Syltet appelsinskal

 

Det er med syltet appelsinskal som med hvidvin: Det er noget, mange mennesker tror, at de ikke bryder sig om, simpelthen fordi de kun har smagt en dårlig version. Her i landet er det næsten umuligt at opdrive syltet appelsinskal, der er værd at spise, men heldigvis kan man lave det selv.

Den allerbedste syltede appelsinskal finder man hos de rigtige franske confiserie’er, hvor de selv sylter skallerne; resultat er en delikatesse, der nærmest smager som flæsk, frugtflæsk, naturligvis, ikke svine! Sødt og lidt vingummiagtigt på det mest raffinerede måde og med en ren og klar frugtsmag. Vigtigst af alt, det er slet ikke bittert. Men det er dyrt og eksklusivt og ikke noget, man nænner at bruge i en bolle. Derfor har jeg eksperimenteret med at lave det selv og den bedste opskrift, jeg har fundet, stammer fra The River Cottage Preserve Handbook og kan ses nedenfor. Jeg indrømmer gerne, at min version ikke er lige så raffineret som den sydfranske, men den er lysår bedre end det, man kan købe i et dansk supermarked.

Det skal du bruge til ca. 250 g syltet appelsinskal:

4-5 store, tykskallede appelsiner

500 g sukker

1 spsk glukosesirup (fås i de fleste større supermarkeder)

Dag 1

Først fjerner man bitterstofferne: Vask appelsinerne og skær skallen af dem fra toppen og nedefter i brede både med en kniv. Læg hver skal med den hvide side opad og skrab så meget af det hvide væk, du kan med en skarp kniv. Vej af, så der er omkring 250 g og skær bådene i strimler på 6-7 mm. Kom skallerne i en gryde og hæld 2 liter vand over dem. Kom dem i kog og lad dem koge i 5 minutter. Hæld vandet fra, og hæld en ny liter frisk vand over skallerne. Lad dem simre under låg i 45 minutter. NB! Det er vigtigt, at man ikke springer det første opkog over. Det er det, der fjerner de fleste af bitterstofferne. Gør man det en ekstra gang vil skallerne blive endnu sødere.

Så tilsættes sukkeret: Tilsæt sukkeret og lad derefter skaller og sukker simre forsigtigt under låg i 30 minutter. Forsøg slet ikke at røre i gryden, og hvis du gør, brug en ske af rustfrit stål, ikke træ. Så undgår du lettere, at sukkeret krystalliserer og bliver hårdt. Hvis sukkeret krystalliserer alligevel – det kan ske, hvis du koger det lidt for voldsomt – kommer du mere vand i gryden og koger det hele igennem, indtil sukkeret igen er opløst og sirupsagtigt. Lad skallerne stå i tildækket i gryden indtil næste dag.

Dag 2

Tilsæt glukosesiruppen og bring gryden i kog igen. Glukosesiruppen gør, at skallerne ikke bliver til hårde sukkerstænger, men tværtimod får lidt af den eftertragtede ’flæsk’-konsistens. Jeg har prøvet både med og uden, det er helt klart bedst med. Lad skallerne simre forsigtigt, indtil næsten alt væsken er kogt væk og siruppen har lagt sig fint om hver enkelt skal.  Lad skallerne køle af i gryden, tag dem derefter op med en hulske og vend dem omgående i almindeligt hvidt sukker. Læg dem på en rist til næste dag.

Dag 3

Nu kan appelsinskallerne overtrækkes med chokolade, spises som de er eller bruges i bagværk. Følg med i julekalenderen i morgen, hvor du kan se, hvad du blandt andet kan bruge dem til. Her har jeg dyppet stængerne i flydende hvid chokolade for at prøve noget nyt. Personligt synes jeg nu, de er bedst som de er, uden chokolade overhovedet.

TIP: Du kan samle appelsinskaller sammen over flere dage. Skulle de tørre ind undervejs, kan du lægge dem i blød natten over, inden begynder syltningen.

 

 
 
 

28 kommentarer

 
 1. Charlotte says:

  Jeg har længe gerne villet have en god opskrift på syltede appelsinskræller.
  Nu er den her så – og den ser tilgængelig ud.
  Dejligt.
  Hilsen, Charlotte Max Andersen

 2. Dorthe Moesmand says:

  Det glæder jeg mig til at afprøve. Jeg har tit tørret appelsinskal, fordi usprøjtede appelsiner ikke er så nemme at få fat i, her hvor jeg bor (Tyskland). Til gengæld kan man året rundt købe usprøjtede citroner hos selv den mindste købmand.
  Mange hilsner og tak for hyggelig julekalender

 3. Lis Andersen says:

  Det bør stå i selve opskriften, at appelsinerne skal være økologiske/usprøjtede, for at undgå misforståelser.

  • Jeg er enig i, at usprøjtede eller økologiske appelsiner er at foretrække, især hvis man har børn, men hvis man ikke kan få fat i dem, kan man få en hel del væk ved at vaske appelsinerne hele med almindeligt sulfo, inden man bruger dem.

   • Anja E says:

    Nu er opskriften her jo et par år gammel, så det må være på sin plads at sige, at man ikke bør lave den med andet end usprøjtede frugter.
    Der er jo netop kommet undersøgelser frem, der viser, at man ikke kan vaske giften af – den sidder godt og grundigt i skrællen og når helt ind i frugten…

 4. Freja Dinesen says:

  En kommentar til Dorthe – du kan i ethvert tysk Netto, real,- eller Kaisers supermarked købe usprøjtede appelsiner – alle økologiske appelsiner er usprøjtede! For ikke at tale om de mange små biosupermärkte og små økologiske købmænd, som findes overalt i Tyskland. Faktisk mener jeg, at det er meget lettere at få fat i økologiske og alternative levnedsmidler (fx Reformhaus) her i Tyskland end det er i Danmark. Hvilket dog ikke letter på hjemvéen …

 5. Susanne Messell says:

  Måske skriver du det i morgen, men: hvor længe kan syltede appelsinskaller holde sig og hvordan skal de opbevares?

