Battenbergkage – en kage til nytår

 

Her er en opskrift på en klassisk, engelsk kage, der med sit festlige udseende og marcipanbeklædning egner sig rigtig godt som nytårskage. Jeg fik den for første gang, da jeg holdt jul hos min bror i Dublin og vi en af juledagene indtog en klassisk afternoon tea på byens bedste hotel. Og det er sikkert derfor, jeg selv forbinder den med vinter og nytår. Det skal dog ikke forhindre dig i at lave den på andre tidspunkter. Det er nemlig også en strålende forårskage og bryllupskage, for kagen blev bagt da prinsesse Victoria af England blev gift med den tyske prins Battenberg den 30 april 1884 og fik siden navnet Battenberg-kage. Som med alle populære retter kan man finde et hav af opskrifter på denne kage, som grundlæggende består af fire bjælker sandkage, der er limet sammen med abrikosmarmelade og til sidst beklædt med marcipan. Jeg har forsøgt mig med forskellige sandkageopskrifter, men jeg synes, den bliver bedst med den nedenstående variant som nogle af jer vil genkende fra min mandel-kokoskage, der ligger på hjemmesiden.

Battenberg Cake

Fremgangsmåde:

Man begynder med at bage to kager i en smal brødform, en uden farve, der bliver gul og en med lidt rød frugtfarve, der bliver lyserød. Af denne portion bliver der to kager.

 

Til den lyse kage:

225 g smør

225 g sukker

225 g mel

4 æg og 1 æggeblomme

50 g mandelmel (kan laves af smuttede mandler, der køres til mel i en foodprocessor)

1 tsk bagepulver

1 tsk vaniljesukker

 

Til den lyserøde kage:

225 g smør

225 g sukker

225 g mel

4 æg og 1 æggeblomme

50 g mandelmel

1 tsk bagepulver

1 tsk vaniljesukker

1 tsk rød frugtfarve

 

Derudover:

4 spsk abrikosmarmelade pr. kage

400 g marcipan pr. kage (man kan købe udrullet marcipan fra Odense Marcipan, et såkaldt marcipanlåg, der er lige til at lægge på kagen. Det er lettere og billigere, men det smager ikke helt så godt som ægte marcipan, da der kun er 25% mandler i marcipanlåg mod 67% i ren, rå marcipan).

 

Fremgangsmåde:

Stil ovnen på 180 grader. Lav kagerne en ad gangen: Rør smørret blødt med sukkeret. Rør æggene i et ad gangen, rør derefter æggeblommen i. Bland mel, bagepulver, vaniljesukker og mandelmel i dejen. Kom dejen i en smal rugbrødsform og bag den i ca. 45 minutter. Den anden kage skal farves lyserød med frugtfarve inden bagning. Det er lidt forskelligt, hvor meget frugtfarve farver, så prøv dig frem med nogle dråber ad gangen. Bag også denne kage. Lad begge kager bliver helt kolde.

Skær kagernes kanter fra og skær begge kager i fire bjælker, der er ca. 3 x 3 cm brede. Smør bjælkernes indre sider med abrikosmarmelade og sæt dem sammen, så hver kage består af to gule og to lyserøde bjælker. Smør kagens yderside med abrikosmarmelade. Rul marcipanen ud og beklæd kagen med den.

 

 

 
 
 

1 kommentar

 
  1. Lisbeth Eriksen says:

    Lyder som en herlig kage, som jeg bestemt vil prøve. Men måske går det, som dengang jeg ville prøve – efter hukommelsen – at efterlave min mors “ternet kage”, som blev serveret ved juletid (i 50′erne og 60′erne). Man laver 2 sandkager, 1 gul og en brun (kakao i), skærer hver sandkage i 9 stænger og lægger stængerne sammen, så de danner tern. Sammenlægningsmasse: smørcreme, der også beklæder de færdige kager med knust karamel udenpå. Men de stænger ku’ jeg ikke håndtere, men jeg har heller ikke håndelag som de dygtige deltagere i bagekonkurrencerne på TV. Hvor skikken med ternet kage kommer fra, ved jeg ikke, men min mor var født i 1921, og hun havde ikke opfundet den.

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 10 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).