Nyt liv til dragkisten

 

En gammel afsyret dragkiste fundet på et loppemarked til 1000 kr giver med sine fem skuffer masser af god opbevaringsplads. Se hvordan den med en dåse maling, et svensk tapet som baggrund og lidt pynt på toppen har fået nyt liv.

 Det er aldrig lykkedes mig at bo i et hus med skabe af den organiserede slags med rullende trådkurve, særlige hylder til sko og en stang reserveret til slips. En af grundene til denne helt klare mangel er, at jeg i mit voksne liv stort set altid har boet i gamle huse med skrå vægge i overetagen. Jamen, jeg er helt med på, at en vaks IKEA-konsulent sikkert kunne være kommet med et kreativt forslag til den helt optimale udnyttelse af selv de mest ukurante hjørner. På den anden side: Opbevaringsplads kan fås på billigere og sjovere måder. Tag nu denne dragkiste. Den fandt jeg på Det Blå Marked i Haslev til 1000 kr. (Til de uindviede: Det Blå Marked er et fast antik- og kræmmermarked beliggende i en stor hal i Haslev. Der er ca. 200 stadepladser og man kan købe alt fra kongeligt porcelæn til gamle cykler. Krisen har gjort udvalget mindre interessant end det var det for fem år siden og priserne er ret optimistiske, men indimellem kan man stadig gøre et fund. Du kan se hjemmesiden her.)

Dragkisten var afsyret sådan som det var super smart at have det i 70’erne og havde som prikken over stylings-i’et fået påskruet nogle hæslige håndtag i dårlig spansk hacienda-stil. Men med en skruetrækker og lidt lysegrå maling er den blevet fin igen. Tapetet bag ved dragkisten er fra serien Gammalsvenska fra Duro. Det hedder Nyckelviken og kan fås hos Mandrup Poulsen tapeter til 329 kr. pr. rulle.

Håndtagene på siderne er originale og rigtig fine, men de små beslag foran i spansk haciendastil gjorde ikke noget godt for det samlede udtryk. Afsyringen har også været hård ved dragkisten: Hver en lille ujævnhed i det simple træ kan ses.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu er dragkisten blevet malet i en smuk, lysegrå farve. Jeg har valgt Shaded White (nummer 201) fra Farrow & Ball som på trods af sit navn er grå og ikke hvid. Det er en virkelig lækker grå, der passer rigtig godt til den svenske, gustavianske stil.

Normalt er det ikke svært at tapetsere, hvis tapetet har mønster, men lige netop dette tapet er lidt af en udfordring, fordi mønsteret ikke går helt ud til kanten. Det betyder, at man skal bruge sit øjemål for at få mønsteret til at sidde i denne korrekte højde for at mønsteret bliver lige på den vandrette led. Normalt går mønsteret helt ud til kanten og passer dermed med mønsteret på den efterfølgende bane og kan således blot stødes sammen på det rigtige sted. Men dette tapet, der er et genoptryk af et tapet fra 1700-tallet, er altså ikke trykt på denne måde.  De lodrette linjer er meget lettere. Man begynder med at lave et vaterpas af en snor og noget tungt. Her har jeg brugt et bundt nøgler. Sæt det fast midt på væggen med et lille søm og husk, at snoren skal have en vis længde, omkring en meter eller så. Sæt nu den første bane op, så siden af tapetet følger snoren. Herefter vil alle banerne blive lige helt af sig selv.

Jeg tog udgangspunkt i tapetets farver, da jeg valgte, hvad der skulle stå på dragkisten. Det blev til blå, gul og orange med lidt grønt  indover. Uglen og den blå kasse med fransk tryk samt de små fyrfadsglas er fra Bloomingville. Resten af mit eget.

Den blå ugle giver både en god farve og gør, at det ikke bliver for nydeligt på den gammeldags måde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fint indpakkede sæber fra Portugal og en room spray fra L’Occitane får lov til at pynte i en gammel, lysegrøn skål.

 

 

 

 
 
 

25 kommentarer

 
 1. Birgit Mila Sigil says:

  Et smukt stykke arbejde, lige i min smag
  hilsen Birgit

 2. Eva says:

  Supersmukt. Jeg er vild med din indretningsstil.

