Julens rødeste salat

 

Meget mere end en almindelig rødkålssalat! Her er en fin, rød salat, der – hvis jeg selv må sige det – smager utrolig godt. Salaten er lavet med en ‘bund’ af bulgur, der også er smukt rød, fordi den er blevet kogt med rødbedesaft. I den er der så blandet et væld af grøntsager, både rå og marinerede. Det er salat, der kun har godt af at trække lidt, så alle ingredienser ender med at gå op i en højere enhed og den kan holde sig adskillige dage, hvis den stilles i en lukket beholder i køleskabet. Den passer godt til næsten alle julens og nytårets lune retter, fra ribbensstegen 1. juledag til torsken nytårsaften. Du vil sikkert stønne lidt indvendigt, når dit blik glider ned over listen af ingredienser, men ved at lave den bliver man belønnet på samme måde som når man laver en gryderet: Man har lavet sig noget rigtig lækkert, der kan spises i flere dage.

isa14.11.1351773

isa14.11.1351775Fremgangsmåde:
Til 6 personer

2 dl bulgur

Til kogningen af bulguren:

5 dl vand
2 dl friskpresset rødbedesaft
1 tsk salt

eller

7 dl vand
1 stor rødbede i tern
1 tsk salt

Marinerede grøntsager
150 g squash (ca. ½ stor)
150 g aubergine (ca. ½ stor)
1 rødløg
½ dl olivenolie
½ dl balsamico eddike
1 presset hvidløg
Revet skal af ½ økologisk citron
Salt og peber

Rå grøntsager
350 g rødkål
70 g rå, skrællet rødbede (ca. 1 hel rødbede)
1 stort rødløg
½ radicchio salathoved
½ stort granatæble eller 1 lille

Dressing
½ dl olivenolie
Revet skal af ½ økologisk citron
Ca. 1 tsk havsalt, peber

Pynt:
1 bundt purløg
evt. 100 g hakkede, ristede hasselnødder

Begynd med at tilberede bulguren. Den vil få den flotte, mørkerøde farve, hvis du koger den med friskpresset rødbedesaft. Har du ikke en saftpresser (eller energien til at finde den frem), kan du i stedet koge bulguren i vand sammen med en frisk, skrællet rødbede skåret i tern. Det gør bulguren ret flot orangerød. Bulguren kan laves flere dage i forvejen og stå parat.

Lav nu de marinerede grøntsager. Dette kan også gøres et par dage i forvejen. Skær squash og aubergine i skiver og grill dem på en grillpande til de får flotte, mørke striber. Har du ikke en grillpande, kan du stege dem på en pande til de er gyldne. Skær dem derefter i tern på ca. 1 x 1 cm og læg dem i marinaden af olie, eddike, hvidløg, citronskal, salt og peber.

Tilbered de rå grøntsager: Snit rødkålen i meget fine strimler. Skær rødbeden i små tern. Hak rødløget fint. Skær radicchio-salaten i tynde strimler. Bank granatæblet godt igennem på alle sider, skær det over og skrab kernerne ud. Gem et par skefulde til pynt. Bland de marinede grøntsager og den marinade, de ligger i, med bulgur og rå grøntsager. Vend salaten godt rundt.

Lige inden salaten skal spises røres dressingen sammen. Den skal være ret salt, når du smager på den, da det er jo er til en stor portion salat. Kom dressingen over salaten og vend den godt rundt. Det gøres bedst med hænderne. Rist evt. hasselnødder i ovnen i 10 minutter, eller til de er let gyldne. Hak dem groft. Drys dem over salaten sammen granatæblekerner og fint klippet purløg.

TIP: Lav evt. en dobbelt portion og nyd den lækre salat i flere dage.

 
 
 

4 kommentarer

 
 1. Anne-Mette says:

  Uhm, den salat lyder spændende. Det skal prøves i julen.
  Tak for dejlig inspiration :-) .

 2. Elin Holm says:

  Hej Isabella
  Jeg lavede denne virkelig lækre salat i går til flæskesteg. Alle vores gæster roste den til skyerne. Den er krævende at lave, og ikke alle ingredienser er lige nemme at skaffe, men helt klart besværet værd. Vi skal helt klart have den juleaften i stedet for rødkål. Mvh Elin

 3. Anna Marie Birkmose says:

  Tak for endnu en dejlig opskrift.
  Vi lavede salaten i går, og den smagte skønt. Kunne desværre ikke få radicchiosalat eller granatæble. Erstattede det i stedet med rucola og lidt citronsaft. Det gik bestemt an. Salaten kan varmt anbefales. En perfekt blanding af noget friskt, salt, bittert, syrligt, sødt, blødt, knasende, sprødt. De marinerede grøntsager giver sådan et aromatisk pift til det hele.
  Glædelig jul til jer alle.
  .
  .

 4. Hanne Pedersen says:

  Hej Isabella

  Nyder dine indlæg hver dag og de mange gode og inspirerende opskrifter. Har du en opskrift på ris a la mande i din samling?;-)
  Tak for en skøn julekalender og hjemmeside.
  Mange hilsner fra
  Hanne
  Ups! Har fundet den på din side, tak!

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 12 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).