Svenske kødboller med tranebærkompot

 

Hvad spiser man i julen, når man har en dansk far og en svensk mor? I mit barndomshjem, hvor dette var tilfældet, blev julens nationalretter retfærdigt fordelt: Dansk and den 24., svensk juleskinke den 25. Flæskesteg og lutfisk blev ganske enkelt sprunget over. Der var heller ingen, der kunne finde på at spise svenske kødboller til julefrokosten – det var en hurtig hverdagsret lidt ligesom spaghetti med kødsovs er det i dag. Men lavet rigtigt smager kødboller utrolig godt og er en perfekt julefrokostret af den lune slags. Her er de blevet piftet op med tranebær kogt i sukker og rødvin. Hvis jeg skal være helt ærlig, kan jeg bedre lide tyttebær end tranebær, de har en langt bedre smag. Men tranebær er så dekorative og der er jo ingen der siger, at man ikke kan servere tyttebærsyltetøj til alligevel. Kødbollerne kan selvfølgelig også laves uden tranebær og er ligesom for over 50 år siden, da min mor kom til Danmark, en fortræffelig hverdagsret, der vækker lykke hos alle aldre.

isa14.11.1351768

Fremgangsmåde:

20-22 stk

Kødboller

250 g hakket oksekød

250 g hakket svinekød el. hakket kalv/flæsk

1 lille løg

2 skiver daggammelt hvedebrød, helst et godt madbrød lavet på surdej

1 dl mælk

2 spsk finthakket dild

1/4 tsk allehånde

25 g smør

1-2 spsk mel

Salt og peber

Sovs

2 dl grøntsagsbouillon

3 spsk creme fraiche 38% eller piskefløde

1 spsk tyttebærsyltetøj

Tranebærkompot

200 g friske tranebær

75 g sukker

½ dl rødvin

Desuden

2 spsk finthakket dild til pynt

Fjern skorpen fra brødet og læg det i blød i mælken. Hak løget og svits det i lidt af smørret. Hak brødet til småstykker med en stor, tung kniv. Bland de to slags hakket kød med løg, brød, dild og allehånde og ælt farsen igennem. Smag til med salt og peber. Rul farsen til boller på størrelse med en valnød. Lad dem hvile køligt i mindst 15 minutter.

Rul kødbollerne i melet og steg dem i smørret, indtil de har fået en fin, brun skorpe. De må ikke blive sorte! Hæld bouillonen ved og lad kødbollerne simre i ca. 20 minutter. Jævn sovsen med creme fraiche eller piskefløde og smag den til med tyttebærsyltetøj, salt og peber.

Mens kødbollerne koger færdig, koges tranebærrene med sukker og rødvin i ca. 20 minutter eller indtil lagen er blevet tyk. Kom kødboller og sovs i et fad, hæld tranebærkompotten over og drys med dild. Server med små kogte kartofler, kartoffelmos eller rugbrød.

TIP: Du kan bruge rasp i stedet for brød. Kom både rasp og mælk i farsen og lad den hvile i 20-30 minutter, indtil raspen har suget al væden til sig og farsen er blevet fast. Du skal bruge ½-1 dl, det afhænger lidt af kvaliteten af det hakkede kød. Prøv dig frem med ½ dl og kom mere i, hvis farsen føles for løs. Kødbollerne kan også laves udelukkende af hakket oksekød.
900 x 600

 

 

 

 
 
 

4 kommentarer

 
 1. Birthe Diemar says:

  Sikke en super opskrift. Lavede dobbelt portion af farsen, så der også var til fryseren. Det smagte himmelsk….

 2. Sanne Lind says:

  Skal der slet ikke æg i

  • Isabella Smith says:

   Nej, det er faktisk ikke nødvendigt. Men hvis du vil kan du godt skære lidt ned på brød-mælkeblandingen og komme et æg i i stedet – det fungerer også fint.

 3. Bastian Kern says:

  Det er meget lækkert..
  Herhjemme er det en af ynglings retterne.
  Vi er to voksne og to drenge på 2 år og vi elsker den ret..

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 5 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).