Valnøddekarameller og choko-karameltrøfler

 

Hårde eller bløde, med eller uden chokolade? I dag står den på karameller som er anderdeles end de almindelige, seje karameller, man kan købe. Den første variant er runde, hårde karameller med en halv valnød indeni. De er min favorit, jeg elsker nemlig både valnødder og karamel. Den anden variant er chokoladekarameller, der er bløde som trøfler. Har du familiemedlemmer, der er bange for at brække tænderne på julens knas er det dem, du skal lave. De smelter på tungen og er skønne til en kop kaffe.

isa03121354509

Hårde valnøddekarameller

1 dl piskefløde
1 dl lys sirup
1 dl sukker
1 spsk smør
1 spsk vanillesukker
30 halve valnøddekerner

Kom fløde, sirup, sukker og vanillesukker i en gryde og kog det op. Lad karamellen koge uden låg i ca. 25 minutter – hold øje med den og rør i den jævnligt. Lav nu karamelprøven: Kom nogle dråber karamel i en kop med koldt vand og nulr den mellem fingrene. Den skal blive helt hård. Hvis du vil være helt sikker på at den er hård nok kan du også hælde en skefuld karamel ud på et stykke bagepapir og lade det stivne. Karamellen skal blive så hård, at du kan brække den i stykker. Kom smørret og valnøddekernerne i karamellen og rør rundt. Tag  valnøddekernerne op med en ske en af gangen og hæld dem ud på et stykke bagepapir med det karamel, der hænger ved. Lad dem stivne, hvorefter de kan pakkes i små æsker eller i plastikbeholdere.
TIP: Hvis du køber valnøddekernerne i poser, skal du sortere de hele, flotte fra og bruge dem. Men der vil sikkert være karamel til overs.  Kom de mindre pæne valnøddekerne i resten af karamellen. Hæld massen ud på et stykke bagepapir og knæk den i stykker til ‘nøddebrud’.
isa14.11.1351737

Bløde chokolade-karameltrøfler

175 g mørk chokolade
200 g sukker
2,5 dl piskefløde
250 g lys sirup
En knivspids salt, helt fint havsalt

Hak chokoladen i grove stykker og kom den i en skål. Kom fløde, sirup, sukker og salt i en gryde og bring det i kog under omrøring, indtil sukkeret er opløst. Lad karamellen koge i  20 minutter og lav derefter karamelprøven: Kom nogle dråber karamel i en kop med koldt vand og nulr den mellem fingrene. Den skal blive fast, men ikke stenhård. Når karamellen er klar hældes den over chokoladen. Rør rundt så  karamellen og den smeltede chokolade bliver til en ensartet masse. Hæld karamellen i en ikke for stor form beklædt med bagepapir. Vi brugte en brødform på 30 x 10 cm. Glat karamellen med en spatel eller en kniv uden skær. Lad den køle af i 20 minutter. Beklæd en bageplade med bagepapir. Smør en skarp kniv med lidt olie uden smag, eller med en bagespray. Tag karamellen ud af formen og skær den til romber. Placer karamellerne på bagepladen og lad dem stivne helt, gerne natten over. Karamellerne kan holde sig i over en uge i en beholder, der stilles i køleskabet.

 

 
 
 

5 kommentarer

 
 1. Isabellas, du stiller i en klasse for dig selv. Topklasse!! :)

 2. bodil tranberg says:

  Tak for de gode opskrifter. Har prøvet flere af dem med et godt resultat, men mine valnødekarameller vil ikke blive hårde ej heller stive, så de kan ikke engang tages af papiret. Har fulgt opskriften til punkt og prikket. Hvad er der gal? Er der nogen der har et godt bud? Tusinde julehilsner til læseren. bodil

  • Isabella Smith says:

   Den eneste forklaring jeg kan komme på er, at du ikke har kogt karamellen længe nok. Jeg har lavet dem flere gange, så jeg er sikker på, at der ikke er noget galt med opskriften. Men det kan godt tage lang tid, før karamellen er klar. Det er derfor, man lige skal huske at lave karamelprøven:)

 3. Kirsten says:

  Jeg elsker dine opskrifter, tak :-) nu vil jeg prøve valnøddekarameller og så vil jeg bare sig en rigtig god jul til alle derinde …

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 12 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).