Håndskårne klejner

 

Mange tror, at det er svært at lave klejner. Jeg tror, det er kogeprocessen i olie, der får folk til at tænke SVÆRT. Man ser friture-gryder med tilhørende net foran sig og viger omgående tilbage. Men det er tværimod utrolig let at lave klejner, kogningen inklusive. Man har ikke brug for en frituregryde og behøver ikke engang at eje en klejnespore. Faktisk synes jeg, at håndskårne klejner er langt bedre, de bliver nemlig tykkere og mere dejagtige. (Men foretrækker du små, sprøde klejner kan en klejnespore købes overalt for meget få penge.) Dette er en rigtig god opskrift på klejner med en god smag af citron og kardemomme som jeg første gang offentliggjorde i min nu efterhånden mange år gamle julebog. Dengang skrev jeg, at jeg foretrak solsikkeolie til at koge klejnerne i. I år har jeg også prøvet mig frem med palmin, dvs. kokosolie, og jeg må sige, at det nærmest er umuligt at smage forskel på de to slags olier. Men solsikkeolie kan fås økologisk, en god ting, hvis man ønsker en helt igennem økologisk klejne.

900 x 600

Fremgangsmåde:

Ca. 40 stk

240 g hvedemel

60 g kartoffelmel

70 g smør

1 knivspids salt

1 knivspids hjortetaksalt

2 tsk stødt kardemomme

revet skal af 1 økologisk citron

2 æg

80 g sukker

2 spsk piskefløde

1 pakke palmin eller ½ liter solsikkeolie til at koge klejnerne i

Hak de to slags mel, smør, salt, hjortetaksalt, kardemomme og fint revet citronskal i en foodprocessor. Hæld blandingen over i en stor skål. Pisk æg, sukker og piskefløde sammen i en anden skål. Hæld æggeblandingen ned i melblandingen og ælt dejen godt igennem med hænderne. Pak dejen ind i sølvpapir og læg den i køleskabet natten over. Næste dag rulles dejen ud, den skal være ca. 3 mm tyk. Skær dejen i strimler på 4 cm med en skarp kniv. Skær strimlerne i skrå stykker, der er 8 cm lange (se billedet nedenfor). Det skrå stykke skal være ca. 5 cm langt. Skær et hul midt i dejstykket på ca. 1 cm. Træk den ene spids af klejnen gennem hullet. Træk til, snippen skal så langt ind at den danner et ‘vrid’. Varm olien op i en mellemstor gryde. Kog 2-3 klejner ad gangen. Hold øje med dem, for når olien er varm bliver de lynhurtigt brune. Vend dem med en gaffel, så snart de er blevet lysebrune på den ene side og tag dem op med en hulske, så snart de er blevet gyldne på den anden. Skru ned for varmen, hvis de bliver så hurtigt brune, at de slet ikke når at blive bagt – de skal have lov til at koge i olien i 10-20 sekunder på hver side, uden at blive helt mørkebrune. Læg de bagte klejner på et stykke køkkenrulle. Drys dem med flormelis, når de er kølet af. Klejner smager allerbedst lune og nybagte, men kan sagtens holde sig et par dage i en dåse.

isa03121354512

k1 900 x 600

 
 
 

7 kommentarer

 
 1. bodil tranberg says:

  Hjælp. Mine valdnøddekarameller bliver ikke stive eller hårde! Hvad har jeg gjort forkert og hvad kan jeg gøre? opskriften er fulgt til prikken. Har stor glæde af alle dine fine opskrifter. V julehilsner bodil

 2. Anja says:

  Meget fine klejner!
  Jeg har for første gang lavet klejner, og de er virkelig vellykkede! Tak for opskriften og ikke mindst den fine instruktion!

 3. Lise says:

  Jeg har for første gang forsøgt at lave klejner, og det var ikke så let… Det var meget svært for mig at få dejen til at hænge sammen. Efter at have rullet den ud og skåret den som beskrevet opstod problemet. Hver gang jeg skulle vende dejen igennem hullet knækkede den. Til sidst opgave jeg og mine klejner blev til små ruder-formede kager. De smager skønt, men de har ikke det rigtig klejne-tvist. Hvad kunne jeg have gjort? Mere mel? koldere dej? Har du et forslag.
  Tak for gode opskrifter og hygge.
  Kh. Lise

 4. Isabella Smith says:

  Lise, jeg er ked at høre at du har problemer med denne opskrift. Jeg har lavet disse klejner utallige gange uden problemer og netop tjekket opskriften her på bloggen igennem, men den er helt rigtig. Jeg bliver nødt til (forsigtigt) at spørge, om du kan have glemt noget? Æggene f.eks.? Jeg tror bestemt ikke, der skal mere mel i, det lyder mere som du har brugt for lidt af det, der får dej til at hænge sammen, dvs. æg, piskefløde eller smør, eller at du af en eller anden grund har brugt for meget mel. Måske der er noget i vejen med din vægt? Mit bedste forslag er at starte forfra og så være meget omhyggelig med, at alle ingredienserne kommer i og i de rigtige mængder.

  • Lise says:

   Tak for dit svar, Isabella, jeg forsøger igen.
   Jeg var faktisk ikke klar over at klejner kunne smage så godt. Jeg tror aldrig at jeg har fået dem “direkte fra gryden” før…
   God jul – og tak for masser af inspirationen.

   • Isabella Smith says:

    Lise, jeg har lige talt med en ung pige som lavede dem i går. Hun havde det samme problem som dig, da hun tog dejen ud af køleskabet. Så æltede hun den godt igennem og da dejen via æltningen blev lidt varmere blev den helt elastisk. Så forklaringen på dit problem er måske bare, at dejen har været meget kold. Men godt at høre, at de smagte godt alligevel. Også god jul dig.

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 13 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).