Savarin – en klassisk fransk dessert

 

Jeg fik denne klassiske, franske dessert for første gang på en bistro i Paris på en mørk og råkold januardag, hvor regnen stod ned over Paris i grå gardiner, og intet kunne føles mere rigtigt end at sætte sig ind på en varm og hyggelig bistro. Jeg havde hørt om savarin’er, men faktisk aldrig smagt den og havde heller adrig haft rigtig lyst til at smage/bage den, simpelthen fordi jeg ikke havde forstået, at det ikke er kage som sådan, men en dessert. Men da jeg så, at stort set alle gæsterne valgte denne dessert tænkte jeg, at den måske alligevel skulle prøves. Og det var heldigt, for den har alt, hvad en god dessert skal have. Den er sød og syndig uden at være for meget, og overraskende, fordi man slet ikke er vant til at spise kager på denne måde, i hvert fald ikke heroppe nordpå. Som prikken over i’et kan den laves i forvejen, ja, den skal faktisk laves mindst tolv timer, inden den skal spises. Men den holder sig så godt, at man sagtens kan lave den to dage i forvejen. Og har man en rest tilovers, behøver man ikke spise den op med det samme, men kan nyde den i små hapsere over flere dage…
savarin på fad

Sådan gør du:

Til 8 personer

 

Kage:

250 g hvedemel

75 g blødt smør

5 spsk sukker

3 æg

10 g gær

1 dl sødmælk

 

Sirup:

175 g sukker

175 g lyst muscovadosukker (du kan bruge almindeligt sukker i stedet, men muscovadosukker giver en lækker, mørk karamelagtig smag)

3½ dl vand

2 dl brun rom

Skallen af en halv citron

 

Tilbehør:

5 dl piskefløde

Ca. 1 dl flormelis – den skal være ret sød

1 tsk ægte vaniljepulver, eller kornene fra en stang vanilje

 

Lav først kagen:

Lun mælken til den er fingervarm. Rør gæren ud i lidt af mælken. Kom resten af ingredienserne i en skål, gerne i en røremaskine, og pisk dejen i mindst 5 minutter. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Smør en randform og kom dejen i formen. Lad den efterhæve i en time. Bag kagen i ca. 20 minutter ved 200 grader. Den bliver ret mørk udenpå. Tag den ud af formen og lad den køle af på en rist. Kom den tilbage i formen, når den er helt kold.

 Lav nu siruppen:

Kog vand, sukker og citronskal op og lad det koge, til sukkeret er helt opløst. Tag gryden af varmen og lad sukkerlagen køle lidt af. Kom rommen i. Hæld den varm sirup over kagen. Lad kagen trække i mindst tre timer. Jeg synes dog, at kagen bliver bedst, når den får lov til at trække natten over. Skær kagen i ret tykke skiver og server dem enten på et fad eller enkeltvis på kagetallerkner med flødeskum til. Stil evt. en flaske god rom på bordet, så gæsterne kan dryppe mere rom over.

Flødeskum:

Pisk fløden let med flormelis og vanilje. Det er vigtigt, at den ikke bliver for stiv.

 

Savarin - sirup hældes over

savarin på tallerken

 

 
 
 

2 kommentarer

 
  1. Helle Skaarup says:

    Der er divergenser mellem opskriften på forsiden og her på bloggen. Kontroller og giv venligst den rigtige opskrift!
    På forhånd tak. Jeg glæder mig til at bage denne lækre dessertkage. Vh. HS

    • Isabella Smith says:

      Hej Helle, det er den samme opskrift, her på bloggen har jeg bare fordoblet mængden af flødeskum, fordi der faktisk er kage nok til otte personer. Jeg har også brugt halvt almindeligt sukker og halvt muscovadosukker til siruppen, fordi jeg synes, det giver en god smag, men man kan sagtens bare bruge almindeligt sukker Mvh Isabella

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 4 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).