Juleboller uden fedt og sukker (næsten)

 

Julebag næsten uden fedt og sukker – det lyder næsten for godt til at være sandt. Eller måske skulle man omformulere og sige, at det lyder for trist til at være sandt, for julens brød og kager smager jo særligt godt netop fordi der ikke er sparet på hverken smør og sukker. Nå, men disse boller er nærmest fedtfrie, men de er alligevel både saftige og julede – de har fået lidt perlesukker med kanel og kardemomme på toppen, det er det, der giver den julede smag. De er lynhurtige at lave og gode til morgenmad eller en varm kop eftermiddagskakao.

isa14.11.1351695

Fremgangsmåde:

12 stk

500 g hvedemel

2½ dl danskvand

50 g gær

1 æg

½ dl solsikkeolie (anden olie uden smag kan også bruges)

½ tsk salt

1 spsk perlesukker

1/4 tsk stødt kardemomme

1/4 tsk stødt kanel

1 æggeblomme og lidt mælk til pensling

Rør gæren ud med lidt vandet. Rør resten af vandet og olien i og pisk ægget i. Rør resten af melet i og ælt dejen godt igennem. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse (det tager en lille time). Slå dejen ned og form den til boller. Lad dem efterhæve på en plade beklædt med bagepapir i ca. 30 minutter eller til de har hævet til omtrent dobbelt størrelse. Rør sukkeret sammen med krydderierne. Pensl med sammenpisket æg og drys med sukker. Bag bollerne ved 180 grader i 15-18 minutter, eller til de er smukt gyldne.

isa14.11.1351698

 
 
 

56 kommentarer

 
  1. Gitte Dupont says:

    Hvor meget gær skal der i? Jeg satser på 50 gr. :-)

    • Kirsten Markussen says:

      Jeg bagte julebollerne i går. De er helt fantastiske. Måske de med f. eks. birkes på toppen kan gå hen og blive vores foretrukne søndagsmorgenbrød efter jul.

  2. Ulla says:

    hvor meget gær skal der bruges :)

  3. Janne Mejer says:

    Hvormeget gær skal der i opskriflten? 50 g eller???

    • Isabella Smith says:

      Ja, 50 g gær. Jeg beklager, at jeg ikke fik nævnt det i første omgang – tak til dig, Janne, og alle jer andre, der hurtigt fik øje på fejlen.

  4. Vivi Iversen says:

    Hejsa

    “Rør gæren ud med lidt vandet” – jeg synes ikke jeg kan læse hvor meget gær der skal bruges?

    Vivi

  5. conny says:

    Hvor meget gær??

  6. Tina says:

    Hvor meget gær skal der i? Kan ikke se det under ingredienser…

  7. Marianne says:

    Hvor meget gær skal der bruges?
    Det er ikke angivet.

  8. Lotte says:

    Måske er det bare mig – men jeg kan ikke se, hvor meget gær, der skal i?

  9. Nina says:

    Hvor blev gæren af i opskriften ;) Hvor meget skal der i?

  10. Ulrik Larsen says:

    12stk hvad?

  11. Ulrik Larsen says:

    12 stk hvad?

  12. Dorte Kristensen says:

    I mangler at angive hvor mange gram gær, der skal i?!

    Det plejer at være 50 gram, men nu meget rart at vide…

    Vh Dorte Kristensen, Horsens

  13. Hanne says:

    Hej skal der ingen gær i ? :)

  14. Lis says:

    Øh – er det bare mig eller har I glemt at nævne, hvor meget gær der skal bruges? :)

  15. Birgit Rasmussen says:

    Hej Isabella,
    Hvor meget gær? Og danskvand med eller uden
    Brus?
    Vh
    Birgir Rasmussen

    • Isabella Smith says:

      Danskvand med brus, men jeg er ikke sikker på, at det har den store betydning…man kan formentlig bare bruge vand fra hanen uden at resultatet bliver synderligt anderledes.

  16. Marianne says:

    Hvor meget gær .?

  17. Sara Mørk says:

    Hvor meget gær? Det har du glemt at skrive

  18. Britt says:

    De ser lækre ud, men hvor meget gær skal der bruges?

  19. Karina says:

    Hej Isabella. Hvor meget gær skal der bruges? :o )

  20. A. Pedersen says:

    Hvor meget gær skal der i?

  21. Ulla Merete Andreasen says:

    Hvor meget gær skal man bruge?

  22. Gitta says:

    Hej! Hvor meget gær skal der bruges ??

  23. Hanne Rasmussen says:

    Hvor meget gær skal man bruge til den portion?
    Glæder mig til at prøve disse boller.

  24. Isabella Smith says:

    Kære allesammen, tak for jeres opmærksomme øjne, der skal 50 g gær i dejen. Det er nu rettet. Bollerne skal efterhæve til de har opnået dobbelt størrelse, det tager ca, 30 minutter. Jeg beklager, at disse to oplysninger ikke kom med i første omgang.

