Engelske julekager på den nuttede måde

 

I England er mørke frugtkager en lige så uundværlig del af julen som brune kager eller risalamande er det for os. De bliver typisk bagt adskillige uger inden jul, kommes i en dåse og dryppes med alkohol. Lige inden de skal spises bliver de dekoreret, først med et lag marcipan og derefter med glasur.

Tanken om en stor og dekorativ kage, der kan holde i ugevis, er forjættende, men min erfaring er, at de sjældent bliver spist; her hos os er vi bare ikke så vilde med den tunge, mørke, spiritustunge variant. Julekagerne på billedet er lavet på en venligere, let krydret dej og er fyldt med friske æbler, rosiner og valnødder. Den har omtrent samme konsistens som en fugtig gulerodskage og smagen er krydret og julet, men ikke mere end børn også kan spise dem. De små kager ser festlige ud og vil være fine på en buffet, eller spis dem til te eller kaffe i juledagene). Hvis du skal medbringe noget til en julebazar eller lignende er de også fantastiske til det. De er meget holdbare, men kan med fordel fryses (dog uden glasur og pynt).

Kagerne kan også dekoreres med glasur over det hele. De fine toppe laves ved at trække små spiraler i glasuren med en lille spatel eller en kniv uden skær.

Ca. 12 små kager (eller 1 stor bagt i en 20-cm form)

200 g smør

200 g mørk muscovadosukker

3 æg

1 spsk mørk sirup

200 g mel

2 tsk bagepulver

4 tsk kanel

1 tsk ingefær

100 g revet æble (det svarer til 2 store). Det er ikke nødvendigt at skrælle æblerne.

300 g rosiner og sultanas

100 g groft hakkede valnødder (kan udelades)

Icing, der dækker 12 kager

100 g marcipan (ca. 8 g pr. kage)

90 g æggehvide, ca tre pasteuriserede hvider

3 tsk citronsaft

500 g flormelis

Til dekoration:

24 friske tranebær

12 små friske rosmarinstilke

1 pasteuriseret æggehvide

Sukker

Fremgangsmåde:

Begynd med at lave tranebærrene og rosmarinkvistene, da de skal tørre et par timer, inden de kan bruges: Dyp bær og kviste i æggehvide og vend dem i sukker. Læg dem på et stykke bagepapir og lad dem tørre helt. Lav nu kagen: Rør smør og sukker sammen. Tilsæt æggene og siruppen. Rør de tørre ingredienser i. Vend til sidst æbler, rosiner og valnødder i dejen. Kom dejen i små faste muffinforme*, de skal ikke fyldes helt op. Bag dem midt i ovnen i ca. 25 minutter v. 180°. Lad kagerne køle helt af, inden de tages ud af formene. * Kagerne kan også bages i smurte ramekiner, men klip i så fald bagepapir til, så ramekinens bund er dækket, da det ellers er svært at få kagerne ud hele.

Rul marcipanen ud med en kagerulle på et bord drysset med flormelis. Stik marcipanlågene ud med et vinglas. Pisk æggehviderne stive sammen med citronsaften. Pisk flormelisen i lidt efter lidt, indtil glasuren er stiv og let laver toppe. Kom lidt glasur bag på marcipanlåget og læg det på kagen. Fordel derefter glasur over marcipanlåget med en spatel eller en kniv uden skær. Pynt med to tranebær og en rosmarinkvist. Klip bånd af papir, kom lidt lim fra en limstift på den ene ende og sæt dem rundt om kagen. Alternativt kan man dække kagerne helt med glasur og lave fine toppe i glasuren ved at trække små spiraler i glasuren med en kniv eller lille spatel.

 

 

 
 
 

9 kommentarer

 
 1. Inge Jensen says:

  Jeg kan ikke læse hvor længe kagen skal bage, hvis jeg vælger at bage dejen som en hel kage?

 2. sean winther matzen says:

  super

 3. Elsebeth says:

  Hej….hvor mange muffin-forme er der i et rør af dem du sælger på din hjemmeside?

 4. Lene B. Andersen says:

  Tak for en dejlig julekalender, som jeg nyder hver dag ..dog er der et lille problem….modtager hver dag linket, men når jeg trykker på det kommer jeg ind på forrige dags kalenderside …eks. i dag den 4/12 udløser siden den 3/12?
  Julehilsener fra Lene.

  • Tænker du på den dato, der står på selve indlægget øverst? Du har nemlig ret i, at der somme tider står gårsdagens dato, men det er fordi, indlægget står til at blive aktiveret kl. 23:59 hver aften. Dvs. at den 4. decembers indlæg bliver udløst den 3. december 23:59. Hvis det ikke er dette du mener, må du meget gerne skrive igen. På forhånd tak Isabella

 5. Hanne Andersen says:

  Tak for mange fine ideer og opskrifter. Dog savner jeg at kunne skrive dem ud og samle dem som man kunne i 2009 og 2010. Måske er jeg gammeldags men jeg nyder mine små “juleopskriftssamlinger”

  • Tak for din søde kommentar. Jeg er enig med dig i, at de små online magasiner vi havde i 2009 og 2010 var ret lækre. Bloggen har til gengæld den fordel, at man kan blive ved med at fylde på fra år til år, samt at der plads til meget andet end jul…

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 10 + 15 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).