Kløben-brud

 

Hvis du synes, at denne opskrift minder om Claus Meyers gulerodsbrud, tager du ikke helt fejl. Jeg har nemlig brugt hans grundopskrift på hvad man kunne kalde for flade, men bløde boller. Men i stedet for gulerødder og solsikkekerner har jeg tilsat mandler, rosiner og syltet appelsinskal og også kommet lidt kardemomme til dejen. Det bliver til en kløbenbrøds-lignende, julet udgave af de gode brud. Du kan gøre dem endnu mere kløben-agtige ved også at komme fint hakkede cocktailbær i dejen, og vil du gå hele planken ud, kan du komme 100 g hakket marcipan i.

Brud 1

50 g gær
5 dl lunkent vand
Ca. 1 kg mel
75 g sukker
10 g salt
1 stk kardemomme
75 g blødt smør
2 æg
150 g mandler
150 g rosiner
100 g syltet appelsinskal

Hæld det lunkne vand i en skål og rør gæren ud i det. Tilsæt mel, sukker og salt, og ælt det sammen i skålen. Ælt nu det bløde smør i dejen. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt den i 10 minutter i hånden eller 5-6 minutter på en røremaskine.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, det tager ca. 1 time. Hak imens mandlerne groft og den syltede appelsinskal fint.

Kom dejen ud på et bord, lav en fordybning i midten og tilsæt æg, mandler, rosiner og syltet appelsinskal.

Fold dejen sammen til en stor bolle, og hak den igennem med en stor kniv eller en plastikdejskraber. Fold dejen et par gange, hver gang du har hakket den igennem. Det er en ret våd dej, så den vil ikke hænge helt sammen, det gør ikke noget. Når dejen er hakket godt igennem, deles den i 14 lige store brud, som forsigtigt løftes over på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne efterhæve 1 time, og bag dem derefter på 200 grader i ca 15-17 minutter til de er gyldne og gennembagte. Lad dem køle af på en rist. Spis bollerne med smør og evt. en lidt lagret ost – det er ret lækkert sammen med de tørrede frugter.

Brud 2

 
 
 

3 kommentarer

 
 1. Heidi says:

  Hej alle sammen på forhånd tak for jeres delinger så jeg / vi alle kan se og få glæde af dem jeg kan ikke vente til den næste kommer Tusind tak for at i gør min jul lidt mere tålelig i det jeg er alene uden mine børn og min dejlige mand der desværre tog sit eget liv for et godt stykke tid siden men jeg har ikke haft mulighed for at komme videre i livet desværre og børnene ønsker ikke at hverken tale med mig eller ej se mig så er meget alene og jeg er blevet hjemløs siden pg alt det der er sket men det at komme ind på siden og se og høre og prøve alt det jeg nu kan komme til at lave hvis jeg kan og kam finde penge til det så prøver jeg.så helt alene i julen er jeg ikke når man har denne side at jeg kan komme ind på så Tusind mange tak for det og Glædelig jul og godt nytår til alle jer fra mig
  …..heidi );-)););

  • Ulla Waezi says:

   Kære Heidi – her sad jeg lige og fantaserede om julebag – og så var du dér….jeg synes det er utroligt at du midt i dine egne vanskeligheder kan finde overskud til venlighed og taknemmelighed. Jeg ønsker dig alt godt – og vil tænke på dig næste gang jeg spiser kløbenboller!
   Bedste hilsner
   Ulla

 2. Du har en fantastisk evne til at få madlaging og havestoff til at blive trendy og stilig, og populært og moderne, også for ellers yrkesaktive og travle damer af 2015 (snart 2016). Denne bloggen er poesi i hverdagen.

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 2 + 14 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).