Confiteret nakkekamsteg

 

Her er en virkelig lækker ret til julefrokosten eller til en middag i løbet af juledagene. Det er en nakkekamsteg, der er blevet confiteret, dvs. først saltet og derefter kogt i svinefedt. Resultatet er en super mør, nærmest sprængt steg, der kan spises på flere måder. Den har den helt store fordel, at den kan holde sig i ugevis i køleskabet og dermed stå parat til du skal bruge den.
Før fryseren blev almindelig brugte man mange forskellige metoder til at få kød til at holde sig. At confitere er en af dem. Når man confiterer noget, salter man kødet først, hvorefter man koger det i fedt. Derefter kom man i gamle dage det confiterede kød i en stor krukke med fedtet over sig. Nu kunne kødet holde sig i månedsvis i en kølig kælder. At confitere er ikke længere noget man gør for at kødet kan holde sig, men for at give kødet den helt særlige, lækre sprængte smag og for at gøre det mørt. Mange vil sikkert kende confiterede andelår fra rejser til Frankrig, hvor det spises i stor stil. Men jeg vil nu sige, at det ikke skader at kødet kan holde sig, for det betyder, at denne steg kan laves her i denne uge og spises i den næste helt uden problemer. Smagen er super god, som en slags mellemting mellem flæskesteg og sprængt oksebryst. Man kan spise den confiterede steg både kold og varm. Her er den skåret ud i stykker, der er blevet stegt i lidt smør på panden. På toppen friturestegt grønkål, der smager vanvittig godt, samt tilbehør i form af rød salat, æblepeberrod og brun sovs tilovers fra juleaften.

isa14.11.1351783

Fremgangsmåde:

2 kg nakkekamsteg

500 g fint salt

Et helt hvidløg

1 pakke frisk timian

5-6 laurbærblade

2 kg svinefedt, mængden afhænger lidt af størrelsen på din gryde (fås i pakker i større supermarkeder)

Til servering:

30 grønkålsblade (ca. 5 pr. person)

Olie til stegning, f.eks. solsikkeolie

Ristet rugbrød

Rød salat

Æblemos med peberrod

Evt. sovs til overs fra juleaften

Smør til stegning

Første dag: Læg nakkekamstegen i et fad. Drys saltet henover den. Gnid det godt ind i kødet på alle sider. Læg et par kviste timian og et par laurbærblade over stegen. Dæk fadet med film og lad stegen stå koldt i 18-24 timer. Det er ikke lige meget, hvor længe stegen får lov til at salte. Står den i 24 timer vil den blive ret salt. Den vil egne sig godt til pålæg eller spist sammen med en sød æblemos. Bryder du dig ikke om, at den bliver alt for salt, skal du nøjes med at salte den i 18-20 timer. isa14.11.1351789

Anden dag: Skyl stegen fri for salt. Find en tykbundet gryde frem, der passer i størrelsen. Det er bedst, hvis stegen lige akkurat kan være i gryden, ellers skal du nemlig bruge uforholdsmæssigt meget fedt til kogningen. Smelt fedtet i gryden. Kom steget ned i fedtet. Det skal lige dække. Skær hvidløget over i to store stykker (det er ikke nødvendigt at skille feddene af eller at pille dem). Kom også timian ved. Lad stegen simre i fedtet i to timer. Det er vigtigt, at fedtet ikke bulderkoger, så bliver stegen nemlig tør og kedelig. Tag stegen op. Hvis stegen skal kunne holde sig i længere tid, skal du enten komme den i en beholder og hælde det flydende fedt over den, eller simpelthen fryse den. Men den kan sagtens holde sig i en lille uge bare pakket ind i sølvpapir.

Når stegen skal spises: Skær stegen i tykke stykker og skær dem til rektangler som på billedet. Varm olien op i en gryde. Steg de skyllede grønkålsblade i olien i et par minutter. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Drys fint havsalt hen over dem. Rist rugbrødet. Varm evt. sovsen. Steg kødstykkerne ved svag varme i smørret til kødet er varmt og siderne gyldne. Anret stykkerne på tallerknerne. Drys stegt grønkål over. Kom rød salat, sovs og æblemos ved. Server med det ristede rugbrød.

 

TIP: I stedet for at skære kødet i skiver og stege det, kan du varme hele stegen i ovnen ved 180 grader og skære den i skiver som en almindelig flæskesteg. Den kan også spises kold med peberrodssalat eller stegte æbler. Har du ikke sovs til overs fra juleaften kan du lave en svampesovs i stedet.

isa14.11.1351785

 
 
 

7 kommentarer

 
 1. I.C. says:

  Spændende opskrift! Skal prøves engang. Isabella jeg har ledt og ledt efter den huskeliste du nogle gange har lagt ud til jul, men kan ikke finde den. Har desværre ikke fået den gemt. Håber den kommer igen i år. Den er virkelig god at have ved hånden!

  • Isabella Smith says:

   Det glæder mig, at du har været glad for huskelisten. Den kommer her på kalenderen om et par dage.

 2. Denne opskrift lyder som noget jeg godt kan lide, da jeg er rigtig glad for både sprængt kød og flæskesteg.
  Mon jeg også kan bruge andefedt fra juleaften til denne opskrift?

  Bedste Julehilsner,
  Ann

  • Isabella Smith says:

   Det kan du helt sikkert, men der vil ikke være nok, med mindre I skal have mange ænder….Men det vil sikkert give en god smag blandet med købt svinefedt.

 3. Linea says:

  Den opskrift skal vist bruges til mit tilskud til familie julefrokosten.
  Skal den bare skæres tyndt ud og være kold, når det er til pålæg?

  • Isabella Smith says:

   Det kan man jo gøre som man vil, men selv kan jeg godt lide skiver med lidt bid i – jeg ville nok selv skære den i skiver på ca. 3 mm, dvs. som en meget tynd skive varm flæskesteg og ikke i helt tynde skiver som f.eks. oksebryst. Men som sagt, det er helt op til, hvad man selv synes godt om.

 4. Inge Lyck says:

  Hej Isabellas Veranda :)
  Tak for en spændende side
  Ved du om denne metode har været brugt i forhold til oksekød?
  Mvh Inge Lyck

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 6 + 5 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).