Mini-valnøddetærter med karamel

 

Der er ingen, der siger, at man absolut skal spise kransekage nytårsaften. Små, franske valnøddetærter er et fint alternativ. Man kan også lave én stor tærte af denne portion og bruge den som dessert.

Skandinavisk mad er meget hot for tiden, men som en af mine bekendte sagde forleden: ”Det er lige ved at være for meget med al den hyldest til det nordiske! Som om man ikke kan lave mad andre steder i verden.” Jeg er helt enig, for selv om det kan være interessant med hyldeskum og tangtatar, og fint med nye versioner af hakkebøf og æblekage, er der jo ikke nogen grund til at forsage f.eks. franske fristelser. Som nu disse små valnøddetærter, der kan købes i bagerier i Frankrig og som i deres hjemland ofte laves med honning i stedet for sukker. Jeg fik dem første gang i Sydvestfrankrig, nærmere bestemt i St. Emilion, og planen var at tage kagen med hjem til det hus, vi holdt ferie i og nyde den til en kop kaffe. Men så kom jeg til at tage en bid…og væk var den kage. Jeg laver tit disse kager i stor model, altså i stor tærteform på 20-24 cm i diameter og det er selvfølgelig meget lettere. Men til nytårsaften eller som petit fours efter en god middag er det fint at lave dem i den lille model. Man kan komme både vanillesukker og revet citronskal i tærtedejen, det giver kagerne endnu mere karakter. Og nu vi taler om at vælge det ene frem for det andet: Der var forleden en læser, der her på bloggen foreslog, at man droppede alt det spiseri og i stedet gav sig hen til fysisk elskov. Well, så er det, man har lyst til at gøre som byrådssekretær Lunds kone i Matador, der, da hun ikke kunne vælge mellem to hatte i Skjerns Magasin, svarede ekspedienten: ”Ved De hvad, jeg tager dem begge to!” Jeg mener, hvorfor vælge? Det er jo to fortrinlige forlystelser begge to…

Sådan gør du:

24 stk

Dej:

90 g smør (brug rigtigt smør, margarine duer ikke)

2 dl hvedemel, gerne italiensk 00-mel, da det gør bundene ekstra sprøde

1 dl flormelis

1 spsk koldt vand

 

Fyld:

100 g valnøddekerner

75 g smør

85 g sukker

¾ dl piskefløde

1 tsk vanillesukker

Hak smørret med hvedemel og flormelis i en foodprocessor til det har konsistens som revet ost. Tilsæt vandet. Saml dejen til en kugle på køkkenbordet og lad den derefter hvile en time i køleskab. (Hvis du ikke har en foodprocessor, kan du smuldre smørret i melet og sukkeret med hænderne. Det tager lidt længere tid, men virker ligeså godt.) Stil ovnen på 180 grader med varmluft. Rul den kolde dej ud og stik 24 cirkler med en kageudstikker på ca. 6,5 cm. Du kan også bruge et glas med en tilsvarende diameter. Pres forsigtigt dejskiverne ned i en smurt, teflonbelagt mini-muffinform med 24 huller. (Du kan også bruge en almindelig muffinform med tolv huller. Stik i så fald dejen ud til 9 cm i diameter og kom den ned i hullerne, så der dannes en lille ”tartelet”.)  Prik bundene med en gaffel og forbag dem i 10 minutter midt i ovnen. Lav imens fyldet: Stød valnødderne let i en morter, eller hak dem groft med en stor kniv. Kom alle ingredienserne til fyldet i en tykbundet gryde og lad det koge op. Fordel fyldet i de forbagte bunde. Bag kagerne i 10 minutter eller til de gyldne, men ikke brune. Tag dem ud af ovnen og fjern øjeblikkeligt den karamel, der evt. er flydt ud over kagerne, med en stor kniv. Når kagerne er kølet af i 1 minut (men ikke længere, for så vil karamellen i kanten stivne og kagerne vil klistre fast til formen) løsnes de i kanten med en lille skarp kniv og fiskes ud af formen. Lad dem køle helt af inden du skærer i dem, eller fryser dem ned.

TIP: Tærterne kan fryses uden at man overhovedet kan smage det, når de bliver tøet op.

 
 
 

15 kommentarer

 
 1. Charlotte says:

  Det lyder fortryllende, men måske en anelse tidsrøvende. Har desværre ikke tid i dag, men jeg vil prøve opskriften mellem jul og nytår.
  Charlotte

 2. Helle Johansen says:

  Der mangler lige størrelsen i mm – hvor store de skal stikkes ud ? :-)

  • Undskyld, ca. 6,5 cm. Pladen af dej skal være så stor, at den fylder hele hullet på en mini-muffinform, altså går helt op til kanten. Ellers er der ikke plads til fyldet. Hvis du bager kagerne i en almindelig muffinform, behøver de ikke at være så høje, her kan man nøjes med at lave dem et par centimeter høje. Tak fordi du var opmærksom på det.
   Isabella

 3. Dorte Wittrup says:

  Vedr. mini valnøddetærter:
  Da jeg er nøddeallergiker (alle slags), vil jeg spørge, om der er noget, man kan erstatte valnødderne med.
  De ser ualmindelig lækre ud.

