Tre slags smør til julefrokosten

 

På gode restauranter får man ofte serveret forskellige slags smør til sit brød og det er en skik, man godt kan efterligne, hvis man skal have gæster til julefrokost. Jeg skal ærligt indrømme, at det er en farlig sag at servere, for det smager så godt, at man risikerer at spise sig mæt i brød og smør! På den anden side gør det kravene til pålægget lidt mindre… Her er tre forskellige slags smør. Brug det bedste smør, du kan få, her skal der ikke spares på kvaliteten. Jeg synes, at det økologiske smør fra Thiese smager fantastisk godt, men alt dansk økologisk smør er virkelig godt. Bor du i nærheden af en Irma skal du prøve det franske smør, La Motte. Det er så godt, at det også er en delikatesse uden tilsætninger af nogen art.

Tre slags smør

 

Smør med brunede løg

Dette smør egner sig godt på rugbrød til traditionelle juleretter som medisterpølse, ribbenssteg etc. Det er også lækkert til ost.

250 g blødt smør

½ dl kærnemælk

1/4 dl rapsolie

50 g brunede løg (ca. ½ mellemstort løg plus en klat smør til stegningen)

ca. 1/4 dl æbleeddike

 

Skær løgene i store tern og brun dem i en smør. De skal være gyldne og karamelliserede, men ikke sorte. Kom løgene i en foodprocessor eller blender sammen med kærnemælk, rapsolie og halvdelen af æbleeddiken. Pisk smørret i en røremaskine eller med en elpisker til det er luftigt. Kom løgblandingen i. Smag efter og tilsæt resten af eddiken eller efter smag. Kom smørret i en form, f.eks. en lille brødform. Lad det blive helt koldt, inden det skæres ud.

 

Smør med røget salt

250 g usaltet, blødt smør

1½-2 tsk røget salt

(mange saltfirmaer producerer røget salt, f.eks. kan man få røget salt fra Maldon i Irma)

Stød saltflagerne i en morter. Pisk smørret blødt med en elpisker eller i en røremaskine. Tilsæt salt efter smag. Rul saltet til en tyk rulle, pak det ind i film og læg det på køl.

 

Smør med grillet rød peberfrugt

Dette smør egner sig godt til fisk som f.eks. røget laks.

250 g smør

1 rød peber

Skal af 1 usprøjtet citron

Saft af ca. ½ citron

Salt og peber

Skær den røde peberfrugt i brede striber, fjern den hvide indmad og grill stykkerne til de er helt sorte. Kom stykkerne i en plastikpose, slå en knude på og lad dem køle af. Tag dem ud af posen og fjern skindet. Riv citronen. Blendt peberfrugten med smør og citronskal. Smag til med citronsaft, salt og peber. Smørret skal smage godt af citron, men ikke være for surt.

 

 

 

 

 

 

 

.

 
 
 

0 Kommentarer

 

Vær den første til at skrive en kommentar.

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 7 + 12 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).