På indkøbstur til Sverige

 

Selv om den svenske krone ikke er helt så festlig som den har været, er det stadig sjovt at handle mad i Sverige, fordi udvalget er så meget anderledes. Her har jeg samlet nogle af de madvarer, jeg tit tager med hjem, når jeg besøger mine svenske søstre.

Da jeg var barn var det en urokkelig del af december, at sukker og mandler blevet købt i Sverige. Men bortset fra disse to fornødenheder var der ikke meget at komme efter, hvad madvarer angik. I dag er det nærmest omvendt. Svenske supermarkeder bugner af de lækreste ting og selv om det ikke er billigt på den overdrevne måde, som det var for nogle år siden, da den svenske krone kunne købes for 67 øre, er der masser af sjove ting at komme efter.

Bagerste række, fra venstre mod højre:

Den helt nye kogebog af Monika Ahlberg (kendt fra Rosendals Trädgård i Stockholm) skulle også med, selv om den ikke kan spises. Udvalget af surmælksprodukter er bare så meget større, her er f.eks. tykmælk med brunkagesmag. Skåne Mejerier laver de lækre creme fraicher med smag. De er alle gode, men den med kantareller og cognac er suveræn. Annas brunkager kan også fås i Danmark fra tid til anden, men er et godt bud, hvis man ikke orker at bage brunkager selv. Helt hvidt vanillesukker, der er super godt, hvis man f.eks. vil smage en hvid glasur til med vanillesukker. Perlesukker er i Sverige helt hvidt ligesom i Frankrig og ikke gennemsigtigt som hos os. Lækkert! Lakridserne fra Lakritsfabriken er omtrent lige så kendte i Sverige som Johans Bülows lakridser er det her og de er mindst lige så gode. Knækbrød i den rigtige, store runde størrelse. Kladdkaka er en chokoladekage med en lidt våd midte og denne er faktisk rigtig god, selv om den købes frossen. Chokolader fra Elisabeth Shaw. Engang kunne man købe dem i Danmark, men det er længe siden, jeg har set dem. Jeg elsker dem med mint-crisp…

2. række fra venstre mod højre

Indtil de fjerner fedtafgifterne igen er smør stadig billigere i Sverige. Löjrom fås i ethvert supermarked med respekt for sig selv og kan ikke sammenlignes med dansk stenbiderrogn. Mange kender den svenske prästost, men næsten ingen kender dens overmand, nemlig Västerbotten, der regnes for Sveriges bedste ost. Älgskav er flis-agtige stykker elgkød, som man hurtigt kan lave en vildtgryde af til to personer. Hvorfor havtorn er blevet så populært, når man kan få multebærsyltetøj forstår jeg ikke, for multebær er bare så meget bedre. Drottningsylt er en klassisk, svensk syltetøjsblanding af hindbær, blåbær og solbær.

1. række fra venstre mod højre

Det er altid sjovt at prøve andre landes is, især når de koster en ti-er for en halv liter… Det svenske Elle Interiör er måske Skandinaviens bedste boligblad. Kanel- og kardemommeboller er et must, når man er i Sverige. Når det er lavet ordentligt er det klassiske, halvsøde brød, der er en mellemting mellem et rugbrød og et landbrød, en delikatesse.

Svensk skinke er sprængt, dvs. saltet (rimmat) og ikke røget som i Danmark. Det giver en helt anden (bedre) smag. En rigtig svensk juleskinke er langt større end denne, som man kan få året rundt, men det er i princippet det samme.samme. Skinken kan glaseres med en blanding af rasp, sennep og brun farin og varmes i ovnen. Lettere kan det næsten ikke blive! Spis grønlangkål og smørsauterede kartofler til.

 
 
 

18 kommentarer

 
 1. Hedda Nielsen says:

  En super idé at nævne de svenske specialiteter. Und jer selv en tur til Malmö, det befordrer julestemningen! Og det er altså let at komme dertil, prøv at tage toget, stå af på Centralstasjonen (hovedbanegården) og så gå den korte tur ind over havnen til det julepyntede centrum. God fornøjelse!

 2. Pia says:

  Hej Isabella.
  Tak for dejlig inspiration til indkøb i Sverige. Creme Fraiche med kantareller og cognac lyder bare mums. Kan du give et par eksempler på, hvordan du bruger den?
  God dag til dig
  Pia

  • Du kan bruge den til sovs, eller kom den i æggeretter. Jeg har brugt den til æg på denne måde: Kom 1 stor spiseske i bunden af en ramekin. Slå et æg forsigtigt ud over. Kom en 1 spsk over ægget. Hæld lidt trøffelolie over og krydr med salt og peber. Bag i ovnen i 10 minutter, eller indtil æggehviden er blevet fast. God til en lidt sen morgenmad, som frokostret eller forret. Du kan også komme friske krydderurter som estragon eller hakket persille i.

