Ris à l’amande

 

På utallige opfordringer…det er altså lidt svært at rose en af sine egne opskrifter, men min version af ris à l’amande er nok en af mine mest vellykkede opskrifter. Jeg bliver spurgt om opskriften hvert år og den vækker altid begejstring, når den bliver serveret. Min svigermor spørger f.eks. altid lidt nervøst, om jeg nu har lavet rigeligt i år, for hun elsker bare den ris à l’amande. Jeg kan altid svare ja, for jeg laver som regel en dobbelt eller tredobbelt portion alt efter, hvor mange vi er til jul. Det er ikke fordi, der er noget specielt i min ris à l’amande. Men den er mere sød end de gængse, lige så sød som en god vanilleis og der er også også flere mandler i og mere flødeskum. Og så er det vigtigt, at mandlerne er så groft smuttede, at nogle af dem kan forveksles med en hel mandel. På denne måde bliver det til en rigtig dessert, og ikke bare en lidt udvidet version af risengrød. Den skal selvfølgelig serveres med en ordentlig kirsebærsovs, den bedste man kan få på glas er efter min mening Sellebergs som vi sælger på nettet og også i vores butik på Hesede Hovedgård. Hvis du ikke kan få fat i den, kan du smage dig frem. Du kan også gøre en middelmådig, halvsur kirsebærsovs bedre ved at koge den ind med en vanillestang og smage den til med lidt rørsukker og kanel.

risalamande 1

Til 6 personer

7 1/2 dl sødmælk

1 dl grødris

1 vanillestang

3 spsk sukker

100 g mandler

4 dl piskefløde

Et par skefulde flormelis

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud med en kniv. Gem dem, f.eks i et æggebæger. Bring mælken i kog og drys grødrisene i under omrøring. Tilsæt vanillestangen (men ikke kornene). Kog grøden for svag varme i ca. 45 minutter. Rør i den jævnligt, gerne konstant. Når risene har suget mælken til sig, tages gryden fra komfuret. Rør sukker og vanillekorn i grøden. Smag den til, den skal være ret sød. Stil grøden koldt, helst natten over. Smut mandlerne. TAG TO FRA (en til at bruge og en i reserve): Gem dem et sted, hvor du kan finde dem. Hak resten af mandlerne groft. Pisk fløden til skum og smag den til med flormelis. Tag vanillestangen op af grøden. Rør mandlerne og lidt af flødeskummet i. Vend forsigtigt resten af flødeskummet i grøden. Kom en af de smuttede mandler i ris à l’amanden og stil den i køleskabet.

risalamande 2

 
 
 

6 kommentarer

 
 1. Marita says:

  Hej og tak for en rigtig god og inspirerende julekalender.
  Her i sidste øjeblik inden jul, har jeg et spørgsmål :
  Min mor kan ikke længere tåle vanille (eller kanel)

 2. Ninna says:

  Den opskrift vil jeg prøve i år. Og så vil jeg ønske alle Jer ved Isabella en Glædelig Jul

 3. Camilla says:

  Hej, lyder inspirerende at du tilføjer flormelis. Jeg husker at du for mange år siden har haft en opskrift, hvor du tilføjede ca. 1 tsk reven citronskal (økologisk) – og det har jeg faktisk brugt lige siden, da det giver en dejlig frisk smag.
  Tak for en masse herlige juleopskrifter igen i år! Glædelig Jul

 4. Lise says:

  Er der en bestemt grund til at du ikke koger vaniljekornene med?

  • Isabella Smith says:

   Ja, smagen forringes af kogning, den bliver simpelthen svagere. Derfor tilsætter man altid kornene efter kogning. Til gengæld koger man som regel stangen med, da den giver masser af smag og jo alligevel skal smides ud bagefter. Mvh Isabella

 5. Lisbeth says:

  Hej :)

  Skal i år stå for ris a’ la manden, men har ikke prøvet det før. Vil egentlig gerne lave dobbeltportion, så der er nok til alle (og måske en rest til dagen efter :) ) men er nødt til at spørger, om jeg skal fordoble ALT i opskriften – synes det er ret meget flødeskum, der i så fald kommer i.

  Vh Lisbeth

 

Skriv en kommentar

 
 
What is 13 + 14 ?
Please leave these two fields as-is:
VIGTIGT! For at fortsætte skal du løse regnestykket (så vi ved du er et menneske).