Ternede småkager

 

Her er en god opskrift på den fineste, ternede småkager, der ikke bare er søde at se på, men som også smager skønt – de har en mild smag af kakao, citron og vanille og er lettere at lave end man måske skulle tro. De smager bedst nybagte, men til gengæld kan man lave dejen helt klar og fryse den, så man bare skal skære småkagerne ud og bage dem, når man har brug for dem.

isa14.11.1351755

Fremgangsmåde:

240 g blødt smør

400 g hvedemel

150 g flormelis

1 spsk vanillesukker

Revet skal af en usprøjtet citron

2 spsk kakao (usødet)

1 stor æggehvide + lidt æggehvide til pensling

1) Rør smør, mel og flormelis sammen i en røreskål eller med en elpisker i ca. 30 sekunder. Der vil være lidt klumper i dejen, det gør ikke noget. Tilsæt æggehvide, vanillesukker og citronskal og rør til dejen lige akkurat har samlet sig. Tag en tredjedel fra. Del denne tredjedel i to stykker på et meldrysset skærebræt. Tril hvert stykke til en pølse på ca 20 cm. Form pølserne til en rektangel der er ca. 2 x 4 x 20 cm. Kom film om stykkerne og læg dem på køl.

2) Rør kakaopulveret i det resterende dej. Kom dejen på et skærebræt og del den i tre stykker, hvoraf det ene er lidt større end de andre to. Lav to rektangler af de mindre stykker som beskrevet ovenfor i punkt 1 og læg dem på køl. Rul det sidste stykke ud til en tyk plade og læg også dette på køl.

3) Tag de fire rektangler ud af køleskabet. Skær dem over og skær dem til dem, så hver stykke bliver til en stav på ca. 1,5 x 1,5 x 20 cm (se billedet nederst). Pensl med lidt æggehvide og sæt rektanglerne sammen, så de lyse og mørke kommer til at danne tern. Du har nu to bjælker af ternet dej.

4) Tag den resterende dej ud af køleskabet. Del pladen i to dele. Rul den ene del ud til en aflang plade. Pensl pladen med æggehvide. Læg den ene bjælke dej på dejen og rul dejen rundt om bjælken. Form og pres forsigtigt med hænderne, så dejen slutter tæt om bjælken. Skær evt. overflødigt dej af. Gentag med den anden bjælke. Pak begge bjælker ind i film og læg dem på køl.

5) Når bjælkerne er helt kolde, tages de ud af køleskabet. Skær dem til kager på ca. ½ cm. Læg kagerne på en plade beklædt med bagepapir. Bag dem 15-18 minutter. Se til dem ofte, de skal være sprøde og gyldne, men de må ikke blive mørke.

TIP: Disse kager smager bedst nybagte. Du kan lave dejen helt parat og fryse den, så du hurtigt kan bage kagerne, når du skal bruge dem.

isa14.11.1351758

 

 

 
 
 

6 kommentarer

 
 1. Margit Faarup says:

  Hej Isabella,
  Tak for dine altid fantastiske opskrifter og ideer i julekalenderen. Jeg har lige et spørgsmål vedr. honningkagen i går. Hvor stor en kageform er passende at bage den i?

  • Isabella Smith says:

   Hej Margit, tak for de søde ord, det er dejligt at høre at du er glad for kalenderen. Honningkagen blev bagt i en form der er 30 x 10 x 10 cm.

 2. Randi says:

  På grund af allergi skal jeg undgå æg. Mon ikke jeg kan udelade æg i denne opskrift og alligevel få et acceptabelt resultat?

  • Isabella Smith says:

   Jeg er bange for, at dejen bliver meget skrøbelig, hvis der ikke kommer æg i til at holde den sammen, og at kagerne af samme grund vil falde lidt fra hinanden. Men som altid sker der jo ikke noget ved at prøve. Lav en kvart portion og se om det går – hvis det går godt kan du lave en fuld portion bagefter.

 3. sara says:

  Skal man beklæde den med et lag dej rundt om,eller kan man undlade dette og blotte de fire bjælker sammen med æg?

 4. Anne says:

  Hejsa!
  Kan ikke lige se, at der står noget om hvor varm ovnen skal være?
  Vh. Anne

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 11 + 15 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).