Vintersalat med fennikel og appelsin

 

Nu, hvor man er kommet godt ind i december, kan man godt få en pludselig trang til noget, der ikke er sødt, fedt, bagt eller braset. Denne salat er virkelig god – bedre end den måske umiddelbart lyder – og den kan bruges både som forret eller som tilbehør til kød eller fisk.

Jeg fik denne salat forrige vinter på en tur til Piedmonte sammen med min søster, hvor jeg efter flere dage med pastaer og risottoer af den solide slags fik den samme følelse, som man kan få her i december, nemlig at nu måtte jeg bare have noget, der knasede lidt, og her tænker jeg ikke på småkager og bolsjer. Salaten var overraskende god med sin kombination af rå fennikel, appelsin, ost, sultanas og pinjekerner, så god, at jeg har lavet den utallige gange siden. Blodappelsiner kan kun fås i en kort periode i det tidlige forår, men man kan selvfølgelig udmærket bruge de almindelige i stedet. I Piedmonte blev der brugt en helt blød og frisk pecorino , som jeg ikke har kunnet finde her i Danmark, men den mindede lidt om Port Salut som til gengæld kan fås overalt.

Pr. person skal du bruge:

1 lille fennikel

1 appelsin, brug blodappelsiner, når de er i sæson

1-2 spsk sultanas

6 tynde skiver Port Salut eller efter behag

1 spsk pinjekerner

1-2 spsk god olivenolie

Salt, peber

Fjern de yderste blade af fenniklen, gem de grønne toppe og skær den i helt tynde skiver, gerne på en skæremaskine. Skær skrællen af appelsinen af med en kniv, så intet af det hvide er tilbage. Skær appelsinen i helt tynde både. Rør olien med salt og peber. Fordel appelsinerne over fennikelskiverne, hæld olien over, kom osteskiverne på, drys pinjekerner og sultanas over salaten og pynt med det grønne fra fennikeltoppene.

TIP: Du kan blande rucola eller babysalat i salaten for at gøre den endnu fyldigere. Pinjekernerne kan udskiftes med groft hakkede valnødder.

 
 
 

14 kommentarer

 
 1. Lene Fabricius says:

  Kære Isabella,

  lige en salat efter mit hoved, den anisagtige smag med de søde appelsiner og knas . Den skal prøves!

  Tak for en skøn julekalender i øvrigt- en glæde hvert år.

  mange hilsner fra Lene

 2. Lone v. Iversen says:

  Hej Isabella. Da jeg så din huskeliste i går, måtte jeg smile ved mig selv. Dejlig jord bunden,og alligevel dejlig kreativ. Det er det vi kan li’ ved dig. Så tak for det. Så igen,Rigtig glædelig jul,og mange ønsker for dig og din familie om alt godt i det nye år. Kærligst Lone.

 3. Charlotte says:

  Tak. Jeg gik netop og hjemsøgte mine kogebøger for at finde en ny, frisk, dejlig salat, der kunne danne balance overfor alt det andet, som er så lokkende og så svært at stå imod, og som maven alligevel ikke føler sig rigtigt tilpas med. Og så disker du op med en skøn salat, der må prøves.
  Herrrrligggt.
  Hilsen Charlotte

 4. Mie says:

  Jeg ved ikke om I ved det, men nok jeg forsøger at komme ind på denne side, kommer der en advarsel om at siden er “farlig”.
  Der sker, når jeg bruger linket i mailen fra jer.

  • Tak for besked, det skulle være rettet nu. Vi har haft problemer med denne advarsel fra Google i et par dage, men som sagt skulle det være ordnet nu. Var det i dag, tirsdag, det skete? Hvis ja, hvordan kom du ind?

 5. Ingelise Thyssen says:

  Jeg kan først i dag tirsdag komme ind på siden. Det har varet 3-4 dage.

 6. agnete kjelstrup says:

  den kunne jeg tænke mig at prøve

 7. Merete Mølager says:

  Den skal helt sikkert prøves :)

 8. Angelika Pedersen says:

  Jeg ser ofte, og med stor interesse, ind på “verandaen”. Anvender utallige af de vidunderlige opskrifter og ideer, som jeg i løbet af de sidste 10 år har samlet (og som tilmed er blevet traditioner i vores familie;o). Der ud over bestiller jeg varer flere gange årligt i butikken. Men….. nu har jeg opdaget at min veninde modtager noget fra jer som jeg ikke gør, og er yderst misunderlig ;o) Hvordan får jeg mig tilmeldt “Den store julekalender” så jeg modtager en hyggelig mail fra jer hver dag i december ??

  • Du skal i princippet bare tilmelde dig vores nyhedsbrev i den grønne boks på forsiden af hjemmesiden, men i dette tilfælde skal vi nok gøre det for dig. Jeg går ud fra, at det er den mailadresse, du har opgivet ved din kommentar?

 9. Hvad er sultanats?

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 5 + 6 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).