Bondekager – en svensk småkage-klassiker

 

Her er en svensk småkage som står mit hjerte særligt nær, fordi den var et fast indslag i hele min barndom. Det er en lidt sej småkage, der smager rigtig godt af karamel og mandler. Den er virkelig let at lave, det var den første småkage jeg og mine søstre kunne lave uden voksen overvågning. Dejen kan endda laves længe i forvejen og rulles til en pølse som enten fryses eller lægges på køl, så man hurtigt kan trylle en plade nybagte småkager ud af ovnen. Som prikken over i’et holder kagerne sig godt i en dåse. Billige er de også, for der kommer omkring 80 småkager ud af en portion, hvor der ikke engang bruges en hel pakke smør og kun 75 gram mandler.

Bondekager

 Sådan gør du:

Ca. 80 stk

 

200 g smør

200 g sukker

3 spsk lys sirup

75 g mandler

300 g mel

8 g potaske

Blend smør, sirup og sukker sammen i en foodprocessor. Tilsæt mandlerne, der ikke skal smuttes, og hak dem med. Hæld dejen over i en anden skål og sigt mel i. Rør potasken ud i lidt vand og rør det i dejen. Rul dejen til en 4 cm tyk pølse. Hvis dejen er blevet for blød, lægges den i køleskabet en kvarters tid og rulles til en pølse, når den er blevet kold. Lad pølsen hvile i køleskabet til næste dag. Sæt ovnen på 180 grader. Skær pølsen i skiver på ca. 3 mm. Læg kagerne på en plade med ret store mellemrum, da kagerne flyder en del ud. Bag dem midt i ovnen til de er blevet gyldne, det tager ca. 10 minutter. Når kagerne er nybagte vil de være sprøde, men efter lidt tid bliver de seje og det er sådan, de skal være.

Dejen skæres ud

 

 

 
 
 

3 kommentarer

 
 1. Ina Vilby says:

  Hvor længe i ovn og ved hvilken temperatur??

  • Isabella Smith says:

   Hej Ina, det står faktisk i opskriften, ca. 10 minutter ved 180 grader. Mvh Isabella

 2. susan says:

  endnu en gang finder jeg en opskrift på isabellas hjemmeside. også denne glæder jeg mig til at bage med mit barnebarn.
  hvornår kommer julen 2015 på din hjemmeside ?

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 2 + 4 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).