Genbrug dine amaryllis-løg

 

Man kan sagtens få amaryllis-løg til at blomstre igen til næste år. Det gør man ved at plante dem i haven, når al fare for frost er forbi. Læs hvordan her.

For kun få år siden var amaryllis så sjældne, at man selv skulle købe et løg et sted og drive det frem, hvis man ville have en af de store blomster i stuen til jul. Nu kan man få dem i potter i supermarkedet ligesom hyacinter og afskårne i bundter hos blomsterhandleren. Men det gør dem ikke mindre dejlige, tværtimod. Amaryllis er en fantastisk blomst her midt om vinteren, fordi man for ikke ret mange penge får en blomst, der holder i ugevis. Også afskårne amaryllis holder rigtig godt. Stiller du den køligt om natten kan du få den til at holde hele julen, og hvis den også står køligt om dagen, f.eks. hvis den står i en hall eller trappeopgang, kan du få den til at holde i flere uger. Dekorationen på billeder er lavet ved at stikke afskårne amaryllis ned i oasis, mens hyacinterne har fået lov til at beholde deres løg.

Amaryllis på løg er lette at få til at blomstre igen. Skær først hele stilken med blomsten af, når den er afblomstret, men behold bladene. Pas derefter planten med vand. Du kan grave den ned i haven, når al fare for frost er forbi, så behøver du ikke at tænke over det med vandingen. Sidst i august graves løget op. Bladene skæres helt af og løget lægges et mørkt og koldt sted. Det kan være i dit køleskab, så længe du sørger for, at det ikke får frost og at det ikke ligger ved siden af æbler, der udskiller et stof, amaryllissen ikke kan tåle. Du kan også lægge amaryllisløget i en kold kælder eller lignende. Efter seks uger tages løget frem og plantes i jord, der er vandet godt igennem. Sæt løget mørkt eller sæt en hætte af papir over løget, men hold igen med vandingen. Når den første knop har vist sig, tages hætten af og amaryllissen sættes lyst og i stuetemperatur og vandes som normalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordet amaryllis kommer fra græsk og betyder den ’strålende hyrdinde’.

 
 
 

8 kommentarer

 
 1. lone says:

  Kære Isabella, tak for inspiration til amaryllis. Har faktisk tre fine amaryllis nu og spekulerede netop over hvordan det nu var.. :-)
  Nyder dine indlæg – dejligt!

 2. Anne-Mette says:

  Hej Isabella.
  Har lige fundet frem til din blog idag og er bare SÅ glad over dine gode indlæg, billeder og opskrifter. Her er til mange timers læsning for mig og i den kommende tid.
  Min interesser er først og fremmest have og indretning, men en lille kage opskrift går jeg absolut ikke udenom.
  Jeg må bare lige fortælle hvilken stor inspiration du har været for mig med tv- udsendelser, Isabellas og havefryd og blomster og buketter.:)
  Vi flyttede på landet i 2001, og fik et stykke jord der skulle bruges til noget, og vi havde ingen erfaring. Vi har undersøgt, forsøgt os frem og nu efter 11 år har vi fået rigtig meget erfaring gennem flere år inspiration bl.andet fra du,Anne Just og Claus Dalby.
  Vi har i dag en kæmpe stor staudehave, i cottagestil hvor vi afprøver og fornyer hver dag.
  Derfor er det også en stor glæde for mig at se dine farvekombinationer og super gode bud på blomster sammensætninger. Jeg er fast læser fra nu af, jeg glæder mig til dine nye indlæg.
  Med mange venlige tanker til dig Anne-Mette.

 3. Maibritt says:

  sidste år købte jeg en amaryllis i december den kom med 6 store blomster fra 3 dage før juleaften og
  til midt januar 1 år det har jeg aldrig set før

 4. Hej…
  Jeg har et par Amaryllis løg fra sidste år, de er nu blevet plantet i nyt muld, og er blevet puslet og snakket med ;) Men til min store undren kommer der kun 2 blade op af løget, det er skam da et par fine blade, men ikke lige hvad jeg havde håbet/regnet med..
  Hvad har jeg gjort forkert, og kan jeg gøre noget nu ?
  Håber meget på svar, den var så smuk sidste år.
  Hilsen med krydsede fingre fra Eva.

 5. Annette Karlsen says:

  Jeg har fået bitte små fluer i mit Amaryllis løg. Jeg har prøvet at støvsuge løget, det virker ikke.

  Hvad kan jeg gøre for at slippe af med det små bæster. Jeg vil jo gerne beholde mit store flotte løg, og se m jeg kan få den til at blomstre igen.

 6. Irma Boysen says:

  Min amaryllis er lige afblomstret og jeg har nu klippet stænglerne af, men jeg synes mit løg skiller ad i de yderste blade, skal den det. Skal den plantes om og skal løget være dækket af mulden eller være ovenfor som min er og har været lige siden jeg fik den i november, skal lige sige jeg ikke har haft sådan en før.

  Tak form meget god inspiration her på din side.
  Venlig hilsen
  Irma Boysen

 7. ElseMarie says:

  Har først set din side nu.Jeg havde en meget smuk Amaryllis med 3 stilke som hver havde 4-6 blomster, så nu prøver jeg om jeg kan holde liv i løget.

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 12 + 8 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).