 4. Mette Christiansen says:

  Kan jeg bruge linseforme? Og ja, hvorfor vælge hvis man har mulighed for begge dele ;-) .
  Også tak fra mig for din dejlig Netbutik og din hyggelige og inspirerende julekalender.

  • Du kan sagtens bruge linseforme. Den oprindelige opskrift var faktisk til linseforme, men jeg har lavet den om til muffinforme, fordi der er mange, der ejer en muffinform, men få, der har en rigtig linseform. Tak for dine søde ord og godt nytår,
   Isabella

 5. Nanna Dyrby says:

  Er opskriften også til en stor tærte, som du beksriver i starten???

  • Der er dej nok til en stor tærte, men ikke nok fyld. Du kan se den mængde fyld, jeg bruger til en stor tærte, under svaret til Britta lidt længere nede.
   Isabella

 6. Britta Lohmann says:

  Rigtig godt alternativ til kransekagen!
  Tak for inspirende opskrifter med mere.

 7. Birgit Korsgaard says:

  De ser super lækre ud, dem må jeg prøve til nytårsaften. Hvis man vil bruge honning i stedet for sukker som du refererer til skal man så bare bruge 85g honning istedet for 85g sukker?

  • Jeg har en rigtig god opskrift på en tilsvarende kage, der er bagt med honning, men det er en ret stor portion fyld – den passer til en stor tærteform på omkring 25 cm i diameter. Men du kan jo skalere mængden ned. God er den i hvert fald: 400 g knækkede valnødder, 250 sukker, 1 1/4 dl vand, 6 spsk honning, 4 spsk piskefløde. Kom sukker og vand i en gryde og kog det, indtil det bliver en ravgul sirup. Det tager ca. 15 minutter. Kom valnødderne i og rør rundt. Tag gryden af varmen og kom honning og piskefløde i. Kom fyldet på den forbagte kagebund – eller i de små bunde Dette fyld skal ikke bages, men kommes på den færdigbagte kagebund.
   Jeg håber, du kan lide denne variation – jeg har selv bagt den mange gange og synes selv, det er en skøn kage.
   Isabella

 8. Jeg bagte kagerne mellem jul og nytår og syntes, at grundsmagen var rigtigt dejlig, dejen især fin. Dog var de noget for søde efter min smag, det samme problem havde jeg med Mrs Dunn´s chokoladekage. Er det muligt bare at reducere mængden af sukker i fyldet, eller kommer man så til at ændre så meget ved sammenhængen, at det ikke duer længere? Håber du kan hjælpe, for jeg ville meget gerne prøve dem igen.
  Også fra mig en nytårshilsen, jeg nyder meget at besøge dine sider, læse, drømme om alle de smukke ting, og af og til købe en smule. Selv om man bor i Schweiz.
  Helle

  • Først tusind tak for dine søde ord, det er dejligt at høre, at du er glad for siden. Graden af sødme i Mrs. Dunn’s chokoladekage er meget afhængig af selve den chokolade, du bruger. En bitter chokolade med en høj kakaoprocent vil give en mindre sød kage. Det er meget tydeligt, jeg har selv bagt den med mange forskellige slags chokolade efterhånden. Dernæst ville jeg nok for begge kagers vedkommende fjerne sukkeret i dejen. Du kan bare bruge mel i stedet for sukker, det har ingen indflydelse på dejens konsistens overhovedet. Evt. ville jeg komme revet citronskal i dejen, det gør også kagerne mindre søde. Man kan også prøve at ændre i selve fyldets sammensætning, men det vil jo, som du også selv nævner, have en indflydelse på konsistensen. Mit gæt er, at man kan reducere sukkermængden med ca. 25%, men prøv dig frem og se, hvordan resultatet falder ud. Jeg håber, det bliver godt!
   Isabella

 9. Kirsten Sallerup says:

  Hej Isabella Smith.
  Ved ikke om dette er stedet for et hjertesuk – men har mistet mit (dit gamle blad) hvori du skriver om valnødder. I samme blad var der en opskrift på en valnøddetærte (med mel af valnødder) som jeg og mine gæster har synes var fantastisk. Og nu hvor tiden er inde til valnødderne – hjæp – jeg kan ikke finde bladet.
  Kan du hjælpe mig.
  Tak for mange gode opskrifter og venlig hilsen Kirsten

  • Hej Kirsten, jeg kan desværre ikke hjælpe dig med netop den opskrift, men følg med i julekalenderen, der vil nemlig komme en rigtig herlig sag med valnødder. Mvh Isabella

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 5 + 15 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).