Et julerugbrød på den svenske måde

 

En af de ting, jeg altid køber med hjem fra Sverige, er deres søde, mørke brød, en såkaldt ‘limpa’. Det er det tætteste, svenskerne kommer på et rugbrød, selv om en limpa er både lysere, sødere og mere krydret. Jeg synes, det smager utrolig godt med en skive ost på eller gør som svenskerne: Lav en juleskinke og spis resten af den som pålæg på netop dette brød. Her er en udvidet juleversion, der både er mere krydret end de almindelige limpa’er og desuden fyldt med tørrede abrikoser, mandler og valnødder. Det giver et rugbrødslignende brød med masser af smag. Server det til julefrokosten eller spis det til morgenmad med smør og en skive god ost – gerne en svensk. Den bedste af de hårde, svenske oste hedder Västerbotten. Den er også lidt dyrere end den almindelige Grevé eller Prästost, men den er pengene værd.

Svensk julebrød

Sådan gør du:

Til 3 brød i den form, du ser på billedet

Dag 1:

30 g hørfrø

100 g havregryn

250 g tørrede abrikoser

100 g mandler

100 g valnøddekerner

4 dl vand

Skær abrikoserne i store tern. Kom alle ingredienserne i en skål i nøjagtig den rækkefølge, de står i. Hæld vand over dem – rør ikke rundt! Lad blandingen stå 12 timer i stuetemperatur.

 

Lav nu fordejen:

200 g rugmel

1 tsk honning

1-2 tsk surdej NB! Hvis du ikke har en surdej, kan du se, hvordan man laver en her>>

2½ – 3 dl varmt vand (ca 45 grader)

Bland fordejen godt, det er vigtigt, at den bliver luftig. Brug gerne en træske. Blandingen skal have konsistens som luftig havregrød. Lad den stå et varmt sted, gerne ved 25-28 grader i 12-15 timer.

 

Dag 2:

Bland alt fra første dag med det følgende:

400 g hvedemel

300 g rugmel

10 g gær

25 g salt, helst fint havsalt

1 tsk anis

2 tsk kanel

2 tsk revet appelsinskal

1 knivspids nelliker

1 knivspids ingefær

1½ dl mørk sirup

ca. 2 dl varmt vand

 

Bland det hele, men holdt lidt vand tilbage. Dejen skal være blød, men formbar, omtrent som en fin bolledej. Lad dejen hæve i en time ved stuetemperatur.

Del dejen i to og rul den ud på et meldrysset bord til to aflange brød. Kom dem i formene, de skal være ca. to tredjedel fyldte. Lad brødene hæve i 60-90 minutter, eller til brødene er hævet op til formens kant. Sæt ovnen på 230 grader og sæt en bradepande med kogende vand ind på den nederste rille. Når ovnen er varm bages brødene midt i ovnen i 10 minutter. Herefter skrues varmen ned til 170 grader og brødene bages videre i 50-60 minutter. Brødene skal have en kernetemperatur på 98 grader (test dem evt. med et stegetermometer) og være gyldne med en god, sprød skorpe. Lad brødene køle helt af på en rist, inden der skæres i dem. Brødene kan sagtens fryses.

Første dagDen første dag sætter man mandler, nødder, tørrede frugter, havregryn og hørfrø i blød. I en anden skål laves fordejen.

brød 3Næste dag røres hele dejen sammen. Det kan gøres med en træske, men også i en røremaskine, hvis man foretrækker det. Dejen hældes i forme og efterhæver, indtil de bages i ovnen i ca. en time.

 

 
 
 

0 Kommentarer

 

Vær den første til at skrive en kommentar.

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 6 + 8 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).