Romkugle-snebolde

 

Det er med romkugler som med kødpølse: Det er et resteprodukt med et tvivlsomt ry. Romkugler er ikke nogen rigtig kage, romkugler er noget, man købte efter skoletid, en billig hapser, der lukkede hullet i maven, indtil man kom hjem og fik noget rigtigt. Nå, men sådan behøver de ikke at være. Jeg fik for alvor øjnene op for romkuglens fortræffeligheder, da jeg for noget tid siden fik besøg af en veninde af den forfinede, øko-købende slags. Med sig havde hun en papirpose ledsaget af et let flovt udtryk i ansigtet, for i posen gemte der sig to gigantiske romkugler… De var naturligvis af den sunde slags lavet af økologiske havregryn og tørret frugt og de smagte helt fantastisk. Jeg har ofte haft dem i tankerne og det slog mig, at de ville fungere rigtig godt som julegodter af den forholdsvist sunde slags. Jeg har måttet prøve mig frem en del gange, indtil forholdet mellem frugt, havregryn og smagsgivere blev rigtig godt. Her er det endelige resultat, der desuden er blevet trillet i en blanding af kokosmel og flormelis, så de ligner små snebolde. Fine på kaffebordet, men også gode i madpakken som en lille dessert.

isa14.11.1351704

Fremgangsmåde:

40-50 kugler

8 friske dadler (100 g)
4 tørrede figner (100 g)
4 dl havregryn
3/4 dl kokosmel
4 spsk muscovadosukker
1 spsk ren kakao (usødet)
1 spsk vanillesukker
½ dl stærk kaffe (espresso). Kan evt. laves af pulverkaffe udrørt i kogende vand
2 tsk mørk rom

Desuden:
1 dl kokosmel og ca. ½ dl flormelis til at trille kuglerne i

Kom dadler, figner, havregryn og kokosmel i foodprocessoren og kør til det er en ensartet masse. Kom resten af ingredienserne i og kør igen. Smag til, det kan være massen trænger til lidt mere rom, kakao, vanille  eller kaffe, da jeg har krydret den ret mildt, så selv børn kan lide kuglerne. Husk bare, at der ikke må komme ret meget mere væske i, så hvis du vil have en stærkere kaffesmag skal du opløse pulverkaffe i en tsk vand eller rom. Når du er tilfreds med smagen kommes massen i en skål eller beholder og stilles på køl en times tid.

Blend kokosmelet til det bliver fint malet. Hæld det over i en skål og bland med flormelis. Tag romkuglemassen ud af køleskabet og tril den til kugler. Kuglerne på billedet vejer 9 g stykket og er på størrelse med en stor hasselnød med skal. Tril kuglerne i blandingen af kokosmel og flormelis. Romkuglerne kan holde sig længe i køleskabet, så du kan sagtens lave dem i god tid.

isa14.11.1351707

 

 
 
 

16 kommentarer

 
 1. Anette says:

  “En veninde af den forfinede, økokøbende slags…” Hvordan hænger forfinet og økokøbende sammen? Er det forfinet gerne at ville vide, hvad det er, man putter i munden? Gerne at ville passe på naturen og dyrene? Gerne at ville kunne drikke det vand, der er i vandhanen? Er det forfinet at have ansvarsfølelse? At have en holdning? Ja, så er jeg da virkelig også forfinet! Det burde ikke være nødvendigt at undskylde at købe øko!

  • Isabella Smith says:

   Anette, det var bestemt ikke det, jeg mente. Jeg køber selv økologisk og har gjort det allerede fra 80′erne, hvor det overhovedet ikke var almindeligt. Hvad jeg mente her var, at denne veninde som jeg i parentes bemærket elsker virkelig højt, hører til dem, der normalt ikke ville nedlade sig til at købe romkugler simpelthen fordi de normalt er så tvivlsomt et produkt.

 2. Charlotte says:

  I opskriften står der friske dadler – det skal ikke være tørrede?
  mvh Charlotte

  • Isabella Smith says:

   I denne opskrift har vi brugt de semi-friske, dem der fås i papæsker og er store og brune og bløde som på det nederste billede. Du kan sagtens bruge helt tørre dadler (dem, der næsten er lidt gennemsigtige i det og som ofte kommer i trææsker), men så skal du skære ned på mængden af havregryn, da de ikke er helt så fugtige. Vi har prøvet begge dele her og begge dele virker lige godt, men som sagt skal man justere lidt på de andre ingredienser.

 3. Lene says:

  Her bliver det to versioner – Isabellas og en, hvor rom og kaffe skiftes ud med frugtsaft. Så går romkuglerne rent ind hos både voksne og børnebørn.

 4. Ninna Olesen says:

  Hej alle hos Isabella

 5. Flore Gretha Petersen says:

  Nu har jeg skrevet dem af !Vil ikke lave dem i god tid da jeg kender mig selv nok til at vide ,at så er der ingen til børnebørnene-livets desert !De lyder til at være udrøje ,da jeg var 11 år

 6. Flore Gretha Petersen says:

  hovsa! købte vi romkugler til ti øre stk hos bageren ,de smagte himmelsk ,dem man får nu smager syntetisk,så dejligt med en opskrift ! TAK Dengang i Vordingborg i 1963 kunne man hos slagteren købe chokolade smør ,der også smagte himmelsk ,har ikke smagt lignende siden ,har du også en opskrift på sådanne lækkerier ?Tak !

 7. Ninna Olesen says:

  Hej alle ved Isabella

 8. vibeke bjarvin says:

  Vil du være sød at sætte din dejlige
  JULE HUSKESEDDEL på-
  Kh Vibeke.

  • Isabella Smith says:

   Den kommer lidt senere i julekalenderen som den plejer, så bare følg med, så får du den automatisk.

 9. Pernille Ravn says:

  Kære Isabella.

  Igen i år må jeg spørge, hvordan jeg kun printer selve opskriften og ikke alt skriveriet før og efter?1000 tak for mange gode opskrifter!

  Mange hilsner fra Pernille.

  • Isabella Smith says:

   Det letteste er, at du lige kopierer opskriften over i et word-dokument og derefter printer den ud.

 10. CharlotteLykke says:

  Opskriften lyder rigtig lækker, MEN jeg har ingen foodprocessor… Tror du blenderen kan klare det, når det er så tørt? Eller måske en stavblender?

  • Isabella Smith says:

   Ja, prøv med en stavblender eller en gammeldags persillehakker som også plejer at være et godt alternativ til en foodprocessor.

 11. Susanne Nielsen says:

  God morgen! De ser lækre ud, romkuglerne. Der er en pakke Valrhona kakaopulver på biledet – er det et forslag til alternativt at bruge kakao i opskriften? Dejligt med julekalenderen – TAK!

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 8 + 2 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).