Helt runde æbleskiver

 

Der er mange måder at lave æbleskiver på, men jeg foretrækker stadig denne som jeg fik for over 15 år siden af en virkelig æbleskive-rutineret, ældre dame. Den laves med gær og skal derfor hæve en times tid, så man kan altså ikke lave æbleskiverne i det øjeblik, æbleskive-trangen overvælder én. Til gengæld bliver de mere holdbare end dem bagt med bagepulver, nøjagtig ligesom brød med gær holder sig længere saftigt end brød bagt med bagepulver. Eller sagt på en anden måde: Du kan lave dem dagen i forvejen og varme dem op i ovnen lige inden de skal serveres.

Hvis man hører til de perfektionistiske, der synes det er sjovt at få sine æbleskiver lige så runde som dem, man kan købe i butikkerne, får du også i dag en vejledning til, hvordan den skal skæres. Det er ikke spor svært, men det kræver lidt nusse-tålmodighed.

5--1000x667

 

Sådan gør du:

500 g mel

½ l sødmælk

4 æg

100 g smør plus smør til bagningen (brug IKKE margarine)

100 g sukker

50 g gær

1 økologisk citron

½ tsk kardemomme

Lun mælken til den er lillefingervarm. Rør gæren ud i lidt af mælken. Rør resten af mælk i og tilsæt æggene. Smelt smørret forsigtigt, det må ikke blive brunt. Tag det af varmen. Riv citronen fint. Bland mel, sukker, citronskal og kardemomme. Rør det smeltede smør i mælkeblandingen. Rør de tørre ingredienser i. Pisk dejen godt med en elpisker eller i en røremaskine. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, det tager ca. 1 time. Rør dejen igennem og hæld den over i en kande, så den er let at hælde ned i hullerne.

Varm æbleskivepanden godt op. Kom en lille smørklat i hvert hul. Hæld dej i hullerne. Hvis du vil have dem helt runde, skal hullerne fyldes næsten til kanten. Bag dem ved god varme til overfladen er gylden. Vend dem, så de står op (se billederne nedenfor). Bag igen til de er gyldne. Vend dem, så de står skævt og den sidste dej løber ud i hullets bund. Fyld nu dej i æbleskiverne med en teske. Vend en sidste gang, så de er gyldne hele vejen rundt. Bag æbleskiverne færdige i ovnen med et stykke sølvpapir over sig ved 150 grader i ca. 10 minutter.

1---1000-x-667Hæld dejen i æbleskivepanden, det kan gøres med en ske eller du kan hælde direkte af en kande. Hvis du vil have æbleskiverne helt runde, skal der dej næsten helt op til hullets kant. Vend æbleskiverne, så de står op

Vend æbleskiverne med en kødnål, så de står op på siden og dejen løber ned i hullet. Lad dem igen blive gyldne.

Vend dem, så de står skævt

Vend dem endnu engang, så de står skævt og den sidste dej løber ned i hullet. Fyld nu mere dej i dem med en teske.

Helt runde æbleskiver

Vend dem igen, så de er gyldne på alle sider. Kom dem til sidst i et fad, dæk med sølvpapir og bag dem færdige i ovnen i ca. 10 minutter ved 150 grader.

6--1000x667

Drys med flormelis og server æbleskiverne med sukker og evt. syltetøj.

 
 
 

13 kommentarer

 
 1. Helle Petersen says:

  UPS – det har jeg vist ikke tålmodighed til :-)
  I min opskrift med natron har jeg udskiftet halvdelen af hvedemelet med kæmpedurum mel, så holder de fint faconen ved at vende 1 gang :-)

 2. Lisbeth says:

  Er de fryseegnet ?

  Så kan de jo laves i god tid.

 3. Helle Skaarup says:

  Denne opskrift fra ‘en ældre dame’ vil jeg prøve i dag. Specielt måden, æbleskiverne vendes på.
  Mine kommentarer kommer efterfølgende! ;-D

 4. Ann-Britt says:

  Hvor mange æbleskiver får jeg ud af denne portion dej?

  • Isabella Smith says:

   Du får ca. 40 stykker, lidt afhængigt af din æbleskivepande og hvor meget du fylder æbleskiverne. Mvh Isabella

 5. Louise says:

  En sprøjtepose med lidt dej, kan også nemt anvendes istedet for en teske.

 6. Mette Hammer says:

  Pudsigt, forleden bagte vi æbleskiver og diskuterede, hvordan vi kunne undgå, at de blev hule. Vi blev enige om, at hulningen nok var til et stykke æble . Resultatet blev som det plejer – hule. Men så var der masser af plads til syltetøj :-)
  Næste gang prøver vi din opskrift og metode – og TAK for den.
  Med de bedste hilsener
  METTE

 7. Kirsten says:

  Denne opskrift på æbleskiver minder en hel del om en over 50 år gammel opskrift, jeg har. Den er også med gær og kan fryses.
  I min opskrift skal æggeblommer og -hvider dog deles, og hviderne piskes stive og vendes i dejen til sidst, dermed bliver æbleskiverne meget lette. I min opskrift skal æbleskiverne steges i svinefedt, som kan blive meget varmt.

 8. Charlotte says:

  Nu kommer jeg til at lyde fuldstændig modsat af alle andre her i tråden, som godt kan lide deres æbleskiver luftige… Jeg efterlyser en opskrift på æbleskiver som minder om dem man kan købe i Den Gamle By i Århus. Jeg tror at jeg har fundet frem til at de bager deres æbleskiver i svinefedt, så bliver de fantastisk sprøde og lidt seje udenpå. Indeni er de nærmest lidt klæge og med et ret stort hulrum. Er der nogen som kan bidrage med gode råd her? :-)

 9. Janne Kwasniak says:

  Hvis man vil fryse dem, skal man så vente med turen i ovnen til de skal spises.

  • Isabella Smith says:

   Hej Janne, nej, de skal være helt færdige, inden du fryser dem. Held og lykke med det, mvh Isabella

 10. Sophie says:

  Hej Isabella,
  kan man bruge tørgœr? I så fald, hvor meget i stedet for de 50g frisk gœr?
  Jeg bor I USA og det er ikke så nemt at finde det friske…

  Tusind tak!
  :)

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 11 + 14 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).