En kringle til den 1. december

 

Der er næsten ikke noget så godt som en nybagt kringle. Her er en let og (forholdsvis) hurtig version lavet med en gærdej i stedet for den klassiske wienerbrødsdej. Server den til brunch, formiddagskaffe eller eftermiddagste.

Jeg elsker gammeldags kringler med deres syndige, bløde remoncefyld, der blander sig med det knasende perlesukker og de hakkede mandler fra toppen. Indtil for et par år siden havde vi en bager her i Haslev, der kunne kunsten at lave den slags gammeldags kringler til perfektion. De var så gode, at selv en patisserie-chef fra Frankrig måtte lukke øjnene og udstøde små lyde af velbehag, da han fik den serveret. Virkelig praktisk, for hver gang vi havde besøg her på Hesede kunne vi imponere vores gæster ved bare at hente en kringle hos bageren. Desværre er den bager nu lukket, så nu må vi bage dem selv. Bagerens kringle var lavet med en wienerbrødsdej, der ikke er helt let at lave, da der skal rulles store mængder af smør ind i dejen. Jeg har derfor valgt at lave kringlen med en gærdej i stedet. Det gør også kaloriemængden noget mindre…Kringlen er bedst nybagt, men kan lunes i ovnen de efterfølgende dage og så er den stadig skøn.

isa25111512337

Dej:

50 g gær

2 dl kold sødmælk

2 æg

450 hvedemel

1 spsk sukker

1 tsk salt

100 g blødt smør

Remonce:

150 g marcipan

150 g sukker

150 g blødt smør

Pynt:

1 æg

50 g mandelsplitter eller hakkede, usmuttede mandler

3 spsk perlesukker

Opløs gæren i den kolde mælk. Tilsæt æggene. Rør de tørre ingredienser i. Ælt dejen til den er glat og smidig. Stil den i køleskabet til den er helt kold, det tager typisk en times tid. Rør imens remoncen sammen: Rør marpican og sukker sammen med en elpisker, til det er helt findelt og uden klumper. Rør det bløde smør i. Rul dejen ud på et meldrysset bord. Der skal være god plads på bordet, da dejpladen skal være lang og smal, ca. 1 meter lang og 20 cm bred. Fordel remoncen midt på dejpladen. Fold først den ene tredjedel af pladen over stykket med remonce, derefter den anden. Løft forsigtigt kringlen over på en bageplade belagt med bagepapir og form den til en kringle. Pensl med sammenpisket æg og drys med mandelsplitter og perlesukker. Lad kringlen efterhæve en time ved stuetemperatur. Bag kringlen ved 200 grader i ca. 25 minutter, eller til den er gylden og gennembagt.

isa25111512341

 
 
 

10 kommentarer

 
 1. Ingvill says:

  Tak for at du deler så meget smukt i denne kalenderen! Jeg finner alltid så mye inspirasjon og skjønne tips her.

  Stort tillykke også med den flotte nye knithouse.dk! Det er et fantastisk initiativ. Det er klart kalenderen godt kan komme andenhverdag. Jeg er bare så glad for at den kommer i det hele tatt! Siden jeg selv har en blogg, vet jeg hvor mye arbeid det er.

  Den nye hjemmesiden Knithouse er et imponerende arbeid, og det er så bra at overskuddet går til Redd Barnet. “Kast ditt brød på vannet. Med tidens løb skal du finne det igjen.” (Prædikerens bog).

  Ha en riktig dekking og skjønn 1.dag i advent!

 2. Sanne says:

  Tak for at du orker at lave en kalender. Om det så bare var en adventskalender, ville jeg være glad. og når man tænker på formålet, er der vist ingen der klager. Held og lykke med knithouse.dk, jeg skal nok kigge forbi. Rigtig go’ dag til dig. :)

 3. Grith says:

  Hej Isabella.

  Tak for alt det du gør for dine kunder og din kalender er skøn, jeg er vild med dine opskrifter og tips.
  Held og lykke med strikkesiden.
  Há en dejlig december.

 4. Karen says:

  Hej Isabella. Tak for din lækre opskrift på julekringle, den bagte jeg i eftermiddag og tilføjede blot et par ekstra ting, så den blev mere personlig for mig, en tsk. Kardemomme i dejen, en håndfuld rosiner og en tsk. Kanel i remoncen. Synes, det gjorde den lidt mere julet, håber dette fif kan bruges også. Ellers vil jeg sige, vi har brugt mange af dine skønne opskrifter gennem årene. Tusind tak for det❤️

  • Isabella Smith says:

   Hej Karen, kardemomme er en genial tilføjelse til den kringle, det vil jeg helt bestemt komme i dejen næste gang. Tak for en god idé, Isabella

 5. Birgitte Anthonsen says:

  jeg glæder mig hvert år til din dejlige julekalender, skønne opskrifter og inspiration. TAK for den.

 6. Gitte says:

  Kan den fryses og er det efter den er bag. Skal den så bages frossen eller optøet og hvor mange grader ?

 7. Helle Verner says:

  Hej Isabella
  Skal det bløde smør i dejen sammen med de tørre ingredienser? :-)

 8. mercedes says:

  Efter at have prøvet kringle og kløben-brud i år, er jeg nødt til at skrive her på siden – for endnu engang kunne jeg konstatere, at dine opskrifter aldrig slår fejl – begge opskrifter blev særdeles vellykkede, de bliver osse gemt – sammen med bl.a. Tant Siris julekage som nu er det første, der bliver lavet i forbindelse med vores jul.
  mange venlige hilsner
  mercedes

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 5 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).