Honningkage på den franske måde

 

Her er en vildt god opskrift på en honningkage på den franske måde, dvs. lidt mere interessant end den gængse danske. Honningkage hedder Pain d’Epices på fransk, hvilket ordret oversat betyder krydderbrød, men der er meget mere end krydderier i. Denne kage er også fyldt med tørrede frugter og nødder og smagt til med både revet appelsin- og citronskal og mørk rom. Resultatet er en saftig kage, der kan holde sig forbløffende længe og som til sidst kan spises ristet.

isa14.11.1351746

Opskriften kommer fra den franske dessertkok Francois Payard, der er kendt i New York som den – formentlig – lykkelige ejer af tre bagerier, der specialiserer sig i fransk bagværk. Han har skrevet en kage-kogebog, der nu er udsolgt, men som min søn skaffede hjem fra USA brugt og gav mig sidste jul. Opskriften kommer fra denne bog. Jeg har rettet målene til, så de passer med danske mål og fjernet den teskefuld pastis som egentlig også skulle være med, men ellers er opskriften slet ikke ændret. Både franskmænd og hollændere spiser honningkage til morgenmad, en skik jeg personlig finder totalt civiliseret, ikke mindst i denne tid, hvor man godt må synde lidt. Den er også god til formiddagskaffe eller eftermiddagste og hører man til dem, der spiser fois gras kan den også bruges til det, skåret i helt tynde skiver og ristet forsigtigt.

isa14.11.1351752

Fremgangsmåde:

350 g honning

150 g sukker

450 g hvedemel

4 dl vand

2 spsk mørk rom

2 stjerneanis

175 g blandede nødder som f.eks. mandler, pistacienødder, hasselnødder, valnødder og pinjekerner

150 g tørret frugt, f.eks. abrikoser, figner, svesker og dadler. Tag det, du bedst kan lide og/eller hvad du har i skabet. Jeg synes dog, at abrikoserne er vigtige, de giver en god, frisk smag i kagen.

50 g mørke rosiner

50 lyse rosiner (hvis du ikke kan få lyse, kan du sagtens bruge udelukkende mørke)

Revet skal af 1 usprøjtet citron

Revet skal af 1 usprøjtet appelsin

1/4 tsk stødt kanel

1/4 tsk stødt muskatnød

1/4 tsk stødt nellike

1 tsk natron

En knivspids salt

Sæt ovnen på 180˚. Smør en brødform og drys den med mel. Kom vand, honning, sukker, rom og stjerneanis i en gryde og bring det i kog. Hak nødderne groft, skær de tørrede frugter i stykker på ca. ½-1 cm og kom det hele i en stor skål. Fisk stjerneanisen op af gryden og hæld væsken over frugten og nødderne. Lad det trække i ca. 5 minutter, mens du rører i blandingen fra tid til anden. Bland imens melet med natron og de tørre krydderier. Rør melblandingen i skålen med frugt/nødde-blandingen. Lad dejen trække i et par minutter. Kom dejen i formen og bag den forsigtigt midt i ovnen i 50-60 minutter. Se til den med jævne mellemrum, da ovne bager meget forskelligt. Den må ikke blive sort på toppen. Når kagen er færdig tages den ud af ovnen og får lov til at køle helt af i formen, inden den vendes ud på en rist. Kagen kan spises så snart den er kold, men den bliver kun bedre af at få lov til at ligge et par dage. Kom film om og læg den i køleskabet. Du kan også sagtens fryse den – den smager nøjagtig lige så godt og kan holde sig en uge, efter du har tøet den op.

sammensat 900 x 600

 

 

 
 
 

15 kommentarer

 
 1. Dorthe says:

  Spændende opskrift – tak. Nu har jeg faktisk en flaske Pernod stående, så hvad skal jeg bruge mindre af, hvis jeg tilsætter 1 tsk af den?
  Også tak for den hyggelige kalenderblog, som jeg altid glæder mig til at se her i julemåneden.

  • Isabella Smith says:

   Du skal faktisk ikke bruge mindre af noget, for jeg har bare udeladt den, så den skal bare i sammen med resten. Jeg er sikker på, at det nok skal blive godt. Dejligt at høre, at du er glad for julekalenderen!

 2. Lonni Nielsen says:

  Hvor mange grader er “bag forsigtigt”? 180?

  • Isabella Smith says:

   Godt spørgsmål:) Jeg mener egentlig bare, at man skal kigge til den med jævne mellemrum, også selv om man sætter ovnen på en forholdsvis svag varme som 180 grader. Komfurer bager utrolig forskelligt, har jeg erfaret, men det er ikke altid at folk er klar over, at deres ovn varmer mere (eller mindre) end der står på knappen. Derfor er det en god idé at holde øje med en kage, især når man bager den første gang.

 3. Bente says:

  Tak for en dejlig kalender…….Ikke nok med en masse spændende ting man kan ønske sig, der kommer også lækre opskrifter med.
  Den honningkage må jeg prøve.
  Har kopieret og lagt i min opskriftmappe. TAK!
  God dag til holdet bag Isabellas Veranda….

 4. Lene says:

  Jeg glæder til at se den nye julekalender udvikle sig – de to første dage har stået mål med mine forventninger. Dejligt at have Verandaen i baghånden i en travl måned. God vind fremover

 5. Stine Lindberg says:

  Hej. Lyder som en lækker opskrift. Har dog kun en hvid Havanna Club rom på lager. Kan den bruges?
  Glædelig jul!

  • Isabella Smith says:

   Der er jo ikke så meget smag i hvid rom, så jeg tror måske bare, du skal udelade rommen. Jeg har selv prøvet at bage honningkagen uden rom og den smager også fantastisk uden.

 6. jette neuenschwander says:

  nyder dine ideer i julekalenderen hver dag – og – hvert år

 7. Jette says:

  Er de 180 gr varmluft eller konventionel?

  • Isabella Smith says:

   Det er konventionel. Jeg bruger kun varmluft til småkager, der skal være sprøde, alt andet bliver for tørt med varmluft, synes jeg.

 8. Benedicte says:

  Har bagt kagen igår – og smagt den idag – kan varmt anbefales :) uhmm…

 9. Sanne says:

  Det er simpelthen den skønneste honningkage / brød jeg nogensinde har bagt. Jeg undlod at tilsætte Rom men brugte Cointreau istedet som smager godt sammen med appelsinskallen. Den har stået på køl i et par dage, pakket ind i film og den smager vidunderligt kold med koldt smør til en skøn kop te. Det er ikke sidste gang jeg bager den. Kan varmt anbefales.

 10. singer says:

  Dejligt at Isabella stadig kan stå inde for særdeles gode opskrifter…..har prøvet en del i mine snart 70 år, og må sige at der i samlingen her er et par stykker, som nu er blevet een af gengangerne i mine opskrifter, de mislykkes nemlig aldrig…..julekagen er bl.a. helt suveræn!

 11. sisse says:

  den skønneste kage, jeg elsker at lave den og for mig, kan det tage en hel aften, hvor jeg går og hygger med julepynt og tager en lille drink, jeg bruger Larsen cognac, bare fordi jeg har det :) Ligeså bruger jeg de frugter jeg har og lige nu er der en smuk kage i ovnen med økologiske peanuts og mandler, så ser vi hvordan den bliver. Mine gæster elsker den, mine børne ikke, men voksne er vilde med det er helt ok, så bage børnene deres egne kager…gerne samtidig faktisk. Skøn kage, virkelig !!
  Glædelig jul de damer fra Sisse Jæger Thrane/ Vitavita Smykker Danmark

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 5 + 6 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).