 3. Kristina says:

  Hvor smukt! Elsker stilen og blogindlæggene og indretning. Er det i dit eget hjem du har skabt sådan noget smukt hjørne?
  Jeg mangler inspiration til en rustik og romantisk kontor, leder efter et gammelt skrivebord.
  Tak for din skønne blog!

 4. Ingelise Clausen says:

  Hej Isabella. Hvor er din kommode blevet vildt flot. Det må have været et stort arbejde at få spartlet alle ujævnheder ud og få den malet. Hvor mange gange har du grundet og malet den? Jeg har selv lige lavet et lignende projekt, idet jeg har malet en købmandsdisk hvid. Jeg satte nye sort apotekergreb på, og jeg synes selv (og andre også) at den er blevet rigtig flot. Glæden ved at udføre et sådan projekt er ubetalelig. Jeg kan ikke lade være med at stryge hånden over den når jeg går forbi, det giver mig positiv energi. Selvgjort er velgjort, som bekendt.
  Tak fordi du deler dine projekter med os! Det sætter jeg stor pris på.
  Venlig hilsen I. C.

  • Dragkisten skulle grundes en gang og derefter have to gange maling. Træet var jo helt udtørret og sugede simpelthen malingen til sig som en svamp!
   Isabella

 5. Ja.. hvis der er nogen der kan trylle .. så må det være dig Isabella. Du kan bare få ingenting … til at ligne en million. Og gi’ os andre lidt inspiration…

 6. Charlotte Marqvartsen says:

  Det ser rigtigt flot ud.
  Lækker dragkiste og vidunderligt tapet.
  Jeg syntes resultat er rigtigt godt

 7. dorte friis mortensen says:

  Hej Isabella.
  Dejlig side. Vi har et gammelt trægulv i soveværelset. Det blev for nogle år siden høvlet af og derefter malet med en grå farve. Jeg er ikke tilfreds, synes farven er for “grå” og gulvet har ikke det glansfulde, “fede” look, jeg oprindeligt ønskede.
  Hvad gør jeg?
  Venlig hilsen
  Dorte

  • Måske skal du bare finde en anden grå farve. Jeg har haft mange gråmalede gulve i mit liv, og det betyder altså utrolig meget, hvilken grå farve, man bruger, da de meget tit bliver for mørke og for kolde i tonen. Man kan ikke se det helt tydeligt på billedet, men den grå farve på dragkisten er meget smuk, det er den samme farve der er brugt på gulvet i det indlæg, der hedder Kvistværelse i gult og grønt. Man kan købe Farrow & Balls maling på nettet, og de fås også i gulvmaling, der overraskende nok er meget billigere, end hvis du går ned og får blandet en dunk gulvmaling hos den lokale farvehandler.
   Isabella

 8. Deborah says:

  Elsker smukke gamle møbler, og kan rigtig godt lide kisten. Dog er jeg træt af, det altid skal være hvidt, gråt eller sort. Nu malede du så for ikke så længe siden vitrineskabet en anden farve, hvilket var forfriskende. Tapetet – helt skønt!

  • Det kan jeg faktisk godt give dig ret i, jeg er også selv ret træt af hvide møbler. Problemet er bare, at det er svært at ramme en rigtig god farve. Jeg malede f.eks. et spejl grønt for nylig – en virkelig smuk støvet blågrøn – og det så bare mærkeligt ud. Farven og stilen gik overhovedet ikke sammen. Så det kræver lidt mere. Men jeg skal nok have det i baghovedet!
   Isabella

 9. Sanne says:

  Hej Isabella.

  Supersmukt,ser riktigt fint ud, vem har inspiration…ifrån.
  Jeg behöver lidt hjälp med det.

 10. sanne h says:

  hej super flot blev den kiste og det tapet er super flot står og skal have en væg tapeseret og vil gerne have det tapet har du nr og forhandler på det
  mvh sanne h

 11. Marlene says:

  Uh ja også lige min smag – smukt :-)

 12. Ingvill Egeli says:

  Så nydelig! Jeg er hjemme med to små barn på 1 og 2 år og har ikke all verdens tid til å pusse opp lige nu. Men jeg liker godt den landlige stilen din Isabella, og blir utrolig inspirert av dine prosjekter! Hva synes du om den såkalte franske landstil, shabby chic? Bir det for sukkersøtt for deg? Hvordan vil du beskrive din stil?

