Stollen – det skønne tyske julebrød

 

Prøv det tyske julebrød Stollen. Selv om der er tørrede frugter i det, er det mere i familie med safranboller og svenske kanelsnegle end med de tunge, engelske plumkage. Det er et kageagtigt brød, der kan spises til eftermiddagste, men som man også kan forkæle sig selv med til morgenmad. Som ekstra gevinst holder det sig utrolig godt.

For et par år siden var jeg i Tyskland og fik til morgenmaden på hotellet serveret det traditionelle, tyske julebrød stollen og tænkte straks, at dét måtte jeg hjem og lave. Ligesom de traditionelle svenske safranboller er det et sødt, krydret gærbrød, men hvor safranboller kun er tilsat rosiner, er der både rosiner, korender og syltet appelsinskal i stollen, der desuden fyldes med marcipan. Hjemme igen fandt jeg en række opskrifter på stollen og lavede ud fra disse min egen version. Stollen kan spises nybagt, men kan holde sig i flere uger og spises tit ’gammelt’. I så fald synes jeg, man skal riste det og spise det med lidt smør. Det smager ganske enkelt himmelsk, både til morgenmad og til te. Skal du bruge brødene til morgenmad, kan du evt. udelade marcipanen, der gør dem mere kageagtige.

 

Ingredienser til 2 brød:

2½ dl letmælk

1 pk gær

500 + 100 g hvedemel

1 æg

100 g sukker

1 tsk vanilleekstrakt el. 1 spsk vanillesukker

1 tsk kardemomme

1 knivspids stødt nellike

1 knivspids stødt muskatnød

100 g smør

50 g smuttede, grofthakkede mandler

200 g rosiner

100 g korender

100 finthakket, syltet appelsinskal (sukat eller pomeransskal kan også bruges)

200 g marcipan (kan udelades)

 

Til pyntning af brødene:

25 g smeltet smør

Flormelis

 

Fremgangsmåde: 

Varm lidt af mælken op til det er lunkent, hæld det i en stor skål og rør gæren ud i den. Smelt smørret. Hæld resten af den kolde mælk i det smeltede smør og hæld det i gærblandingen. Pisk ægget i med en gaffel sammen med vanilleekstrakten. Bland de tørre krydderier i de 500 g mel. Rør det i mælkeblandingen sammen med sukkeret, mandlerne og de tørrede frugter. Ælt dejen igennem og vend den ud på køkkenbordet. Tilsæt mere mel, men sørg for, at dejen ikke bliver alt for tør. Lad dejen hæve i ca. 2 timer. Ælt dejen igennem og del den i to. Rul hvert stykke ud til en ca. 1 cm tyk oval. Del marcipanen i to og rul hver del ud til en tynd oval, der er lidt mindre end ovalen af dej. Læg marcipanen på dejen og rul brødet sammen fra den lange ende som en pandekage. Folk enderne ind og tryk sammenføjningen til. Vend brødet, så sammenføjningen kommer i bunden. Gentag med det andet brød. Lad brødene efterhæve i ca. 45 minutter. Bag dem i en 180º varm ovn i 45 minutter, men kig til dem efter den første halve time. Læg et stykke sølvpapir over dem, hvis de er ved at blive mørkebrune. Tag brødene ud, læg dem på en rist og pensl dem med det smeltede smør. Sigt flormelis over i et tykt lag. Ved servering kan man evt. sigte lidt mere flormelis over brødet.

 

Tip:

Alle slags tørrede frugter kan bruges, når bare du overholder den samlede vægt. Syltet appelsinskal kan købes i specialforretninger, men man kan også lave det selv.

 
 
 

2 kommentarer

 
 1. Lise says:

  Det er en super stolle! dejligt julebrød/kage

 2. sandra says:

  hej Isabella.
  Ser lige opskriften på din Stollen og de dejlige rosende ord om denne julespise. Er selv 1/2 tysk og elsker derfor alt det der hører hjemme til i Tyskland til juletid så derfor rigtig mange stjerner fra min side af til dig. Et andet alternativ til julen 2014 er opskrift på tyske kanelstjerner ( Zimtsterne). Kransekageagtig dej men lavet på nøder med skræl og med citrusglasur. Om ikke andet køb en pose næste gang du er i Tyskland til juletid. Så kommer opskriften ad sigselv på siden ,-)
  men tak for en hyggelig hjemmeside med masser af ideer
  Sandra

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 8 + 10 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).