Mrs Dunn’s valnøddekage

 

Her er en fantastisk kage, helt klart en af de bedste, jeg nogensinde har fået serveret. Den består af en tærtebund, hvorpå man lægger først et lag valnøddekaramel og så et lag mandelcreme, der under bagningen indgår en nærmest ophøjet symbiose. Lad dig ikke narre af dens beskedne udseende. Det er en vaskeægte wow-kage, når man først får den i munden.

Jeg fik denne kage første gang for nogle år siden, da jeg boede på Stonehouse Hotel i Sussex i England, hvor den fantastiske Mrs. Dunn residerer i køkkenet (læs mere om hotellet HER). Om opskriften oprindelig er hendes er dog lidt usikkert, for den optræder i en kogebog af den fransk/amerikanske dessertkok, Francois Payard, der ejer adskillige trendy bagerier verden over, herunder flere i New York. Men uanset hvem, der har fundet på den, er den intet mindre end guddommelig. Den kan spises som dessert med lidt flødeskum eller creme fraiche, men her i juletiden er det oplagt at skære den ud til konfekt. Det er kage med en koncentreret, karamelagtig sødme og der er sikkert 10.000 kalorier i hver eneste bid, så den skal ikke serveres for hverken kalorietællere eller for dem, der i virkeligheden bedst kan lide friske, lidt syrlige desserter. Men kender du nogen med en sød tand, vil det være en kærlighedsgerning af de store at lave denne kage.

 

Ingredienser:

Tærtedej:

2 dl hvedemel, gerne italiensk 00-mel

1 dl flormelis

90 g smør

1-2 spsk koldt vand

Mandelcreme:

150 g sukker

125 g smuttede mandler (eller færdig mandelmel)

125 g smør

1 æg

1 æggeblomme

1 spsk mel

Valnøddekaramel:

2 spsk vand

150 g sukker

150 g hakkede valnøddekerner, helst friske

1 dl piskefløde

Abrikosglaze (kan udelades)

½ glas abrikosmarmelade

Fremgangsmåde:

Tærtebund: Hak mel og flormelis med smørret i en foodprocessor til det ligner revet ost. (Dette kan også gøres i hånden). Tilsæt 1 spsk af vandet og kør igen. Hvis dejen ikke samler sig tilsættes 1 spsk vand mere. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, ælt den hurtigt igennem og lad den derefter hvile mindst 1 time i køleskabet eller et kvarter i fryseren. Rul dejen ud og bag den i en smurt tærteform på 23-24 cm i ca. 10 minutter ved 180° eller indtil den er let gylden. Hvis du gerne vil undgå, at dejen kryber under bagningen, kan du bage den med keramiske bagebønner. Du kan se den tærteform, jeg bruger HER.

Mandelcreme: Hak mandlerne til mel sammen med halvdelen af sukkeret i en foodprocessor. Rør smørret blødt sammen med resten af sukkeret med en elpisker eller i en røremaskine. Rør mandel/sukker-melet i. Rør æg og æggeblomme i og pisk, til hele blandingen er let og luftig. Rør melet i. Denne creme kan laves i god tid i forvejen, da den kan holde sig i flere uger i køleskabet.

Valnøddekaramel: Kom vandet i en tykbundet gryde og bring det i kog. Tilsæt sukkeret. Bring forsigtigt sukkeret i kog. Forsøg ikke at røre i det, da du derved undgår, at det karamelliserer. Hvis du ikke kan lade være, så brug en ske af rustfrit stål, da træskeer også får sukker til at karamellisere. Lad siruppen simre, indtil den får farve som lyst rav. Det kan godt tage 5-10 minutter. Tag gryden af varmen og rør valnødderne i. Hæld derefter fløden i, pas på, det kan godt sprøjte og sprutte en del. Formentlig vil det hele lige nu være en temmelig tyk og klistret masse, der er svær at røre i, men det gør ikke noget. Sæt gryden tilbage på blusset og varm det hele forsigtigt op, indtil karamellen igen er flydende. Hæld karamelmassen over den forbagte tærtebund. Lad det køle lidt af. Fordel nu mandelcremen over valnøddekaramellen. Bag kagen midt i ovnen i ca. 30 minutter, eller indtil den er blevet mørkt gylden. Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af i mindst 20 minutter. Pensl til sidst med abrikosglaze, så den bliver smukt blank.

Abrikosglaze: Kom abrikosmarmeladen i en gryde og varm den op. Si marmeladen og smid frugtstykkerne væk. Gem resten til at dekorere kagen med, når den er færdig og helt kold.

