Steg juleanden i forvejen

 

Hvordan steger man anden dagen i forvejen? Det er et spørgsmål, jeg får ret ofte her i julekalendertiden. Nogle kan endda huske, at der engang i bladet var en beskrivelse af, hvordan man gør det. Jeg har fundet artiklen frem og efterprøvet tricket fra dengang, der gik ud på at stege anden i en stegepose dagen før og gennemvarme den næste dag, inden den skal spises. Der er faktisk mange fordele ved at gøre det på denne måde. For det første får man allerede dagen i forvejen en dejlig sky og kan derfor laves saucen i forvejen. Så slipper man for at bakse med den selve juleaften. Den anden store fordel er, at anden kun skal efterbruges i 30 minutter selve juleaften. Hvis man har varmet ovnen op, kan man derfor sætte anden ind, når man VED at der kun er 30 minutter til man skal spise. Når ænder bliver tørre skyldes det jo ofte, at de andre ting, man skal have færdige som f.eks. netop sovsen eller de brunede kartofler, ikke er færdige til tiden og at ænderne derfor får lov til at stå lidt for længe i ovnen for ikke at blive kolde. Man kan endda skære hele anden op, inden man efterbruner den. Så slipper man for at skære den op, mens man står i sit pæne tøj…

Stegt and med rødkål

1 dansk landand på 3-4 kg
Fyld:
3 æbler, helst coxorange eller holstener cox
100 g udstenede svesker
Salt og peber
25 g smør
Sæt ovnen på 160 grader. Tør anden godt af med køkkenrulle. Fjern eventuelle rester af dun og fjer med en pincet. Skær æblerne i både, fjern kernehusene og skær dem i skiver. Gnid anden med lidt salt indvendigt. Fyld den med æbler og svesker og luk den med kødnåle. Kom den i en stegepose og luk den til. Prik et par huller i toppen, så dampen kan slippe ud. Steg anden i to timer.

NB! Det er meget vigtigt, at temperaturen i din ovn ikke er højere end 160 grader. Hvis du ved, at din ovn er lidt varm i det, så sæt temperaturen ned. Hvis du er usikker, så køb et ovntermometer. Hvis anden bliver stegt bare 20 grader højere, altså på ved 180 grader, bliver den tør.

Klip i hul i stegeposen, når anden er færdig og hæld sky og fedt op i en skål. Stil den koldt, så fedtet samler sig på overfladen. Tag anden ud af posen, pak den ind i sølvpapir og læg den på køl til næste dag. Du kan også partere den nu – det er lidt nemmere at gøre det, mens den stadig er lun, end når den er helt kold.
Efterbruning – ca. 30 minutter inden anden skal serveres
Sæt ovnen på 260 grader mindst en time før anden skal spises. Pak anden ud, fjern æbler og svesker. Del anden i stykker og læg dem i en bradepande, eller stil hele anden på en rist over bradepanden. Smelt smørret. Pensl omhyggeligt andestykkerne eller den hele and med det smeltede smør. Hvis anden er parteret skal stykkerne have 15-20 minutter, ellers skal anden have ca. 30 minutter. Hold øje med den hele tiden, den skal ud i det øjeblik, skindet er blevet gyldent og sprødt. Hvis din ovn kun har varmluft, skal brune-tiden sikkert forkortes. Tjek efter 10 minutter og derefter hvert 5. minut. Kom æbler og svesker i ovnen ca. 10 minutter, inden anden er færdig, så de også blive varmet op inden servering.

 
 
 

2 kommentarer

 
 1. Christel Tajo-Hjenner says:

  Kære Isabella,
  Tak for dine dejlige opskrifter. Jeg har prøvet, med stort held, at lave anden dagen i forvejen – det fungerer godt. Mit svage punkt er til gengæld at lave sauce – noget jeg med vilje aldrig har lært da jeg ellers ville lave det til alting ;-)
  Jeg har søgt her på siden, men kan ikke finde en vejledning til en sauce til anden…. kan du mon trylle en frem?
  Rigtig glædelig jul,
  Christel <3

 2. Bodil Kaspersen says:

  Tak for dette supergode tip. Anden blev meget fin og velsmagende. Et stort plus, at der nærmest intet var at rengøre i ovn eller bradepande bagefter.
  Og den gode sky dannede sammen med fond kogt imens på indmad (minus lever), vingespidserne, halsen, nogle svesker, laurbærblade og peberkorn grundlaget for en dejlig sauce.

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 5 + 12 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).