Variationer over risalamande

 

Her er to variationer over risalamande, først en med kokos, karamel og chokolade og dels min egen helt traditionelle, dog med en utraditionel sauce af passionsfrugt, der gør, at den ikke bliver så julet.

Som dansker kan man misunde franskmændene meget, når det gælder mad, herunder at de har lov til at spise retten riz au lait hele året. Riz au lait (direkte oversat: mælkeris) er faktisk bare risengrød, men nogle kokke, som f.eks. Nicolas Vahé, kommer lidt flødeskum i og så bliver det til risalamande, når man lige ser bort fra mandlerne. Til gengæld må man spise det hele året!

Blandingen til denne riz au lait er komponeret af Nicolas Vahé og kan købes færdig på hjemmesiden, klik HER. Man hælder blandingen i kogende mælk, koger den nøjagtig ligesom risengrød og lader den køle af. Derefter blandes 2 dl flødeskum i. Den serveres med en lille klat pistaciecreme, den kan også købes på hjemmesiden, klik HER. Hvordan den smager? Sødt og med en mild smag af chokolade, karamel og kokos. Pistaciecremen er forbløffende god til. Jeg har forsøgt at lave den med uden brug af den færdige blanding, men må tilstå, at resultatet ikke blev helt så godt. Hvis du har lyst til at lege med det, så prøv at lave en portion risengrød sammen med lidt kokosmel, rørsukker og små stykker 70% mørk chokolade. Eftersom risengrøden jo er varm, kan man løbende tilsætte mere sukker, kokos og chokolade, indtil man har nået den ønskede smag.

Risalamanden her er den, jeg altid laver. Den er helt traditionel, bortset fra, at der er mere flødeskum og flere mandler i, end man ser det i andre opskrifter. Desuden smager jeg den til med flormelis til allersidst, så den bliver ordentligt sød. Risalamande skal efter min mening være sød, næsten lige så sød som vanilleis: Det er jo en dessert, ikke babymad! I stedet for kirsebærsovs kan man lave denne passionsfrugtsauce, der er lynhurtig at lave og som har en dejlig frisk smag.

Fremgangsmåde

7½ dl letmælk

1 dl grødris

1 vanillestang

3 spsk sukker

100 g mandler

4 dl piskefløde

Flormelis til at smage til med

Bring mælken i kog og drys risengrynene i under omrøring. Kom vanillestangen i, jeg plejer at skære den over i to stykker først. Kog grøden for svag varme i ca. 45 minutter. Rør i den jævnligt, gerne mere eller mindre konstant, da den let brænder på. Når risene har suget mælken til sig, tages gryden af komfuret. Rør sukkeret i og lad grøden køle af. Stil grøden koldt, helst natten over. Smut mandlerne og hak dem groft. Flæk vanillestængerne, skrab kornene ud og rør dem i grøden. Rør de hakkede mandler i. Pisk fløden til ikke for hårdt skum. Vend det forsigtigt i grøden. Smag til med mere flormelis, indtil risalamanden er næsten lige så sød som vanilleis. Stil den i køleskabet indtil den serveres.

Passionsfrugt-sauce

1½ dl friskpresset appelsinjuice

75 g rørsukker

6 passionsfrugter

Kom juicen i en gryde sammen med sukkeret. Bring det i kog. Kog det til en tyktflydende sirup. Fjern skummet fra juicens overflade med en ske. Lad siruppen køle af. Skær passionsfrugterne over og skrab frugtkødet ud. Kom det i saucen. Den kan lunes meget forsigtigt, bliver den for varm bliver kernerne sorte og triste.

 

 

 

 

 
 
 

12 kommentarer

 
 1. Mette Karlsson says:

  Mums lyder dejligt

 2. jannie qvist says:

  Ih altså,hvor kunne jeg tænke mig at der udkom IsabellasJul (med alle disse supergode juleopskrifter samlet).
  Tak for alle gode opskrifter.

 3. Nina Sjøstrøm says:

  Det med at samle alle opskrifter og de super skønne ideer – samlet . Ih det er en rigtig go’ ide ; )

 4. Nina Sjøstrøm says:

  Har opdaget at opskrifterne er i arkiv for opskrifter ;) ;);););) Så mangler samlingen af de gode ideer ;) ;);) TAK for dejlige oplevelser !!!

 5. Jonna Lysholm says:

  I min søns svigerfamilie har jeg fået karamelsovs på risalamanden,det er rigtig godt,så nu får vi aldrig andet her hos mig

 6. Hanne Lund says:

  Lyder herligt. Glæder mig til at prøve det. Er opskriften til 4 personer?

 7. agnete says:

  elsker riisallemende har smagt en portion. uhm.lækkert

 8. Nina Sjøstrøm says:

  Ja den dessert ser jeg frem til HELE året . Mums ;) ;););)

 9. Marianne says:

  Tak fordi der kom et forslag UDEN mandler… det er ikke nemt at være mandel- og nøddeallergiker når man følger de mange lækre opskrifter :-)

 10. Christel says:

  Tak for den super lette opskrift på passionsfrugtsirup, den smager fantastisk, og nu kommer der aldrig kirsebærsovs på mit bord igen: -)
  Glædelig jul.

 11. Elna Juellund says:

  I vores familie har vi altid fået ris a la manden sådan.
  En del stiv risengrød,
  En del stiv usødet belle de boskop æblemos,
  Mandler og flødeskum.
  Opskriften kommer fra Jylland, fra min mors hjem, hun er født 1911.
  Den opskrift bruger vi stadig

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 12 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).