Specier – en hurtig og lækker småkage

 

De fleste har en svaghed for noget i den søde ende. Min er helt klart småkager. Glem farvestrålende gummislik i poser, chokolade i diverse procenter eller dåselakrids til eksorbitante summer, jeg kunne sagtens leve uden det hele. En rigtig god småkage, derimod… Når man lige ser bort fra brune kager skal en rigtig god småkage efter min mening mest smage af smør og sukker, måske tilsat lidt vanilje, citron eller kokos. Og det er netop, hvad specier gør. Specier, hvis navn formentlig kommer af, at de oprindeligt var på størrelse med mønten en specie, kunne kaldes for danskerens svar på shortbread. Man kan godt hævde, at en virkelig god shortbread er et ædlere stykke bagværk end specier, men til gengæld er specier meget hurtigere at lave. Mandelsplitterne kan erstattes af mandelflager, der kan købes færdigsnittede i poser. Opskriften her er en af de gamle fra Karolines Køkken, dog har jeg tilsat vaniljesukker for at gøre den ekstra sød og lækker.specier på fad

Sådan gør du

400 g smør

500 g hvedemel

150 g flormelis (ca. 3 dl)

1 spsk vaniljesukker

50 g perlesukker

½ dl mandelsplitter eller flager

Rør smør, mel og sukker sammen i røremaskinen. Dejen vil ikke samle sig helt i røremaskinen, så hæld den ud på et meldrysset bord og ælt den igennem med hænderne. Rul dejen til tykke stænger og tril dem i perlesukker. Læg dem i køleskabet til næste dag. Skær stængerne til skiver på ca. ½ cm. Læg skiverne på en bageplade beklædt med bagepapir eller en bagemåtte. Bag småkagerne øverst i ovnen i ca. 8 minutter eller til de er let gyldne ved 180 grader varmluft, eller ved 200 grader uden varmluft. Du kan fryse stængerne, så du altid lige kan lave dig en portion friskbagte småkager.

specier på bræt

Det er hurtigt at lave specier, fordi man kan røre dejen sammen i røremaskinen. Hvis man ikke har en røremaskine, hakker eller smuldrer man smørret i melet først. Deres ruller de til stænger og trilles i perlesukker.

specier på plade

Kagerne kommes på en plade og drysses med mandelsplitter eller mandelflager inden de bages. Man kan også springe mandlerne helt over – specierne smager fint uden!

 
 
 

11 kommentarer

 
 1. Linda Hjort Jørgensen says:

  Hej Isabella…
  Jeg glæder mig hvert eneste år over de dejlige opskrifter og gode ideer.
  Tak for en skøn julekalender.
  Til dagens småkage.., skal smøret være koldt eller blødt (stuetemperatur)??

  • Isabella Smith says:

   Hej Linda, tak for din søde besked. Smørret skal ikke være køleskabskoldt, men heller ikke for blødt, for så kan du ikke trille dejen til stænger. Jeg tog smørret ud af køleskabet en times tid, inden jeg gik i gang sidst jeg lavede dem og det passede fint. Mvh Isabella

 2. Susanne says:

  Hvor varm skal ovnen være ?

  • Isabella Smith says:

   Hej Susanne, jeg beklager, at jeg ikke fik skrevet det ordentligt. Det er nu tilføjet opskriften, se ovenfor. Mvh Isabella

 3. Birgit M. says:

  Jeg er helt enig, en småkage skal smage af smør og sukker. Jeg kan også godt undvære alt muligt slik, men en go’ småkage og et krus kaffe/te, det er altid godt Shortbread er helt klart en favorit, så mon ikke jeg skal igang med denne opskrift!!!
  Hilsen
  Birgit M.

 4. Birgit Lang says:

  Hej Isabella

  Vil du ikke nok udgive en bagebog, hvis du ikke allerede har gjort det? Dine opskrifter er fantastiske og passer i mål og bagetid.
  Kommer dine safranboller til Luciadagen med?
  Med venlig hilsen
  Birgit L

 5. simone norling says:

  Tant Siris plumkage, julebollerne, safranbollerne, Biscottierne, ja, der er mange sikre hits her hos os.

  Kan på det varmeste anbefale dine opskrifter, man kan altid regne med dem, så resultatet bli’r godt.

  En bagebog ville være en rigtig go ide.
  Mange venlige hilsner,
  Simone

 6. Grete says:

  Kære Isabella
  Min mor lever desværre ikke mere, hun lavede de dejligste sprøde spesjer , jeg kan huske hun lagde dem på pladen med 2 teskeer, er det en opskrift du kender ?

 7. Sine says:

  Hvor tykke er rullerne ca?

  • Isabella Smith says:

   Det bestemmer du sådan set selv, men jeg plejer at lave dem ca. 5 cm i diameter. Mvh Isabella

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 6 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).