Leverpostej med variationer

 

Ikke en jul uden leverpostej! Her er en god grundopskrift, der kan tilsættes forskellige smagsgivere, så der faktisk er fire forskellige postejer at vælge imellem: Klassisk, med oliven, med svampe og med valnødder. Selv elsker jeg valnødder og kommer dem i stort set alt, hvad jeg kan finde på, men de andre variationer er også gode.

900 x 600

 

Fremgangsmåde:

Grundopskrift ( 2 rugbrødsforme eller 4 folieforme)

800 g kalvelever

350 g spæk

2 små løg

4 ansjoser i olie

50 g smør

4 æg

3 spsk mel

4 1/2 dl mælk

1 tsk allehånde

1/2 reven muskatnød

2 tsk salt, friskkværnet peber

Hak leveren og spækket gennem kødhakkeren hver for sig (hvis du ikke har en kødhakker, så få slagteren til det, eller køb en færdighakket, frossen blanding). Hak løget meget fint, hak ansjoserne og bland det med leveren. Lav en opbagning: Kom smørret i en stor gryde, lad det smelte let. Tilsæt melet. Kom lidt vand ved og pisk kraftigt. Tilsæt derefter mælken lidt efter lidt. Når opbagningen er tyk, tilsættes spækket. Lad det køle lidt af. Tilsæt levermassen. Rør rundt. Pisk æggene og krydderierne sammen i en skål og kom dem i postejen. Rør godt rundt og kom posten i brødforme. Mindre folieforme kan også bruges. Bag postejerne ved 170 grader i cirka en lille time i vandbad – små forme skal bages i korte tid. Stik et træspyd i postejen for at tjekke om den er færdig. Leverpostejen er god at fryse. Den skal fryses rå. Bag den frosne leverpostej cirka 20 minutter længere.

 

Valnøddepostej med valnødder

1/2 portion grundopskrift

Desuden:

5-6 skiver tyndt skåret pancetta

150 g hakkede valnødder

3 laurbærblade

1 tsk rosmarin

Beklæd en rugbrødsform med pancettaen. Bland valnødder og rosmarin i leverposten og hæld den i formen. Luk med pancetta og pynt med laurbær. Bag i ovnen som anvist under grundopskrift.

 

Svampepostej

1/2 portion grundopskrift

Desuden:

80 g tørrede svampe

1 spsk cognac

lidt vand

1 spsk friske timianblade
Udblød svampene i vand og cognac i mindst 15 minutter. Lad dem dryppe af i en sigte. Svits dem i lidt smør eller olie på panden sammen med timianblade. Krydr med salt og peber. Kom lidt over halvdelen i postej-farsen. Kom postejen i en form og pynt med resten af svampene. Pynt med ekstra timian. Bag postejen i ovnen som anvist under grundopskrift.

 

Kalvepostej med oliven

1/2 portion grundopskrift

Desuden:

300 g hakket, magert kalvekød

1 æg

1/2 spsk mel

2 spsk portvin

1 fed hvidløg

100 g sorte oliven og uden sten

1 tsk korianderfrø

Lav en fars: Snit hvidløget fint og hak 3/4 del af de sorte oliven. Bland i en skål med hakket kød, æg, portvin og mel. Rør godt sammen og lad farsen hvile i mindst 30 minutter. Kom halvdelen af leverpostejen i en form. Kom så farsen oven på og afslut med resten af leverpostejen. Pynt med de resterende oliven. Giv korianderfrøene en tur i morteren og drys dem over den ubagte postej. Bag postejen i vandbad ved 170 grader i mindst en time i ovnen. Server med små agurker og en syrlig salat.

900 x 600 post

 

 

 
 
 

0 Kommentarer

 

Vær den første til at skrive en kommentar.

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 8 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).