  25. Birgit Rasmussen says:

    Tusind tak for svar :-)
    Og god dag til alle
    Mvh Birgit Rasmussen

  26. Rikke says:

    Kan man bruge mælk eller almindelig vand i stedet for danskvand?

    • Isabella Smith says:

      Jeg skrev længere oppe, at man sikkert kunne bruge almindeligt vand, men i mellemtiden har den meget kompetente person, jeg har fået opskriften af, gjort mig opmærksom på, at de faktisk bliver ret anderledes af almindeligt vand (eller mælk). Med danskvand bliver de mere luftige, siger hun. Så ja, du kan selvfølgelig bruge en anden væske, men resultatet bliver anderledes.

  27. Anette says:

    Skal der intet salt i?

    • Isabella Smith says:

      Nej, det er ikke nødvendigt, men du kan selvfølgelig sagtens putte lidt salt i. Jeg er generelt fortaler for salt i bagværk, da det fremhæver smagen, så salt du bare løs.

  28. Rikke says:

    Tak for svaret. Jeg har lige prøvet med almindelig vand venter på at bollerne skal i ovnen

  29. Katja says:

    På en stormfuld dag var dette da bare den hyggeligste opskrift at få. Bollerne er bagt – og serveret til varm cacao efter skoletid. Og de er godkendt!

  30. Dorte says:

    Nej hvor fint. Har lige aftalt med en veninde at mødes på tirsdag til kardemommeboller og konfektfabrikation – og der var opskriften på boller jo :-)

  31. Helle says:

    Håber at Rikke skriver hvordan bollerne blev, lavet på alm. vand :-)

  32. Mette says:

    Bagte dem med vand i går, fin luftighed, men børnene synes ikke de smager af noget som helst, hvilket jeg giver dem ret i. Så så jeg, at der er slet ingen salt er i dejen. Jeg kunne godt finde på at bage dem igen, men så med lidt salt. Det var bare lige min erfaring.

    • Isabella Smith says:

      Jeg er enig i, at lidt salt vil give mere smag til bollerne og har tilføjet det i opskriften.

  33. Bitten says:

    Er der en nem adgang til denne blog?

  34. winni mathiasen says:

    Det var godt at der blev tilføjet mængden af gær. Nu vil jeg også bage dem, hvilket jeg glæder mig til!

  35. Jane says:

    Jeg har bagt dem i dag. Puttede rosiner i, og de er virkelig gode. Første gang jeg har bagt med dansk vand med brus og det gjorde dem dejlige lette og luftige

  36. Jane says:

    Næste gang tror jeg at jeg putter lidt kanel og kardemomme i dejen, for det er rigtigt hvad en skriver tidligere at der ikke er så meget smag i

  37. Jane says:

    Prøv at gå ind under juleopskrifter på hjerteforeningen hjemmeside, der er nogen juleboller med daddel marcipan fyld. Lyder også lækkert

  38. Dinah says:

    Jeg prøver at skrive her, jeg synes at jeg har set en opskrift her i dec. på nogle banankranse/boller, men kan ikke finde den? Håber at du kan lægge et link.
    Mange hilsner
    Dinah

  39. Isabella Smith says:

    Hej Dinah, du kan altid bruge søgefeltet, der kommer frem på hver side oppe i højre hjørne, hvis du vil lede efter noget her på bloggen. Måske er det disse bananmuffins, du har set: http://www.isabellasveranda.dk/?p=1356. Det er det eneste bagværk med banan på denne blog.

  40. Dinah Praëm says:

    Tak for svaret ang. banan.
    Ang. denne opskrift, er de fryseegnet???

    • Isabella Smith says:

      Alt bagværk bagt med bagepulver er jo bedst nybagt og bliver aldrig helt så godt igen som brød bagt på gær. Men hvis du luner dem lidt, efter de er tøet op, er de sikkert lækre for en kort stund.

  41. Dinah Praëm says:

    Tak for denne tommelfinger regel, gær vs. bagepulver. Det var jeg ikke klar over, så den vil jeg huske :o )

  42. Mette Andersen says:

    Wow de er gode!! Har en dejlig smag af kardemomme lang tid efter.

  43. Kirsten Lodahl says:

    Helt fantastisk dejlige boller – og dejligt at de (næsten) er uden fedt og sukker.
    Jeg har bagt og vi har spist bollerne – bagt og spist; og sådan vil det vist fortsætte:)
    Tak for god inspiration – også i juletiden; dagens opskrift på klejner er printet ud, og skal også prøves….

  44. Jane Nutzhorn says:

    Prøv med en lille smule rom i Ris á la manden og naturligvis flødeskum.

  45. Ann says:

    Mht. gær står der da 50 g…
    Danskvand er altså kun MED brus…Ellers kaldes det jo blot vand, evt. koldt eller lunket.
    God jul til Isabella

 

Skriv en kommentar

 




 
What is 3 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).