke færdige ud, når man tager dem ud. Men de vil blive faste i takt med, at de køler af. Når kagerne er kølet helt af vil de være faste, men stadig bløde. Det er meningen!

 
 
 

3 kommentarer

 
 1. Deborah says:

  Jeg har lige haft bagt nogen helt stilsvarende og de var rigtig gode og superlette at lave, som jeg også forestiller mig disse.

  Jeg kan altså godt blive “lidt” træt i mit ansigt over al den politiske korrekthed. De fleste børn tager ikke skade en småkage og mælk eller noget sundt saft, når de kommer fra skole, og mine måtte, hvis jeg havde nogen, gerne få.

 2. Lene Kristin says:

  Jeg takker og bukker for oppskriften! Jeg blir like glad hver gang jeg leser en oppskrift på cookies som har europeiske ingredienser. Det stopper opp for meg når det kreves “shortening” og lignende. Jeg har mine i ovnen nå og gleder meg stort!
  Riktignok former jeg dem annerledes. Jeg lager en “pølse” av deigen, som jeg pakker i plastfolie (clingfilm) og legger enten i kjøleskap eller i fryser. På den måten kan man steke færre om gangen, som du sier: De er best når de er nystekte. Jeg skjærer skiver av “pølsen” og legger dem på stekebrettet. Mine blir store :)

 3. Mette says:

  Har lige bagt dem og erstattet det hvide sukker med æblesirup……som jeg har i rå mængder *gg* – og de smager fremragende!

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 2 + 6 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).