Sticky Toffee Pudding

 

Totalt syndig og super god: Jeg har fået denne dessert i England mange gange og troede selvfølgelig, at den var virkelig svær at lave. Men da jeg undersøgte sagen nærmere, viste det sig, at det bogstavelig talt var a piece of cake. Den er lynhurtig at røre sammen og selv en person, for hvem det er en udfordring at koge pasta, vil kunne lave den karamelsovs, der er et helt nødvendigt tilbehør.

Der findes mange opskrifter på denne dessert, der i de sidste 10 år har været en af de mest populære på engelske menukort. Nogle af dem er uden dadler, men i den originale version skal der altså bruges dadler. Til dem, der viger lidt tilbage for tørrede frugter i desserter, kan jeg sige, at man faktisk ikke kan smage dem som sådan. De er bare med til at give denne dessert dens helt særlige karamelagtige smag og svampede konsistens. Kagen er ikke den samme uden tilhørende karamelsovs og det er også et must, at man enten serverer vanilleis eller en vanillesovs til. I nogle versioner bliver kagen bagt ved at blive dampet i et vandbad på komfuret, men det er meget nemmere at bage den i ovnen.

Fremgangsmåde:

150 g dadler, helst de friske

1 dl kogende vand

150 smør

150 g lyst muscovadosukker

2 æg

1 spsk mørk sirup

100 g mel

1 tsk natron

Tænd ovnen og sæt den på 180 grader. Udsten dadlerne og hæld det kogende vand over dem. Lad dem trække lidt, hvorefter vand + dadler blendes til mos i en foodprocessor. Hæld natron i blandingen og lad den stå i nogle minutter, til den er let boblende. Rør imens smørret blødt med sukkeret. Tilsæt æggene et ad gangen. Rør melet i. Rør dadelblandingen i. Hæld dejen i en smurt form og sæt den midt i ovnen. Bagetiden afhænger af, hvilken form, du bruger. Hvis du bruger et 22 cm langt, ovalt ildfast fad med høje kanter, skal du regne med en bagetid på 35 minutter. Bruger du ligesom englænderne en rund buddingform med høje kanter (som f.eks. DENNE HER) skal du regne med en bagetid på 45-50 minutter. Kagen skal være svampet, men ikke flydende i midten, når den er færdig.

Karamelsovs:

50 g smør

100 g muscovadosukker

150 g lys sirup

1½ dl piskefløde

Hæld alle ingredienserne i en gryde og kog dem igennem til sukkeret er opløst og sovsen varm og tyk.

SÅ DU DISSE INDLÆG? Nogle af jer har ikke kunnet åbne jeres kalenderlåger i de seneste dage. Her er et par af de indlæg, der har været vist i weekenden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIK HER for at se, hvordan du laver den fine lysekrone. KLIK HER for at finde nye måder at lave risalamande på. Som her uden mandler, men med kokos og chokolade.

 

 
 
 

10 kommentarer

 
 1. Pernille says:

  Den lyder så tilpas syndig, at den skal smages i løbet af julen:-)

 2. Kis says:

  Uha-da-da hvor en herlig ting,
  den må på “must do-listen”…….

  Glædelig Jul til alle.

 3. Elin i Odense says:

  WOW, – lækkert, – lige noget for min familie, – og mig ;o)
  Jeg er på vej afsted til supermarkedet for at købe friske dadler, – og så er jeg igang med bageriet inden frokost.
  Tak for din fantastiske julekalender med supergode inspirationer, og som jeg ofte hælder mig til i mine decemberplanlægninger.
  Du og din famiie ønskes en glædelig jul, et lykkebringende og glad nytår.

 4. agnete says:

  jeg er ikke meget for budding

  • Så er det jo godt, at det ikke er en budding:) Det engelske ord ‘pudding’ betyder bare dessert (selv om det selvfølgelig i visse tilfælde også kan betyde budding). Denne dessert hedder altså direkte oversat ‘Klistret karamel dessert’ og består af en lidt svampet kage med en karamelsovs til.

 5. Helle says:

  Nøøøøøj, hvor den ser lækker ud, – skal absolut prøves. Kunne vel også være en nem gæstedessert med isen til ?! :)

 6. Elin i Odense says:

  Hej igen ;o)
  Så blev “Sticky Toffee Pudding” bagt. Inviterede min familie til middag for også at smage din dessertkage, – og den er nu spist med den supergode “Vebbestrup vaniljeis” til. Lækkert!

 7. Stine says:

  Vi laver den tit, da min mand er skotte (og kok). Hos små udlandske grønthandlere, kan man få en dadelmasse, der egner sig helt ideelt. Det er også meget nemmere bare at koge vand og dadel(masse) sammen i en gryde, så behøver man ikke blende. Så skal natron bare hældes i, når man tager af varmen. Og – brun farin kan varmt anbefales, så man får en rigtig karamel-agtig smag – også i kagen. :)

 8. Karen says:

  Kan den laves dagen i forvejen, eller er den bedst når den er nybagt?

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 13 + 4 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).