  • Jeg har aldrig haft hjemmelavet liggende særlig længe, så jeg må blive dig svar skyldig, hvis det skal være helt nøjagtigt. Til gengæld har jeg haft syltet appelsinskal fra Provence i mit køleskab i over et år, uden at det er gået ud over hverken smag eller konsistens. Så mit gæt er, at det hjemmelavede vil kunne holde sig tilsvarende længe.

 6. Cendie Themsen says:

  I Irma har jeg været så heldig at købe friske Pomerans og det giver virkelig en fantastisk smag! Bruger nøjagtig samme opskrift

 7. Hej Isabell
  Jeg så du lavede dem på TV
  så jeg må selv prøve..lækkert er det helt sikkert :)
  Mange hilsner
  Elisabeth

 8. Lise says:

  Hmmm, bliver lige i tvivl… først i opskriften står der
  “ca. 250 g syltet appelsinskal” – betyder det, at det er den mængde, der kommer ud af portionen, eller at der også skal tilsættes 250 g syltet appelsinskal??

  • Lise, jeg kan godt se, at det kan skabe forvirring, men det betyder, at der kommer 250 g syltet appelsinskal ud af portionen. Der skal ikke tilsættes syltet appelsinskal.

 9. Lis Kaehne says:

  Hej
  Jeg er lige gået igang med de dejlige syltede appelsinskaller,men er lidt i tvivl om hvordan de skal opbevares,uden at sukkeret bliver alt for klistret.

  • Når de er færdige og du har rullet dem i sukkeret er de faktisk ikke klistrede længere. Så du kan bare komme dem i en lille plastikbøtte, eller simpelthen i en plastikpose.

 10. annemirl says:

  jeg forstår ikke, skal det andet hold vand også smides vøk, så det kun er skaller og sukker, eller skal vandet fra anden omgang blive på?

 11. jane nyeland says:

  hej,, jeg tænkte på om man også kan bruge skaller fra klemmentiner og mandariner

 12. Marianne Christensen says:

  Jeg tænkte om det var alle slags citrusfrugter altså også grape og gad vide om der er nogen der ved om det gør en forskel i smag også med blod appelsin ?
  Hilsen Marianne

  • Isabella Smith says:

   Ja, du kan sagtens bruge skal fra grapefrugter og også fra blodappelsin. Jeg tror ikke, man kan smage forskel på skallen fra almindelige appelsiner og blodappelsiner.

 13. Lis Jeppesen says:

  Har lige prøvet din opskrift og fulgt den til punkt og prikke. –Efter kogning med sukker i 30 min. er der stadig meget væske i gryden og dagen efter med et kog igen med glukosesiruppen er der stadig meget væske der så skal koges ned til næsten ingen væske. Herefter er skallerne jo helt slatne og gået itu – hvad gør jeg forkert?

  • Isabella Smith says:

   Den eneste forklaring jeg kan komme på er, at du har skåret skallerne ekstremt tyndt ud? Jeg har brugt opskriften en del gange efterhånden uden problemer, så jeg kan faktisk ikke komme på andre forklaringer. Jeg har selv oplevet, at skallerne krystalliserer og bliver hårde, men ikke det modsatte. Lidt slatne skal de jo være, det er jo det, der giver dem en lækker vingummi-agtig konsistens. Har du prøvet at lægge dem til tørre til dagen efter? Hvis ja, hvordan blev de så?

 14. Lis Jeppesen says:

  Tak for dit svar.
  Jeg tror du har ret, clementin skallerne skulle måske have været skåret lidt tykkere. Jeg tror jeg vil prøve at lade dem koge lidt kortere tid og ad en omgang mere end i opskriften, det er det hvide i skallen der koger ud så de knækker, så de ikke er så fyldige tykke og lækre. Der er måske nok en forskel på at lave dem på appelsin og clementin hvad angår kogetiden.
  Efter tørring er det blevet til nogle små ca. 2-4 cm lange skaller, hvor sukkeret ikke er ret synligt selvom der er masser af sukker på dem. Måske har de været for varme da jeg puttede sukker på dem. Smagen fejler ikke noget, og de er også dejlige bløde.
  Som man siger øvelse gør mester – tak for en dejlig opskrift og god jul.

  • Isabella Smith says:

   Godt at høre, at du har mod på at prøve dem igen:) Jeg tror, du har ret i, at der skal gøres forskel på skaller fra appelsin og clementin. Clementin-skaller er jo tit ret tynde i sig selv.

 15. Marianne Madsen says:

  Jeg har lige lave en portion syltet appelsinskaller, men efter de er afkølet er det helt krystalliseret, kan de reddes ?

 16. michael arbirk says:

  Hej Isabella
  Hvor bliver alt sukkeret af? Du siger jo at vi skal koge vandet væk. Så er der sukker (500 g) og appelsin( 250 g) tilbage. Det må da blive langt mere end 250 g syltede når de er færdige
  Dernæst hvordan kan 1 spk glucosesirup have den virkning du skriver, det er jo en forsvindende lille del ud af den samlede mængde
  mvh

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 9 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).