Likørsyltede valnødder

 

Friske valnødder er en delikatesse, men syltede er nu heller ikke at foragte. I år har jeg syltet valnødder med likør, der giver en mild, men aromatisk smag. De syltede valnødder smager skønt til blåskimmeloste, eller brug dem til is eller pandekager.

Jeg elsker valnødder. Jeg læste engang en roman, hvor en af hovedpersonerne var en 80-årig dame, der nægtede at lave flere varme måltider og som derfor levede udelukkende af nødder og jeg identificerede mig straks med hende. Ganske vist er jeg ikke 80 og jeg er heller ikke kommet til det punkt, hvor jeg ikke længere orker at lave mad, men hvis jeg en dag kommer dertil, kan jeg udmærket forestille mig at leve af nødder i stedet. Især af valnødder. De bliver ikke bedre end de er det lige nu, hvor de kan fås friske fra Frankrig i supermarkedet, hvis man da ikke er så heldig at have dem hængende på et træ i baghaven. Den klassiske version, hvor de spises friske til en god blåskimmelost som f.eks. St. Agur sammen med en Clara Frijs pære og et godt glas portvin, er ganske enkelt et af efterårets kulinariske højdepunkter. Men de er heller ikke ringe i en god, syltet version. Man sylter dem ved at lægge dem i lage, der typisk koges af sukker og vand tilsat forskellige krydderier, men som også kan laves af likør. Smagen af alkohol forsvinder under kogningen og tilbage bliver en super god, ret mild smag, der ikke overdøver valnøddernes egen, krydrede smag. Det er hurtigt at lave, når man bare man husker, at lagen ikke må koge for længe. Spis dem til ost, vanilleis eller pandekager og lav gerne et glas ekstra, for det er nemlig en rigtig god værtindegave.

Fremgangsmåde

Til et glas:

100 g halve valnødder uden skal

200 rørsukker

1 dl likør, f.eks. kastanjelikør eller Cointreau (se under TIP nedenfor)

1 dl vand

Evt. appelsinskal

Sæt ovnen på 180°. Knæk valnødderne, mens ovnen varmer op. Læg de halve valnødder på en bageplade eller i et ildfast fad og rist dem i 10 minutter. Ristningen forstærker valnøddesmagen. Varm sukker, vand og likør op i en gryde. Rør i lagen med en ske, så sukkeret opløses, mens den varmer op. Når den når kogepunktet koges lagen for fuld tryk i nøjagtig fire minutter. Kom de varme valnødder i et glas og hæld lagen over dem. Bemærk: Lagen vil virke tynd, når du hælder den over valnødderne, men den vil blive tykkere i takt med at den køler af. Kog ikke lagen ind, til den bliver tyk, for så bliver den nemlig til en grynet karamel, når den stivner. Skulle dette ske alligevel (det er sket for mig flere gange), hælder du hele molevitten tilbage i gryden og varmer det op igen sammen med ½ dl vand. Når karamellen igen bliver til en flydende sirup, tages gryden omgående af varmen og indholdet hældes igen på et glas.

TIP: Du kan bruge mange forskellige slags likør. Min favorit i øjeblikket er kastanjelikør, der i sig selv smager af valnødder, vanille og karamel (køb den her). Den giver en fin, krydret, men ikke overdøvende lage. Bruger du Cointreau eller Grand Marnier får lagen en raffineret smag af appelsin som du kan forstærke ved at komme et par strimler appelsinskal ned i glasset sammen med valnødderne. Du kan også bruge Amaretto, det vil give en fin smag af mandel. Eller du kan droppe vandet og bruge 2 dl rødvin i stedet. Kom evt. krydderier som kanel, vanille og appelsinskal i lagen. Det vil give de syltede valnødder en juleagtig smag.

 
 
 

10 kommentarer

 
 1. Karen Olesen says:

  Kære Isabella,
  Lyder dejligt.
  Spekulerer på – kan man bruge en halvsød sherry til projektet i stedet?
  Bedste hilsner

  • I princippet kan man bruge alle former for likør, vine og hedvine og dermed også sherry. Jeg kan ikke helt forestille mig, hvordan det kommer til at smage, men prøv at spise en valnød og tage en lille slurk af din sherry samtidig. Hvis du synes, at kombinationen er god, vil den sikkert også fungere i den syltede sammenhæng. Hvis du går i krig med det, så skriv gerne igen og fortæl om resultatet, det kunne være sjovt at høre!
   Isabella

 2. Ingvill Egeli says:

  Kjære Isabella,

  Som trofast leser er jeg særlig glad for dine pedagogiske forklaringer – både når det gjelder have og mad. Nå har jeg et stort ønske: Kan du dele med oss en god oppskrift på brownies? Jeg mislykkes alltid med å lage brownies – de blir alltid utrolig tørre! Når de egentlig skal være deilig saftige. Kan du hjelpe oss lesere? :) :)

  Håpefull hilsen,
  Ingvill fra sør-Norge

  • Det kan du tro. Jeg har en rigtig god opskrift på brownies som jeg har brugt siden jeg var helt ung og som aldrig mislykkes. Jeg vil lægge den ud her på Verandaen om ikke så længe. Det glæder mig meget, at du er glad for opskrifter og tips!
   Isabella

 3. Ulla Brink says:

  Tak for denne positive blog – med ideer, der er helt menneskelige!

  Jeg vil proeve denne valdnoeddeblandning!! uhmmm

  Glaeder mig allerede til julekalenderen, der faar mig ud af fjererne i december!

 4. Hanna says:

  Jeg ville nok prøve portvin i stedet for sherry. Skal nok melde tilbage om forsøgets udfald!

 5. Alis says:

  Kære Isabella.
  Det lyder utroligt lækkert, men hvor længe kan de holde sig og skal de i køleskabet, eller bliver det for koldt?
  Vil lave dem til min julefrokost.
  Kh Alis.

  • Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke ved nøjagtig, hvor længe de kan holde sig, men de ligger jo i en sirup, så jeg vil tro, at de kan i køleskabet kan holde sig i adskillige måneder. Men kom evt. en lille smule Atamon i – så er du da helt sikker på, at de kan holde sig til jul.
   Isabella

 6. Dorthe says:

  NOSTALGISKE VALNØDDESKIBE
  Når man så har knækket sig igennem et helt net valnødder er der sikkert nogle af de halve skaller, der ikke er gået itu. Så kan man lave små skibe til at hænge på de smukke mørke vintergrene – en retro form for julepynt, som min søster og jeg lavede i slutningen af 50′erne, sikkert efter inspiration fra Den Permanente eller Illums Bolighus, begge højborge for “den gode smag” – jeg synes nu stadig de er søde. Lim 1 eller 2 tændstikker lodret i bunden af en skal, brug en god klat lim, klip små fine sejl af karton i farver, du kan li. Lim den fast på masterne. Giv dem evt.lidt krumning. Til slut lim en dobbelt sytråd i mastetoppen, som ophæng, GOD FORNØJEJSE.
  hilsen Dorthe

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 2 + 12 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).