  Personlig liker jeg godt dette “franske”, men min mann er ikke overbegeistret. Med sin erhversbakgrunn som offiser, skal han jo passe inn han også! Vi liker begge kolonistil, litt afrikanske dyr og tunge skinnmøbler, men jeg er mest svak for det hvite.

  Ha en vakker november!

  Vennlig hilsen
  Ingvill

  • Jeg tror, du sætter fingeren på et punkt som rigtig mange kan nikke genkendende til, nemlig at ens mand måske ikke er helt så begejstret for ens indretningsideer som man selv er. Og min holdning er, at der også skal være plads til mændene i vores liv. Når jeg ser de der helt hvide hjem med store sløjfer rundt om stoleryggene og hvide lagner kastet over sofaen og med madonnaer og lysestager af fattigmandssølv overalt, tænker jeg altid på, hvordan manden mon har det i de hjem og hvordan det er muligt for et barn at spise en is i sofaen… Når det så er sagt må jeg sige, at jeg rigtig godt kan lide den franske brocante-stil, så længe den er nogenlunde autentisk, altså med rigtige franske loppefund og den slags. Den behøver nemlig ikke at være helt hvid, men kan sagtens klare lidt mørkere toner som møbler malet i lækre mørkegrå farver eller simpelthen i mørkt træ. Shabby Chic-stilen som blev skabt af engelske Rachel Ashwell er jeg ikke så vild med. Hun lavede en hel forretningskæde i USA baseret på en meget flæset og blomstret boligstil med hvide møbler og pastelfarvede tekstiler. Jeg besøgte engang en af hendes butikker i New York, her kunne man endda få blomstrede tændstikæsker! Det var altså for meget! (Man kan ikke se den længere, kæden gik konkurs for et par år siden og hun er flyttet tilbage til England.) Som du beskriver tror jeg, at du og din mand ville kunne finde fælles grund i en klassisk amerikansk indretning, der har lidt kolonistil over sig, men som også har fine country-inspirerede elementer i sig. Jeg har et rigtig godt link til den stil, som jeg vil finde frem til dig. Kig her på siden om en uges tid, så skal jeg nok have fundet det til dig.
   Isabella

 13. hanne knudsen says:

  Ja, jeg tilslutter mig alle de begejstrede udtalelser ovenfor. Jeg har igennem l a n g tid beundret din “stil” – i indretning såvel som i valg af køkkenudstyr mm. Har ofte tænkt, at det var lige hvad JEG ville have gjort, købt, valgt, når jeg så dine “sider” .
  Så nu ved du, at jeg også er en “fan”.
  Idag må jeg dog “beskæmmet” indrømme, at jeg selv engang afsyrede en kommode i samme stil og størrelse (en karlekammerkommode, som min svigermor kaldte den, da jeg fandt den i hendes kælder). Jeg var lykkelig for den OG det blev min hund også senere. Jeg havde placeret kommoden foran et dobbelt vindue m/palæruder og sat krukker med mine grønne planter på toppen. En dag (hvor alle planterne var i haven til forårsrengøring), havde jeg lagt et stort langhåret ræveskind på¨kommoden (det passede til noget kobbertøj jeg havde i vindueskarmen) pga farver og lyset. Jeg skulle bare se, hvordan det så ud. Men 2 dage senere fandt jeg min (bokser)hund liggende ovenpå kommoden; hun nød tydeligvis at ligge der i solen m/skind under maven OG samtidig være i stand til at følge med i livets gang ude på gaden. Jeg bør nok for en ordens skyld nævne, at hun aldrig gøede af nogen eller noget , samt at hun altid havde været meget dygtig til at springe højt.
  Fra den dag var “min kommode” naturligvis fredet som hendes plads. Familien accepterede det selvfølgelig. Jeg satte et par af mine potteplanter i vindueskarmen sammen med kobbertøjet (uden at ødelægge udsigten for hunden). Mange undrede sig over, hvordan hun kunne springe op eller ned uden at skubbe – eller blot røre ved vindueskarmen med planter osv.; men det kunne hun altså i alle de mange år (ca.8 år) som fulgte efter hendes eget “arrangement” af hundehyggeplads.
  Jeg bør måske lige tilføje, at afsyringen med mere fandt sted i 70′erne.
  Nå, søde Isabella, det blev en længere – og nok ikke så relevant – mail jeg fik skrevet, mendet var et dejligt minde for mig at svælge i.
  Du må undskylde længden – men kan jo bare droppe det.
  Mange hilsner, Hanne

