Kardemommeboller med citron

 

Velkommen til julekalenderen 2012! Igen i år vil du hver dag til og med juleaften kunne finde en ny idé eller en ny opskrift her på bloggen – og selvfølgelig vil der også hver dag være et super godt tilbud på shoppen.

Vi lægger ud med kardemommeboller med citron – et klassisk svensk stykke bagværk som ikke er så kendt i Danmark. Dejen er en gærdej nøjagtig ligesom svenske kanelsnegle (og mine egne safranboller), men i stedet for kanel er fyldet smag til med kardemomme og revet citronskal. De er bagt i faste muffinforme af papir, hvilket gør, at de hæver i højden i stedet for i bredden (se formene her). Det betyder, at de bliver mere saftige og ikke så let brænder på. Bollerne kan med fordel fryses, de er faktisk nøjagtig lige så gode optøede og lunede lidt i ovnen som nybagte. Evt. kan man forkæle sig selv og/eller én, man holder af med en bolle hver morgen her i december, der jo er den kalorielette måned (fordi man simpelthen lader med at tælle dem).

Det er jo lidt kikset at rose sine egne opskrifter, men lad mig sige det sådan, at hele portionen forsvandt som dug for solen, da jeg lavede dem til foto her på Hesede Hovedgård…

Sådan gør du:

Fordej:

6,5 dl kold mælk

900 g hvedemel*

100 g gær

Rør gæren ud i lidt af mælken, tilsæt resten og rør derefter melet i. Lad
dejen hæve i 3 timer ved stuetemperatur. Du kan også lade dejen hæve i
køleskabet, i så fald skal den hæve i 24 timer.

Dej:

5-600 g hvedemel

175 g smør

175 g sukker, gerne rørsukker

3 æg

1 spsk vanillesukker

½ tsk stødt kardemomme

1 tsk salt

Smelt smørret og lad det køle lidt af. Bland sukkeret med krydderierne og rør
det i fordejen sammen med smørret og æggene. Rør hvedemelet i og ælt dejen
godt igennem. Del dejen i to og form hver del til en pølse. Kom de to
pølser i køleskabet en times tid, de skal ikke hæve, blot blive lidt fastere i det.

Fyld:

150 g smør

250 g lyst muscovadosukker (rørsukker kan også bruges)

50 g mel

1 spsk stødt kardemomme, helst nystødt

Revet skal af 1 citron

Rør alle ingredienserne sammen med en elpisker eller i en røremaskine.

Lav nu bollerne færdige:

Rul hver pølse dej ud til et rektangel. Fordel fyldet på hver del og smør
det godt ud over dejen med en kniv. Rul dejen stramt til en pølse og
skær hver pølse i skiver. Der bliver ca. 20 stk pr. pølse. Kom bollerne i
smurte papirforme og lad dem efterhæve til dobbelt størrelse. Det tager
mellem en halv og en hel time alt efter, hvor varmt der er i køkkenet.
Varm ovnen op til 250°. Pensl bollerne med sammepisket æg og drys med
perlesukker. Bag bollerne på en af de øverste riller i ovnen i 5-6 minutter, sæt dem
derefter ned på den nederste rille og bag dem videre i ca. 5 minutter.
De skal være gyldne på toppen, men tjek også, at de er gennembagte i
bunden.

 

*Til denne form for bagværk plejer jeg at bruge
halvt økologisk hvedemel fra Saltå Kvarn, Meyer eller lign og halvt
italiensk 00 hvedemel, der nu også kan fås økologisk i Netto. 00
hvedemel har en fantastisk hæveevne og gør derfor bollerne lidt lettere
end når man udelukkende bruger det traditionelle økologiske hvedemel.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

19 kommentarer

 
  1. Karina says:

    Bollerne ser lækre ud, men tænker det må være en skrivefejl med 100 g gær??

  2. Annette G Jensen says:

    Hvis jeg lader den hæve i køleskabet til næste dag, kan jeg så ikke reducere mængden af gær?

    • Hvis du lader den hæve i køleskabet og samtidig reducerer gærmængden, skal den hæve længere end natten over. Men du kan reducere gærmængden, hvis du lader den hæve i længere tid ved stuetemperatur.

  3. Hanne Hammerum says:

    Hvor er det bare dejligt at i / du har tid til at lave denne julekalender til alle os. Og med ting som man kan bruge , både i juletiden men også i al fremtid.
    Mange tak for det og rigtig dejlig jul til jer alle.

  4. bettina lauritzen says:

    hrj isabella

    jeg har købt en stjerne til at hænge med en pærer i. pæren er ikke en alm. kan du hjælpe med hvilken slags der skal bruges.
    glæder mig til at få den op den er vildt flot.
    mvh bettina

    • Dejligt at høre, at du er glad for stjernen. Det er en helt almindelig pære til en såkaldt lille fatning – du kan få dem overalt. Det er lige meget, om det er den spidse eller den runde model, du køber. Mvh Isabella

  5. Janne Christensen says:

    Tak Isabella for, at du hver jul vil inspirere os,Jeg glæder mig hver dag til at se, hvad du nu har fundet på til julekalenderen.
    En rigtig god til alle i firmaet.

  6. Anni Joshumsen says:

    må jeg ikke godt være med på jeres mailliste og julekalender? tak

  7. Gina hansen says:

    Hi Isabella ,,, ja kreativ har du altid vært. Tror jeg skal prøve meg på en sånn dekorasjon -:) gina

  8. Yvonne Boldsen says:

    De er godt nok gode – det var arbejdet værd. Heldigvis er der rigeligt at gemme af. Yvonne

  9. brit vejlebo says:

    Kære Isabella !
    Glædelig jul.
    Vil bare fortælle dig, at jeg altid glæder mig over dine mail`s , hvor jeg finder stor inspiration.
    Kommer altid til dine lagersalg, forår og vinter.

    Venligst Brit Vejlebo ( Tune )

  10. Karen Larard says:

    Har bagt bollerne. Jeg tilsatte 1 brev tørgær og lod dejen hæve i 20 timer på terrassen. Den hævede fint op til dobbelt størrelse. Jeg har 2 ovne og den ene kan kun gå op til 225°C. Jeg gav bollerne 18 minutter ved 225°C og de blev super lækre. Dem som jeg bagte iflg dine anvisninger blev ikke gennembag, men brændte på toppen. Så jeg bagte dem færdige dækket med folie nederst i ovnen. De blev også super gode. Næste gang tilsætter jeg nok lidt mere citron skal. Tak for en rigtig hyggelig bolle.

  11. Pernille Ravn says:

    Hej Isabella. Kan jeg bruge den faste muffinform jeg har købt hos dig?

  12. Benedicte Stavnstrup says:

    Hvilken funktion har fordejen egentlig ? Synes det er lidt drøjt at røre de resterende ingredienser i!

    • Fordejen har den funktion, at dejen får mulighed for at hæve ordentligt op. Den bliver jo meget tung af smør og sukker senere, men det gør så ikke så meget, da dejen én gang har hævet til dobbelt størrelse.

 

Skriv en kommentar

 




 
What is 15 + 5 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).