 
 
 

20 kommentarer

 
 1. Dorthe says:

  Tak for endnu en dejlig opskrift, som skal prøves på denne meget vinterlige dag. Man kan jo altid være helt sikker på, at de (opskrifterne) er gennemprøvede :-)

 2. Annette says:

  Denne af ganske enkelt MUMS. :-)
  Vi har af flere gange boet på det dejlige
  Stonehouse Hotel.
  Nydt hver en lille mundfuld af denne
  skønne konfektkage når vi har været der.
  Bagt/lavet den mange gange og den ligger
  allerede i dåser som konfekt. :-)

  Denne julekalender du har lavet er så
  fantatisk,og man ser jo frem til at åbne
  hver dag. :-)
  Tusind tak for din altid dejlige måde at
  få tingene frem til os alle på en skøn og
  vidunderlig måde. :-)
  Glædelig og hjertelig jul.

 3. Birgitta Rabot says:

  Tack Isabella för din trevliga och inspirerande hemsida! Min danska systerdotter har givit mig prenumeration på tidningen några gånger och det är härligt, hela Danmark kommer i min brevlåda i Normandie och det är jul varje gång,
  Jag gör många av dina recept som alltid mottas med “åh så gott” av min franska familj och vänner.
  God jul till er alla!
  Birgitta Rabot

 4. Lis says:

  Tak Isabella!
  Det lyder som en rigtig skøn kage. Går i gang med den med det samme.

 5. Lone says:

  Hej Isabella.
  Den ser godt nok dejlig ud, den skal helt sikkert afprøves. I øvrigt tak for den dejlige kalender, jeg glæder mig hver dag til at åbne den.

  Julehilsener fra
  Lone

 6. Annie L. Jørgensen says:

  Kære Isabella
  Den skal jeg simpelthen bare prøve. Den lyder som en himmerigsmundfuld.
  Rigtig god jul, og tak for, at du også i år har lavet din skønne julekalender.
  Mange julehilsner fra
  Annie Louise

 7. Lise says:

  Når man bruger keramiske bagebønner, skal man så først lægge et stykke bagepapir over dejen, inden man spreder “bønnerne”? Jeg har prøvet at lægge bønnerne direkte på en tærtedej, mendet blev ikke rigtig godt, synes jeg….

  • Ja, det skal man, eller endnu bedre, klip et stykke bagepapir af silikone til og brug det. Det kan genbruges igen og igen. Hvis man ikke lægger noget mellem kuglerne og dejen, har kuglerne en tendens til at synke ned i dejen og klæbe sig fast til den – meget irriterende!

 8. Marianne says:

  Ja, jeg har også lige prøvet at komme kikærter direkte på mørdejen uden bagepapir…..så nu har manden og jeg fået “hot-kikærte-massage” i hænderne ;-D
  Men forventningens glæde er så absolut ikke blevet mindre…..og nu er der masser af smagsprøver, for vi er nødt til at lave en ny, som kan bruges til julekonfekt ;-)
  God søndag til Alle og tak for opskriften, Isabella

 9. Marianne says:

  Kære Isabella!
  Jeg ved godt, at dette ikke lige hører til under kommentarer til denne skønne kage; men nu får Du altså alligevel spørgsmålet:
  I 2004 eller 2005 havde Du også en julekalender a la denne. Her gav Du en opskrift på hvid glögg, som var eminent.
  Jeg er desværre kommet til at smide opskriften væk for mange år siden. Jeg skrev til Jer/dig og fik dengang af vide, at det eneste I kunne hjælpe med var, at jeg kunne købe extrakt til den hvide glögg hos Jer/dig.
  Jeg vil blive utrolig glad, om det var muligt for dig at fremtrylle denne opskrift igen – der er noget specielt ved selv at have lavet extraten og have den stående i et stort syltetøjsglas med alle ingredienserne i!
  På forhånd tak!
  Marianne

 10. Annelise says:

  Skal kagen også bage færdig ved 180 grader?

 11. Bodil Kaspersen says:

  Hvid gløgg – lige fra Isabellas Kogebog, som heldigvis er tilgængelig på hjemmesiden, se selv
  http://www.isabellasmith.com/cms.php?id_cms=12&kid=146.
  Hilsen Bodil

 12. Sanne says:

  Den lyder meget slankende! Uhm! Må prøves. :)

 13. Tone says:

  Bagte kagen i går, og skar den ud til konfekt. Men kom nu i tvivl om hvor længe den kan holde der er jo stadig 10-11 dage til jul. Kan den evt fryses?

 14. Ingvill Egeli says:

  Nu er vi klar for 4-årsdag med denne kake i ovnen! Gleder meg!

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 13 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).