  • Vi er mange, der afsyrede kommoder i 70′erne, det var jo topsmart dengang! Man kan næsten længes efter den tid, for det er unægteligt nemmere at afsyre noget, end at slibe og male det. Jeg synes, din hundehistorie er rigtig sød og også relevant, for den fortæller noget vigtigt, nemlig at et hjem er et sted, hvor man bor og at æstestikken derfor må vige for det praktiske eller behagelige indimellem. Også tak for dine mange søde ord, det er dejligt at høre, at du har glæde af det, jeg laver.
   Isabella

 14. Ingvill Egeli says:

  Hei igjen!

  Tusen takk for ditt gode svar! Etter å ha lest alle dine bøker flere ganger, er det nærmest litt uvirkelig å ha direktekontakt med deg! :) Det er, som jeg sa til min mann, som om du skulle sitte og skrive brev med Elvis. :) (smil)

  Nå laget jeg for eksempel nettopp karamellisert banankake til søndagskaffen etter oppskrift fra dessertboken din som har fast plass utstilt på kjøkkenbenken. Igjen takk for alle dine tips og gode råd til de nære ting. Det er som en sa, mat må man lage uansett, da kan man like godt gjøre litt ekstra ut av det. Sunnere er det jo også å lage maten fra bunnen av.

  Ditt tips om den amerikanske klassiske stilen er jeg meget spent på, min mann mener det umiddelbart høres ut til å ha noe for seg. Hyggelig å høre at du er enig i at også mann og barn skal kunne leve og kjenne seg hjemme i huset!

  Ha en fortsatt varm og forhåpentligvis solfylt november!

  Vennlig hilsen
  Ingvill

  • Det link, jeg troede jeg havde, ligger på en gammel, død computer, desværre, men du kan få en idé om stilen ved at gå ind på Pottery Barns side. Pottery Barn er en stor møbelkæde og det er ikke lige smukt alt sammen, men indimellem er der nogle rigtig fine billeder af stilen som f.eks. dette her: http://www.potterybarn.com/products/farmhouse-canopy-bed-chifforobe-set/?pkey=cbed-dresser-set. Som du kan se er det en hyggelig og landlig stil, men i neutrale farver og uden de meget feminine mønstre og farver som mænd som regel har det svært med. Man kan også få et godt indtryk af stilen ved at se amerikanske film, f.eks. Something’s Gotta Give med Diane Keaton og Jack Nicholson eller It’s Complicated med Meryl Streep og Alec Baldwin. God fornøjelse!
   Isabella

 15. Hanne says:

  Hej Isabella
  For nogle år siden købte jeg i din netbutik 2 hængekurve i flet med tilhørende hank og krog/beslag i metal, som jeg siden har haft hængende ved begge mine yderdøre.
  De har hængt der sommer og vinter med årstidens blomster, gran og af og til også bare uden noget i. De er meget smukke og har været utrolig holdbare. Og jeg skriver har været, fordi de er ved at blive lidt “slidte” at se på som følge af vejr og vind, desværre.
  Nu er mit spørgsmål så om du stadig kan skaffe disse fine hængekurve? Jeg tror at de er af pil og med metalstivere i fletværket. Jeg har ikke set dem i din butik i længe ???

  Venlig hilsen Hanne

 16. Dorthe Keller says:

  Samme projekt lavede jeg i 1977 da min farmor blev enke og solgte huset med alle de gamle møbler : jeg fik et rigtigt gammelt karlekammerskab m knager på tværs , en dragkiste,og en servante.til mit pigeværelse. Alle dele blev malet i sart lys farve … og jeg fandt gamle broderede duge og løbere m kniplekanter , lamper og servantestel … og tapet med striber og mønster … lige i det der nu så smuk hedder country living ! Dengang blev jeg nærmest drillet med at ville have den stil (jeg var 16 år)

 17. Det er altid skønt når man kan forandre ting, og det så kommer til at ligne en million. – Maling kan man komme langt med. Sådanne gamle møbler blandet med noget giver liv. Dejligt.

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 10 + 15 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).