 3. Eva says:

  Hvor er det skønt, at du sætter fokus på de svenske madvarer. Jeg har hus i Sverige og nyder at handle ind. Selv det mindste supermarked har stort udvalg af mælkeprodukter , inkl. laktosefrie produkter.
  I denne tid er det værd at nævne, at nødder ,chokolade og ikke mindst safran er væsentlig billigere end her hjemme.

 4. Sanne says:

  “tykmælk med brunkagesmag” – det lyder meget mærkeligt!? Og helt hvidt vanillesukker lyder temmelig naturstridigt, for vanille er jo netop sort. Ellers virkelig inspirerende indkøb. :)

  • Ja, det er lidt mærkeligt, men også ret sjovt. Helt hvidt vanillesukker bliver lavet med vanillin som er syntetisk vanille. Det er den form vanille, der bliver brugt i masseproducerede is, kager, chokolade og slik. Det er selvfølgelig ikke det, man ville bruge i sin risalamande, men det smager altså udmærket og giver netop en lidt kedelig glasur en god smag. Jeg er helt med på, at det for tiden er politisk ukorrekt at kunne lide noget, der ikke er naturligt, men faktum er, at de fleste mennesker rent faktisk kan lide det…

 5. kirsten hjort says:

  Da jeg står for at skulle til tandlæge i Helsingborg
  vil jeg absolut benytte mig af dine gode forslag.

  Kan nævne at også juleduge og pynt har et andet
  og fint nordisk udtryk

 6. sanne says:

  kører også tit til vala centret eller Burløv for at købe disse ting. Prøv også Bostongurka falukorv og smørreost med smag af f. rensdyr. Jeg køber også de vegetariske quorn steaks som er billigere og bedre i Sverige

 7. Pia says:

  Desværre er det en lovlig lang tur,når vi bor i Århus. Men når vi har været på besøg i broderlandet Sverige, er vi altid vendt hjem med bilen fuld af dejlige anderledes madvarer som fx Ekströms hybensuppe. Den er vi løbet helt og aldeles tør for nu, og der er ingen ture derover i kikkerten foreløbigt. Du har vel ikke hørt om et sted i DK, hvor vi kan købe det?

  En anden ting ved besøgene i Sverige har altid været at plukke kantatereller og pigsvampe i mængder, som det ikke er lykkedes os at finde i DK. Så har vi forsyninger til resten af året :-)

  Pia

 8. Vibeke says:

  Et “måste” er også Kalles Kaviar og svensk leverpostej, der skæres i skiver og ikke som hos os smøres på brødet.

 9. EvaB says:

  Hej i Danmark! När jag läser det här förstår jag hur privilegierad jag är som bor i matlandet Sverige! Allra mest glad är jag nog för vad skogen ger; viltkött och så lingon som är det bästa jag vet!

  Men vi tycker förstås också det är spännande och rentav exotiskt att hälsa på hos er och smaka och inköpa danska specialiteter!
  Pepparkakshälsningar!

 10. Conni Madsen says:

  Hej Isabella

  Vi tager ofte til Malmø og 1 gang årligt til Stockholm
  til Travløbet.
  Vi må absolut købe svensk kaffe, multebærsyltetøj og knækbrød. Deres varianter af muffins af super.

 11. Íngerlise says:

  Hej Isabella
  Vil du ikke give os en opskrift på, hvordan denne gryderet skal tilberedes? “Älgskav er flis-agtige stykker elgkød, som man hurtigt kan lave en vildtgryde af til to personer.”
  Jeg har ofte set det i køledisken i Sverige, men ved ikke, hvordan jeg skal tilberede det.

  • Jeg svitser kødet sammen med et hakket løg, hælder lidt vand og fløde på – creme fraiche kan også bruges – smager til med enebær, salt og peber. Voilà. Du kan også svitse svampe med, eller små tern af knoldselleri.

 12. Pia Pedersen says:

  Den lækre is, (f.eks polkagrisvarianten) mandelmel, rødbedesalat, hindbærsaft og “bland selv slik” skal da med hjem fra Sverige:-)

 13. sanne says:

  ja og så koster en dajm is eller en plade marabou kun 15 svenske kroner

 14. Hans Keller says:

  det hvide vanillesukker findes også i tyskland deres perlesukker er også hvidt-
  Isabella hvilket Supermarked stammer alle de lækkerier, fra???og især Elgskødet er jeg interesseret i

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 6 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).